DECRET 202/2005, de 27 de setembre, pel qual es creen i s'estableixen les normes reguladores dels òrgans de participació dels centres hospitalaris gestionats per l'Institut Català de la Salut.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

DECRET 202/2005, de 27 de setembre, pel qual es creen i s'estableixen les normes reguladores dels òrgans de participació dels centres hospitalaris gestionats per l'Institut Català de la Salut.

D'acord amb l'article 2 de la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya, un dels principis que informa l'organització del sistema sanitari és la participació comunitària en la formulació de la política sanitària i el control de la seva execució. La concreció d'aquest principi en l'àmbit organitzatiu es reflecteix en l'establiment d'òrgans representatius en tots els nivells en què s'articula el sistema sanitari.

Mentre no s'assoleixi el procés de reordenació de l'Institut Català de la Salut que té com a objectiu prioritari aconseguir un grau òptim d'eficiència en el sistema sanitari mitjançant la introducció, entre d'altres mecanismes, de criteris de gestió basats en la desburocratització i en la descentralització de la presa de decisions, cal aprofundir en el principi de participació comunitària en la formulació de la política sanitària i el control de la seva execució.

Des d'aquesta perspectiva, mitjançant la participació dels ens locals i de la societat civil en les qüestions relacionades amb la salut i en l'organització comunitària dels serveis sanitaris es pretén avançar un pas més en la consolidació d'un sistema plenament participatiu per tal d'assolir un major grau de qualitat en la prestació del servei sanitari públic.

L'especial complexitat que comporta la interacció dels hospitals amb el territori i els ciutadans, per causa de la inevitable concentració dels recursos sanitaris especialitzats, i les conseqüències que se'n deriven, com són una menor proximitat i una major diversitat en les necessitats de salut de les persones a atendre, han fet palès la necessitat que la participació comunitària tingui també cabuda en l'àmbit hospitalari.

Com a instrument per articular aquesta participació en l'àmbit hospitalari, mitjançant aquest Decret es crea una comissió de participació en cadascun dels centres hospitalaris gestionats per l'Institut Català de la Salut, relacionats a l'article 7.2 del Decret 276/2001, de 23 d'octubre, de reestructuració de l'Institut Català de la Salut (DOGC núm. 3506, de 5.11.2001). Aquestes comissions es configuren com a òrgans col·legiats, de participació comunitària amb finalitats d'assessorament, consultives, de seguiment i de supervisió de l'activitat sanitària del centre hospitalari corresponent.

La composició d'aquestes comissions obeeix a criteris de representativitat territorial i del sector sanitari, i incorpora representants dels ens locals i la societat civil, mitjançant les entitats associatives que representen el teixit social de Catalunya, amb una trajectòria de defensa dels interessos comunitaris fermament arrelada amb el temps.

De conformitat amb el que s'ha exposat, a l'empara del que preveu l'article 61 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR