DECRET 295/1999, de 9 de novembre, pel qual s'estableix el currículum del cicle de formació específica de grau superior d'arts plàstiques i disseny d'art floral de la família professional d'art floral.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

DECRET

295/1999, de 9 de novembre, pel qual s’estableix el currículum del cicle de formació específica de grau superior d’arts plàstiques i disseny d’art floral de la família professional d’art floral.

D’acord amb l’article 4 de la Llei orgànica 1/1990, de 3 d’octubre, d’ordenació general del sistema educatiu, correspon a les administracions educatives l’establiment del currículum dels diferents ensenyaments, dels quals el Govern ha de fixar prèviament els aspectes curriculars bàsics.

Mitjançant el Decret 304/1995, de 7 novembre, el Departament d’Ensenyament ha determinat l’ordenació general dels cicles de formació específica d’arts plàstiques i disseny de Catalunya.

El Reial decret 1741/1998, de 31 de juliol, fixa el títol de tècnic superior d’arts plàstiques i disseny de la família professional d’art floral així com els corresponents ensenyaments mínims.

El Reial decret 1033/1999, de 18 de juny, estableix l’accés als ensenyaments superiors de qui es trobi en possessió del títol esmentat.

Els cicles d’aquesta família estan orientats a formar professionals que coneguin les tècniques i característiques pròpies de l’especialitat i emprenguin la recerca nous materials i mètodes decoratius. La seva formació cultural i tècnica els ha de permetre ocupar els llocs de treball d’aquest àmbit.

Pel que fa els criteris estètics i plàstics de l’art floral, aquests s’interrelacionen amb l’evolució de la societat que demanda prioritàriament articles naturals però que siguin alhora respectuosos amb la preservació del medi ambient.

L’experimentació de noves tendències en la decoració floral i la utilització de tècniques avantguardistes d’aplicació en els diversos àmbits socials, econòmics i culturals configura l’aspecte més rellevant de l’art floral en aquest moment.

Per tot això, a proposta del conseller d’Ensenyament, amb l’informe del Consell Escolar de Catalunya, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Aquest Decret estableix el currículum per als ensenyaments vinculats al títol de tècnic superior d’arts plàstiques i disseny pertanyents a la família professional de l’art floral. Aquest títol és: tècnic superior d’arts plàstiques i disseny en art floral.

Article 2

Per als mòduls impartits en el centre educatiu, corresponents als diferents cicles de formació específica objecte d’aquest Decret:

2.1 La denominació, el nivell i la durada són els que es defineixen a l’annex 1, en els apartats 1.1, 1.2 i 1.3.

2.2 El camp professional i les tasques més significatives són les que es descriuen a l’annex 1, en els apartats 2.1 i 2.2.

2.3 Els objectius generals són els que s’estableixen a l’annex 1, a l’apartat 3.1.

2.4 L’estructura de la formació en centres educatius, de la fase de pràctiques i del projecte final, així com les hores que se’ls destina, es detallen a l’annex 1, a l’apartat 3.2.1.

2.5 Els mòduls que componen l’ensenyament en centres educatius i les hores assignades a cadascun es fixen a l’annex 1, a l’apartat 3.2.2

2.6 Els objectius, continguts i objectius terminals de cada mòdul són els que s’estableixen a l’annex 1, a l’apartat 3.3. Els objectius terminals tenen la consideració de criteris d’avaluació.

Article 3

Els objectius i continguts del projecte final i de la fase de pràctiques, així com les orientacions per a la seva avaluació, s’inclouen a l’annex 2.

Article 4

L’accés directe als estudis superiors d’arts plàstiques i disseny, a què es refereix l’article 49 de la Llei orgànica 1/1990, de 3 d’octubre, d’ordenació general del sistema educatiu, per a qui disposi del títol de tècnic superior d’arts plàstiques i disseny, s’efectuarà d’acord amb el procediment establert per a la cobertura de places reservades a tal fi, i amb la prioritat derivada de la nota final obtinguda en el cicle de formació específica.

Article 5

L’accés directe als estudis universitaris que s’assenyalen a l’annex 3 d’aquest Decret, per a qui disposi del títol de tècnic superior d’arts plàstiques i disseny, s’efectuarà d’acord amb els procediments de selecció per a l’ingrés en els centres universitaris dels estudiants que reuneixin els requisits legals necessaris per a l’accés a la universitat.

Article 6

El nombre màxim de convocatòries per a cada mòdul serà de quatre. De manera excepcional, a proposta del director del centre, el Departament d’Ensenyament podrà establir una convocatòria extraordinària en els supòsits de malaltia o d’altres de semblant consideració.

Article 7

Les condicions d’espai i d’instal·lacions que han de reunir els centres educatius són els que fixa el Reial decret 389/1992 de 15 d’abril, pel qual s’estableixen els requisits mínims dels centres que imparteixen ensenyaments artístics. Als efectes del que disposen els articles 40.1 i 44 de l’esmentat Decret, els mòduls d’aquesta família professional es classifiquen a l’annex 1, a l’apartat 4.

La relació numèrica docent/alumnes serà 1/15 en els mòduls relacionats sota l’epígraf Tallers, que, sempre que sigui possible, s’impartiran en les aules específiques del centre. Per a la resta de mòduls s’aplicarà la relació numèrica docent/alumnes d’1/30.

Article 8

Els mòduls susceptibles de correspondència amb la pràctica laboral són els que s’esmenten a l’annex 1, a l’apartat 5.

Article 9

Estarà exempt de la prova d’accés qui hagi cursat amb profit en el batxillerat l’assignatura de fonaments de disseny i dues més entre les següents:

Dibuix tècnic.

Volum.

Dibuix artístic.

Imatge.

Tècniques d’expressió graficoplàstica. També estarà exempt de realitzar la prova d’accés qui disposi del títol de graduat en arts aplicades en especialitats de l’àmbit del disseny.

Disposicions transitòries

—1 Es faculta el conseller d’Ensenyament per autoritzar la docència de determinats mòduls al professorat que, a la publicació d’aquest Decret, imparteixi matèries equivalents de l’anterior ordenació i pugui acreditar una formació i experiència adients.

—2 Les sol·licituds d’accés als estudis superiors d’arts plàstiques i disseny s’ordenaran d’acord a la nota de revàlida, en el cas dels títols corresponents als ensenyaments d’arts aplicades i oficis artístics del pla de 1963, equivalents al de tècnic superior d’arts plàstiques i disseny de la família d’art floral, d’acord amb el Reial decret 440/1994, d’11 de març.

Barcelona, 9 de novembre de 1999

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Josep Xavier Hernández i Moreno

Conseller d’Ensenyament

Annex 1

Art floral

—1 Identificació del títol

Aquest cicle de formació específica té la finalitat de formar professionals capaços de crear muntatges i composicions com a element decoratiu realitzats amb plantes i flors naturals, seques i artificials. També és propi d’aquest cicle l’especialització en la creació d’enjardinaments entès aquests com a jardineria aplicada a espais interiors i exteriors integrats en el medi arquitectònic.

L’art floral es troba en constant procés d’adaptació a l’evolució cultural. Aquesta activitat artística ha anat ampliant els seus àmbits en funció de la demanda social, des de fa temps el consum de flor per habitant i any està en contínua expansió, i cada cop és més estreta la relació que vincula consum floral i qualitat de vida.

El tractament de plantes i ornamentacions florals és ple de tradició i ha esdevingut en els darrers temps un treball molt creatiu. S’elaboren composicions plàstiques i estètiques, enjardinaments d’interiors i exteriors per a àmbits familiars i per a espais de diferents sectors econòmics. Aquests treballs conserven, tanmateix, l’esperit de fragilitat i tendresa que imprimeix la creació amb productes, la majoria naturals, fruit de la cura personal.

La formació dels tècnics superiors d’art floral proporciona un bon nivell artístic i tècnic que els capacita per concebre i executar projectes florals i enjardinaments, i els permet desenvolupar la seva tasca per competir amb eficàcia en l’àmbit creatiu.

1.1 Denominació

Tècnic superior d’arts plàstiques i disseny en art floral.

1.2 Nivell

Grau superior d’arts plàstiques i disseny.

1.3 Durada

Mil nou-centes cinquanta hores.

—2 Descripció del perfil professional

2.1 Camp professional

Comprèn les activitats i els procediments d’art floral realitzats com a artista autònom o associat en grau divers, a un taller, estudi, equip pluridisciplinari o a una empresa vinculat a:

Interiorisme.

Decoració.

Fires i mostres.

Comerç especialitzat.

Jardineria interiors i exteriors.

Assessorament i formació artisticotècnics.

2.2 Tasques més significatives

Concep, projecta i dirigeix decoracions amb flors i plantes fresques, seques, o artificials, i projectes d’enjardinament amb un llenguatge estètic i personal.

Interpreta les orientacions i objectius de les propostes.

Distribueix la feina i coordina l’equip de treball proporcionant-los la informació necessària per a l’idoni desenvolupament dels treballs.

Selecciona els materials més adients per a l’elaboració dels projectes florals, cercant la més àmplia sensibilitat artística, així com els recursos plàstics dels materials disponibles.

Comprova que el resultat final de l’obra respongui a les orientacions inicials.

Du a terme tasques de control de qualitat dels materials i acabats.

Assessora en quant al manteniment, conservació i emmagatzematge.

Experimenta formes, materials i processos creatius.

Incorpora els nous avenços materials i tecnologies.

—3 Currículum

3.1 Objectius generals del cicle formatiu

Reconèixer els trets més significatius dels períodes historicoartístics en general i de l’àmbit de l’art floral en particular.

Emprar els mètodes i sistemes de creació i elaboració de productes propis de l’especialitat, pel que fa a tendències plàstiques i tècniques.

Exercitar la capacitat creativa tant en l’ús de les tècniques, com en l’ús i la recerca de nous materials i solucions...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR