ORDRE ENS/193/2002, de 5 de juny, per la qual es regula la formació pràctica a centres de treball i els convenis de col.laboració amb empreses i entitats.

SecciónDisposicions Generals
EmisorInstitut Català de Seguretat Viària
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ENS/193/2002, de 5 de juny, per la qual es regula la formació pràctica a centres de treball i els convenis de col·laboració amb empreses i entitats.

La Llei orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'ordenació general del sistema educatiu, estableix a l'article 34 que en el disseny i planificació de la formació professional específica es fomentarà la participació dels agents socials; que la seva programació tindrà en compte l'entorn socioeconòmic dels centres docents en què s'hagin d'impartir, així com les necessitats i possibilitats del seu desenvolupament; que el currículum dels ensenyaments de formació professional específica inclourà una fase de formació pràctica en els centres de treball , de la qual podran quedar totalment o parcialment exempts els qui hagin acreditat l'experiència professional; i que les administracions educatives arbitraran, amb aquesta finalitat, els mitjans necessaris per incorporar les empreses i institucions al desenvolupament d'aquests ensenyaments. A més, la mateixa Llei orgànica estableix a l'article 27 que el batxillerat s'organitzarà en matèries comunes, matèries pròpies de cada modalitat i matèries optatives, i que les primeres contribuiran a la formació general de l'alumnat i les restants li proporcionaran una formació més especialitzada i el prepararan i orientaran cap a estudis posteriors o a l'activitat professional, i que el currículum de les matèries optatives podrà incloure una fase de formació pràctica fora del centre.

El Decret 332/1994, de 4 de novembre, pel qual s'estableix l'ordenació general dels ensenyaments de formació professional específica a Catalunya, fixa a l'article 8 que el currículum dels cicles formatius inclourà un mòdul de formació pràctica en centres de treball, amb la finalitat de complementar l'adquisició per l'alumnat la competència professional que s'assoleix en el centre educatiu, per tal d'avaluar els aspectes més rellevants de la competència professional adquirida per l'alumnat; i que el Departament d'Ensenyament efectuarà els acords i convenis amb les empreses i institucions per tal de facilitar la realització d'aquest mòdul de formació pràctica en centres de treball.

El Decret 304/1995, de 7 de novembre, pel qual s'estableix l'ordenació general dels cicles de formació específica d'arts plàstiques i disseny de Catalunya i se'n regulen els requisits d'accés, fixa a l'article 14 que els currículums inclouran fases de formació pràctica en empreses, estudis o tallers, amb la finalitat de completar els coneixements, habilitats i destreses dels mòduls que els integren, i de contribuir a la qualificació i competència professional del l'alumnat i a la comprensió de les relacions laborals.

Igualment, el Decret 82/1996, de 5 de març, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments del batxillerat, fixa a l'article 16.4 que, entre les matèries optatives del centre, s'haurà d'ofertar una estada a l'empresa, i que aquesta estada tindrà una durada d'unes 70 hores.

I per tal de regular les pautes d'actuació per a la concreció de les pràctiques en alternança en els ensenyaments secundaris, així com el marc de concertació amb els estaments representatius dels diversos sectors professionals, ja l'any 1990 el Departament d'Ensenyament va dictar l'Ordre de 5 de febrer de 1990, per la qual s'estableix el nou model de conveni per a la realització de les citades pràctiques en alternança i es fixen les normes d'actuació en aquest respecte.

Així mateix, els programes de garantia social autoritzats pel Departament d'Ensenyament preveuen, a l'àmbit de la formació professionalitzadora, la realització de formació pràctica en empreses o centres de treball, que té per finalitat dotar l'alumnat d'unes capacitats professionals en un camp concret que li permeti desenvolupar activitats laborals de limitada complexitat.

Tenint en compte l'experiència profitosa d'aquests darrers anys, en els quals el Departament d'Ensenyament ha subscrit acords i convenis amb empreses, entitats i institucions amb la finalitat de garantir la realització de la formació pràctica en les empreses, cal regular aquesta formació pràctica en els centres de treball i establir els mecanismes que facilitin una tramitació més àgil i eficaç dels convenis per a la seva realització, i que fomentin la seva generalització.

En conseqüència, a proposta de la Direcció General de Formació Professional, d'acord amb el dictamen del Consell Escolar de Catalunya, efectuat el tràmit sindical, i d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora,

Ordeno:

Article 1

Aquesta Ordre regula la realització de la formació pràctica en centres de treball, per part del l'alumnat del batxillerat, de la formació professional i d'altres programes formatius organitzats o autoritzats pel Departament d'Ensenyament, que incloguin en el seu programa de continguts la realització de formació pràctica en centres de treball, així com les condicions per a l'establiment dels convenis de col·laboració amb empreses i entitats, i estableix el model del document que formalitza aquests convenis per a la realització de la formació pràctica.

Article 2

Són pràctiques formatives les realitzades per l'alumnat en el crèdit de formació en centres de treball dels cicles formatius de la formació professional...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR