DECRET 195/1991, de 16 de setembre, de coordinació de la recerca i de reorganització de la CIRIT.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament D'Educacio
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les modificacions que estableixen els decrets 318/1992 i 203/1994.

La necessitat d'afrontar els reptes de la recerca i de la innovació tecnològica i els grans desafiaments socials i culturals de la dècada dels 90 obliga a endegar des de Catalunya una política pròpia de recerca i desenvolupament (R+D) més activa, que serveixi de suport a l'activitat sòcio-econòmica i cultural i a la millora de la competivitat del nostre potencial i, d'altra banda, que incideixi de manera més eficaç en la millora de la qualitat de vida dels ciutadans.

Els principals eixos sobre els quals s'haurà d'instrumentar aquesta política són:

  1. El sosteniment de l'activitat investigadora adequant el potencial de recursos humans i materials per augmentar la competitivitat del sistema científic i tecnològic i, sobretot, per estimular la recerca de veritable qualitat.

  2. La definició d'un marc flexible de prioritats, establert mitjançant un procés de concertació amb els diversos sectors implicats, com també d'un sistema eficaç d'avaluació i seguiment de les accions empreses.

  3. Desenvolupar la transferència de coneixements cap als sectors socials i productius per estimular la innovació tecnològica.

Tot això, d'acord amb el paper dinamitzador que la mateixa demanda de recerca de l'administració pública ha d'exercir en aquest camp, tot i reconeixent, també, el caràcter obert de l'activitat científica i, en particular, el fet que l'eficàcia de tot el sistema depèn de múltiples interrelacions i d'una certa autonomia de gestió.

Per fer efectiva aquesta política global de R+D cal, d'una banda, articular el mecanisme de coordinació i planificació i, d'una altra, reestructurar els òrgans administratius de R+D a Catalunya.

La coordinació i planificació general de la recerca es concretaran en un Pla de recerca quadriennal, que inclourà totes les activitats que els diferents departaments es plantegin o realitzin en aquest àmbit, junt amb aquelles altres acordades per la CIRIT, tant de foment general de la recerca com de tipus sectorial o intersectorial.

En aquest sentit, el Pla de recerca quadriennal s'ha de plantejar com un element integrador i de coordinació de les activitats de R+D, especialment en el sector públic i, al mateix temps, estimulador d'actuacions complementàries per potenciar sectors d'interès i optimitzar al màxim els recursos aliens.

La reestructuració dels òrgans administratius de R+D, des de la perspectiva de l'experiència adquirida amb la creació de la CIRIT, l'any 1980, i de la millora substancial que s'ha produït en l'activitat científica en aquests darrers anys, distingeix i separa clarament les funcions de planificació, coordinació i finançament generals (funcions de primer nivell), de les de gestió pròpiament dites (funcions de segon nivell).

Les primeres són assumides per la CIRIT, que serà dotada dels instruments adequats de consulta, avaluació i estudi de les activitats de R+D a Catalunya, mentre que les segones són competència dels departaments implicats en les actuacions, i, pel que fa a les de foment general de la recerca, seran competència d'un nou òrgan dependent del Departament d'Ensenyament.

La reestructuració va acompanyada d'una clara voluntat d'augmentar l'esforç en el desenvolupament de la R+D per part de la Generalitat de Catalunya, mitjançant la creació d'un fons incremental incorporat al pressupost de la CIRIT, i que sota la seva responsabilitat servirà per complementar les accions dels departaments.

Per portar a terme la seva tasca de coordinació, foment i avaluació de la recerca, la CIRIT comptarà fonamentalment amb l'assessorament i suport de les principals institucions de recerca i sectors econòmics en funció de la seva incidència o rellevància en els àmbits de la ciència i la tecnologia.

En virtut d'això, a proposta del conseller d'Ensenyament i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Per tal d'articular la coordinació d'accions que porta a terme la Generalitat de Catalunya en el camp de la recerca i la innovació tecnològica, s'elaborarà un Pla de recerca que serà aprovat pel Govern i que tindrà les característiques següents:

  1. Definirà els objectius i les línies estratègiques per al desenvolupament de la recerca a Catalunya.

  2. Integrarà totes les accions que els diversos departaments de la Generalitat portin a terme per a la realització dels seus objectius, i aquelles altres de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR