ORDRE EDU/277/2008, de 2 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores del Programa cooperatiu per al foment de la reutilització de llibres de text i material curricular en els centres educatius sostinguts amb fons públics que imparteixen ensenyaments obligatoris, i s'obre la convocatòria pública corresponent al curs escolar 2008-2009.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Educacio
Rango de LeyOrdre

ORDRE

EDU/277/2008, de 2 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores del Programa cooperatiu per al foment de la reutilització de llibres de text i material curricular en els centres educatius sostinguts amb fons públics que imparteixen ensenyaments obligatoris, i s'obre la convocatòria pública corresponent al curs escolar 2008-2009.

L'article 1 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, estableix com un dels principis del sistema educatiu la qualitat de l'educació per a tot l'alumnat, independentment de les seves condicions i circumstàncies.

D'altra banda, l'article 4 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, estableix, en els mateixos termes que l'article 27 de la Constitució, l'obligatorietat i gratuïtat de l'ensenyament bàsic. En el mateix sentit, la Llei orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l'educació, estableix a l'article 1 que tothom té dret a una educació bàsica que permeti el desenvolupament de la personalitat i la realització d'una activitat útil a la societat. També estableix que aquesta educació bàsica ha de ser obligatòria i gratuïta. Així mateix, a l'article 27 de la Llei esmentada es determina que els poders públics garantiran l'exercici efectiu del dret a l'educació.

En els darrers anys, un nombre creixent de centres educatius de Catalunya, a través de les associacions de mares i pares d'alumnes (AMPA), dels claustres de professors i professores i dels consells escolars, han posat en marxa iniciatives concretes en relació amb l'adquisició i préstec a l'alumnat dels llibres de text. Aquestes actuacions s'han dut a terme mitjançant fórmules diverses, tenint en comú l'objectiu d'avançar en l'efectiva gratuïtat de l'educació obligatòria.

Un dels objectius del Departament d'Educació és impulsar la cohesió social mitjançant polítiques d'equitat que garanteixin la igualtat d'oportunitats en el marc d'un sistema educatiu de qualitat. Sens dubte, les actuacions dels centres educatius adreçades a impulsar l'ús compartit i la reutilització dels llibres de text contribueixen al foment de l'equitat i promouen, entre l'alumnat i les seves famílies, valors com ara la corresponsabilitat i la solidaritat. A més, la cura dels llibres i del material curricular d'ús comú i la seva conservació per a una reutilització posterior suposa un estalvi econòmic per a les famílies i aprofundeix en la idea de sostenibilitat, un dels preceptes més abastament acceptats dels postulats mediambientals.

En sintonia amb aquest objectiu, entre els compromisos previstos al Pacte Nacional per a l'Educació, en l'àmbit de famílies i educació, s'inclou la voluntat de generalitzar el Programa cooperatiu per a la reutilització de llibres de text. En aquest sentit, un cop analitzat el creixent seguiment que ha tingut els darrers anys, el Departament d'Educació ha previst mantenir el Programa en funcionament durant tres cursos més, per tal d'avançar en la gratuïtat real de l'educació obligatòria, en el marc d'una política d'equitat educativa.

Per tot això, de conformitat amb el que estableix la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el capítol IX del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, quant a la participació dels centres educatius sostinguts amb fons públics que no siguin de titularitat del Departament d'Educació, i a proposta de la directora general d'Atenció a la Comunitat Educativa,

Ordeno:

Article 1

S'aproven les bases reguladores del Programa cooperatiu per al foment de la reutilització de llibres de text i material curricular en els centres educatius de Catalunya públics i privats sostinguts amb fons públics, que imparteixen ensenyaments obligatoris, les quals es publiquen a l'annex d'aquesta Ordre.

Article 2

S'obre convocatòria pública corresponent al curs escolar 2008-2009, per a l'atorgament de dotacions del Programa cooperatiu per al foment de la reutilització de llibres de text i material curricular en els centres educatius de Catalunya públics i privats sostinguts amb fons públics, que imparteixen educació primària i/o educació secundària obligatòria, que es regeix per les bases reguladores a què fa referència l'article anterior.

Article 3

Es destina a la concessió de les dotacions previstes en aquesta convocatòria un import total màxim de 12.340.000,00 euros, dels quals 10.611.000,00 euros aniran a càrrec del crèdit EN04 D/226000800/4250, 1.667.000,00 euros a càrrec del crèdit EN04 D/480000100/4250, i 62.000,00 euros a càrrec del crèdit EN04 D/460000100/4250 dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2008, depenent si els destinataris de l'ajut són centres educatius de titularitat del Departament d'Educació, o bé de titularitat privada o municipal, respectivament.

La distribució a què fa referència el paràgraf anterior podrà ser modificada en funció de la proporció entre les sol·licituds estimades, corresponents a centres públics de titularitat de Departament d'Educació i les corresponents a la resta de centres educatius.

Els ajuts objecte d'aquesta convocatòria es concediran als centres educatius en funció de la matrícula i a raó de fins a 25 euros per alumne, tant a l'educació primària com a l'educació secundària obligatòria.

Article 4

El termini de presentació de les sol·licituds per participar en aquesta convocatòria és de 20 dies a comptar des de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC.

Els centres educatius interessats a acollir-se a aquesta convocatòria hauran de presentar una sol·licitud, d'acord amb el model disponible a l'adreça http://www.gencat.net/educacio, adreçada a la directora general d'Atenció a la Comunitat Educativa, juntament amb la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR