RESOLUCIÓ MAH/901/2004, de 19 de març, per la qual s'estableixen els criteris ambientals per a l'atorgament del distintiu de garantia de qualitat ambiental als establiments hotelers.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Medi Ambient i Habitatge
Rango de LeyResolució

RESOLUCIÓ MAH/901/2004, de 19 de març, per la qual s'estableixen els criteris ambientals per a l'atorgament del distintiu de garantia de qualitat ambiental als establiments hotelers.

Mitjançant la Resolució de 9 de maig de 2000, es van establir els criteris ambientals per atorgar el distintiu de garantia de qualitat ambiental als establiments hotelers.

D'acord amb l'article 4 de la Resolució esmentada, el període de validesa de la definició de la categoria de servei i dels criteris específics és, com a màxim, de tres anys des de la seva publicació i, per tant, cal procedir a la seva revisió.

D'acord amb el Decret 316/1994, de 4 de novembre, sobre l'atorgament del distintiu de garantia de qualitat ambiental per la Generalitat de Catalunya, modificat posteriorment pel Decret 296/1998, de 17 de novembre, pel qual s'amplia l'àmbit del distintiu de garantia de qualitat ambiental als serveis;

En ús de les facultats que m'atorga l'article 5 del Decret esmentat i d'acord amb l'informe previ del Consell de Qualitat Ambiental,

Resolc:

Definir la categoria d'establiments hotelers i els criteris de qualitat ambiental per optar al distintiu de garantia de qualitat ambiental, que es regeixen pels apartats següents:

.1 Categoriade servei

S'inclouen en aquesta categoria els establiments hotelers regulats al capítol III, secció segona, de la Llei 13/2002, de 21 de juny, de turisme de Catalunya.

.2 Sol·licitants

Poden sol·licitar el distintiu de garantia de qualitat ambiental els titulars dels establiments hotelers ubicats a Catalunya.

.3 Criteris

Les propietats o característiques de qualitat ambiental específiques de la categoria de servei definida a l'apartat 1 s'avaluen segons els criteris i el sistema d'avaluació establerts a l'annex.

.4 Període de validesa

La definició de la categoria de servei i dels criteris específics per a aquesta categoria té un període màxim de validesa de tres anys a partir de la data de publicació d'aquesta Resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Les empreses que gaudeixen del distintiu de garantia de qualitat ambiental d'acord amb els criteris de la Resolució de 9 de maig de 2000 hauran de demostrar el compliment d'aquests nous criteris en el momentde renovar-ne l'atorgament.

.5 Número de codi

Als efectes administratius, el número de codi assignat a la categoria de servei és:

Codi 140: establiments hotelers.

.6 Ús de la marca

6.1 L'ús de la marca s'ha d'adequar a les especificacions indicades en les Normes gràfiques establertes pel Departament de Medi Ambient i Habitatge per a la utilització del distintiu de garantia de qualitat ambiental.

6.2 La llegenda que ha de figurar al distintiu de garantia de qualitat ambiental és la següent: "Respectuós amb el medi ambient", o bé la seva traducció literal a la resta d'idiomes en què es trobi la informació general de l'establiment.

6.3 El logotip identifica l'empresa i no podrà ser utilitzat per a la publicitat de productes, ni en els productes mateixos ni en els envasos. L'establiment podrà utilitzar el logotip del distintiu en la seva imatge corporativa (fulletons, paper de cartes, etc.).

Barcelona, 19 de març de 2004

Maria Comellas i Doñate

Directora general de Qualitat Ambiental

Annex

Per obtenir el distintiu de garantia de qualitat ambiental, l'establiment ha de disposar de l'autorització corresponent i ha de complir la legislació ambiental vigent allà on estigui ubicat i els criteris ambientals especificatsen aquest annex, els quals tenen com a objectiu la minimització de l'impacte sobre el medi i el foment de la sensibilitat ecològica dels usuaris.

Per avaluar les sol·licituds o verificar el compliment dels criteris indicats en aquest annex, es podrà tenir en compte l'aplicació dels sistemes de gestió ambiental reconeguts, com són el sistema EMAS o la norma ISO 14001, així com el fet de disposar d'alguna altra etiqueta del tipus I d'acord amb la norma ISO 14024:1999, tot i que l'aplicació d'aquests sistemes no té caràcter obligatori per a l'obtenció del distintiu.

.1 Criteris ambientals per a la categoria de servei

Els criteris ambientals per a la categoria d'establiments hotelers es divideixen en vuit apartats, cadascun dels quals conté criteris bàsics d'obligat compliment i criteris opcionals, els quals estan puntuats d'1 a 9. Per obtenir el distintiu de garantia de qualitat ambiental, l'establiment ha de complir tots i cadascun dels criteris bàsics i obtenir un mínim de 65 punts en el còmput total de criteris opcionals corresponents a, com a mínim, 4 apartats. Els establiments que no disposin de piscina coberta o de sistema d'aire condicionat hauran d'obtenir un mínim de 57 punts en el còmput total dels criteris opcionals,corresponents a, com a mínim, 4 apartats. En cas de no disposar ni de piscina coberta ni d'aire condicionat, el valor mínim que caldrà assolir serà de 50 punts, corresponents a, com a mínim, 4 apartats.

Els establiments construïts a partir del 9 demaig de 2000, data de l'anterior Resolució d'establiment de criteris ambientals per a l'atorgament del distintiu als establiments hotelers, hauran d'obtenir un mínim de 75 punts en el còmput total de criteris opcionals, corresponents a, com a mínim,4 apartats.

1.1 Gestió de residus.

1.1.1 Criteris bàsics.

1.1.1.1 Recollida selectiva.

L'establiment ha de gestionar els seus residus conforme a les determinacions legals i especialment segons la reglamentació municipal; la Llei 6/1993, reguladora dels residus, i el Programa de gestió de residus municipals de Catalunya (Progremic). A fi d'afavorir la valoració dels residus que genera, l'establiment ha d'implantar la recollida selectiva de vidre, paper i cartró, llaunes, plàstics, brics, residus orgànics, metalls, piles, làmpades, pintures, tòners, olis de cuina usats i altres matèries susceptibles de valoració, especialment a la cuina, al restaurant, a la zona d'habitacions, a les zones comunitàries i a les oficines, sempre que aquesta gestió sigui conseqüent amb la del municipi o comarca on estigui ubicat l'establiment.

1.1.1.2 Retolació identificativa dels contenidors.

Tots els contenidors han d'estar retolats de manera clara amb una identificació del tipus de residu contingut.

1.1.1.3 Informació als clients.

En el full informatiu que es lliura al client en el moment de registre, s'ha de donar informació sobre la gestió de residus portada a terme a l'establiment i s'ha d'explicar la importància de la recollida selectiva i la necessitat que es faci correctament. De la mateixa manera, es demanarà la col·laboració dels clients per efectuar el destriament de residus.

1.1.2 Criteris opcionals.

1.1.2.1 Recollida selectiva.

Per a cada tipus de material (vidre, paper i cartró, plàstic, llaunes, brics, residus orgànics, productes de neteja de la piscina, tòners, pintures, piles, làmpades, olis de cuina usats, etc.) recollit per l'establiment i no especificat en la recollida selectiva del municipi, es donarà 1 punt fins a un màxim de 7 punts, sempre que se n'asseguri una gestió correcta.

1.1.2.2 Compostatge.

Es valorarà amb 4 punts que els residus orgànics (restes de menjar, restes vegetals o de poda) siguin compostats al mateix establiment sempre que es vetlli per un funcionament correcte del procés i no es produeixin afeccions al medi o als usuaris per motiu de producció de lixiviats o males olors.

A més, es valorarà amb 1 punt l'ús del compost obtingut en els jardins dependents de l'establiment mateix.

1.1.3 Avaluació de conformitat.

L'avaluació de conformitat dels criteris corresponents a l'apartat 1.1 de l'annex es fa per comprovació in situ de l'entitat col·laboradora degudament acreditada.

1.2 Estalvi d'aigua.

L'establiment ha de promoure l'estalvi d'aigua freda i calenta, i conseqüentment d'energia. Els equipaments de bany (aixetes de lavabo, dutxes i cisternes de vàter), els equipaments de la piscina o el sistema de reg o altres instal·lacions que consumeixin aigua han d'incorporar sistemes d'estalvi. Per a la definició de sistema d'estalvi d'aigua, s'ha de prendre com a referència la Resolució de 15 de gener de 2001, per la qual s'estableixen els criteris ambientals per a l'atorgament del distintiu de garantia de qualitat ambiental als productes i als sistemes que afavoreixen l'estalvi d'aigua.

1.2.1...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR