DECRET 193/1999, de 13 de juliol, pel qual s'estableix el currículum del cicle formatiu de grau mitjà de conservació vegetal, càrnia i de peix.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

DECRET

193/1999, de 13 de juliol, pel qual s’estableix el currículum del cicle formatiu de grau mitjà de conservació vegetal, càrnia i de peix.

El Reial decret 2052/1995, de 22 de desembre, ha establert el títol de tècnic en conservació vegetal, càrnia i de peix i els corresponents ensenyaments mínims, en consonància amb el Reial decret 676/1993, de 7 de maig, el qual fixa les directrius generals sobre els títols de formació professional i els seus ensenyaments mínims.

El Reial decret 777/1998, de 30 d’abril, ha desenvolupat determinats aspectes de l’ordenació de la formació professional en l’àmbit del sistema educatiu i alguns d’aquests aspectes modifiquen el Reial decret que va establir el títol corresponent a aquest cicle formatiu.

De conformitat amb l’article 4 de la Llei orgànica 1/1990, de 3 d’octubre, d’ordenació general del sistema educatiu, correspon a les administracions educatives competents establir el currículum del cicle formatiu corresponent.

D’acord amb el Decret 332/1994, de 4 de novembre, pel qual s’estableix l’ordenació general dels ensenyaments de formació professional específica a Catalunya, correspon al Govern de la Generalitat de Catalunya l’establiment del currículum dels ensenyaments de formació professional.

El currículum dels cicles formatius de formació professional específica s’estableix tenint present les necessitats generals de qualificació de cada àmbit professional detectades a Catalunya i les diverses mesures que permeten adequacions del currículum a les necessitats específiques de l’àmbit socioeconòmic dels centres docents.

L’autonomia pedagògica i organitzativa dels centres i el treball en equip del professorat permeten desenvolupar actuacions flexibles i possibiliten concrecions particulars del currículum en cada centre docent. El currículum establert en aquest Decret ha de ser desplegat en les programacions elaborades per l’equip docent, les quals han de potenciar les capacitats clau de l’alumnat i han de respondre al requisit d’integració dels continguts del cicle formatiu.

En virtut d’això, a proposta del conseller d’Ensenyament, amb l’informe del Consell Escolar de Catalunya, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Aquest Decret estableix el currículum per a l’ensenyament de formació professional vinculat al títol de tècnic en conservació vegetal, càrnia i de peix regulat pel Reial decret 2052/1995, de 22 de desembre, pel qual s’aproven els ensenyaments mínims.

Article 2

2.1 La denominació, el nivell i la durada del cicle formatiu són els que s’estableixen a l’apartat 1 de l’annex d’aquest Decret.

2.2 El perfil professional és el que s’indica a l’apartat 2 de l’annex.

2.3 Els objectius generals del cicle formatiu són els que s’estableixen a l’apartat 3.1 de l’annex.

2.4 Els continguts del currículum s’estructuren en els crèdits que s’estableixen a l’apartat 3.2 de l’annex.

2.5 Els Objectius terminals són els criteris que serveixen de referència per a l’avaluació.

2.6 Les hores a disposició del centre s’estableixen a l’apartat 3.3 de l’annex.

Article 3

La relació dels crèdits en què s’estructuren els mòduls professionals de l’ensenyament corresponent al títol de tècnic en conservació vegetal, càrnia i de peix s’estableix a l’apartat 3.4 de l’annex.

Article 4

Les especialitats exigides al professorat que imparteix els crèdits corresponents a aquest cicle formatiu són les que s’expressen a l’apartat 4 de l’annex.

Article 5

Estan autoritzats per impartir aquest cicle formatiu els centres privats de formació professional que imparteixin els ensenyaments que s’indiquen a l’apartat 5 de l’annex.

Article 6

Els mòduls susceptibles de convalidació per estudis de formació professional ocupacional o de correspondència amb la pràctica laboral són els que s’especifiquen, respectivament, en els apartats 6.1 i 6.2 de l’annex.

Disposicions addicionals

—1 El professorat de l’especialitat de processos en la indústria alimentària del cos de professors d’ensenyament secundari podrà impartir la matèria de química del batxillerat.

—2 El conseller d’Ensenyament pot desplegar el currículum a què es refereix aquest Decret tant en la modalitat d’educació presencial com en la d’educació a distància, el pot adequar a les característiques dels alumnes amb necessitats educatives especials i el pot adaptar a les característiques singulars de col·lectius d’alumnat.

—3 El conseller d’Ensenyament pot autoritzar la realització d’experimentacions sobre aquest currículum d’acord amb el que disposa el capítol 6 del Decret 332/1994, de 4 de novembre, pel qual s’estableix l’ordenació general dels ensenyaments de formació professional específica a Catalunya.

Disposició final

Aquest Decret entra en vigor l’endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 13 de juliol de 1999

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Josep Xavier Hernández i Moreno

Conseller d’Ensenyament

Annex

—1 Identificació del títol

1.1 Denominació: conservació vegetal, càrnia i de peix.

1.2 Nivell: formació professional de grau mitjà.

1.3 Durada del cicle formatiu: 1.400 hores.

1.3.1 Formació en el centre educatiu: 960 hores (crèdits de l’1 al 9 i l11).

1.3.2 Formació en centres de treball: 440 hores (crèdit 10).

—2 Perfil professional.

2.1 Competència general.

És competència general d’aquest tècnic realitzar les operacions d’elaboració i envasament i aplicar els tractaments de conservació dels derivats carnis, vegetals, de peix i cuinats en les condicions establertes en els manuals de procediment i qualitat, manejar la maquinària i els equips corresponents i efectuar-ne el manteniment de primer nivell.

2.2 Competències professionals.

Les competències i les realitzacions més rellevants que ha de manifestar el professional són:

a) Organitzar i controlar la recepció, l’emmagatzematge i l’expedició de primeres matèries, auxiliars i productes acabats en la indústria conservera:

  1. Rebre les primeres matèries, materials i productes subministrats pels proveïdors o producció, i controlar que es corresponen amb allò sol·licitat.

  2. Verificar els tipus i les qualitats dels productes subministrats, comprovar que compleixin amb les especificacions requerides.

  3. Emmagatzemar i conservar les mercaderies, atenent a les exigències dels productes i optimant els recursos disponibles.

  4. Efectuar els subministraments interns requerits per producció d’acord amb els programes establerts, i possibilitar la continuïtat dels processos.

  5. Preparar les comandes externes i l’expedició de productes emmagatzemats conforme a les especificacions acordades amb el client.

  6. Controlar les existències i realitzar inventaris seguint els procediments establerts.

    b) Preparar les primeres matèries i elaborar els productes per fer-ne el tractament posterior:

  7. Preparar i mantenir en ús els equips i els mitjans auxiliars d’elaboració, segons els manuals de procediments i les instruccions d’utilització, a fi de garantir la producció.

  8. Controlar les operacions de selecció, neteja i preparació de les primeres matèries, d’acord amb els requeriments del procés d’elaboració i posterior i del producte que cal obtenir, seguint els procediments establerts.

  9. Preparar i incorporar substàncies (salaons, líquids de govern, solucions conservants) per establir els productes, d’acord amb el manual de procediment i les instruccions de treball, i garantir-ne la qualitat i higiene.

  10. Obtenir les masses i pastes per embotir o envasar, seguint les indicacions recollides en la seva formulació, i garantir la qualitat i higiene dels aliments.

  11. Obtenir elaboracions culinàries necessàries per a la confecció de plats cuinats, d’acord amb la recepta i el manual de procediment, i garantir la qualitat i higiene dels preparats.

  12. Realitzar les operacions d’embotiment i emmotllament dels diferents productes elaborats, segons el que estableixen el manual de procediment i les instruccions de treball, i assegurar la qualitat i higiene dels productes.

  13. Prendre mostres i realitzar, durant el procés, els assaigs-proves establertes per verificar que la qualitat del producte és conforme amb les especificacions.

  14. Adoptar, en les situacions de treball de la seva competència, les mesures de protecció necessàries per garantir la seguretat.

    c) Conduir l’aplicació dels tractaments de conservació:

  15. Preparar i mantenir en ús els equips i els mitjans auxiliars per a l’aplicació dels tractaments de conservació, segons els manuals de procediments i les instruccions d’utilització, a fi de garantir la producció.

  16. Obtenir productes secs, controlant que els processos de fermentació i deshidratació discorrin en les condicions marcades pel manual de procediment i garantir la qualitat i higiene dels aliments.

  17. Aplicar els tractaments de calor per pasteuritzar/esterilitzar els productes, seguint les normes dels manuals de procediment, i garantir la qualitat i higiene dels aliments.

  18. Obtenir productes refrigerats o congelats, aplicant-hi els tractaments de fred industrial en les condicions establertes, i garantir la qualitat i higiene dels aliments.

  19. Prendre mostres i realitzar, durant el procés, els assaigs-proves establertes per verificar que la qualitat del producte és conforme amb les especificacions establertes.

  20. Adoptar, en les situacions de treball de la seva competència, les mesures de protecció necessàries per garantir la seguretat.

    d) Realitzar i controlar les operacions d’envasament i embalatge de productes alimentaris:

  21. Preparar i mantenir en ús els equips i els mitjans auxiliars per a l’envasament i embalatge de productes alimentaris segons els manuals de procediment i les instruccions d’utilització.

  22. Preparar els materials i regular els equips necessaris per a l’envasament i embalatge de productes alimentaris d’acord amb les prescripcions...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR