ORDRE EDU/348/2009, de 28 de maig, per la qual s'adapta el currículum del cicle formatiu de grau superior de manteniment d'equips industrials al perfil professional de manteniment d'instal·lacions d'energies renovables.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Educacio
Rango de LeyOrdre

BODY LINK="#0000ff" VLINK="#800080">

ORDRE

EDU/348/2009, de 28 de maig, per la qual s'adapta el currículum del cicle formatiu de grau superior de manteniment d'equips industrials al perfil professional de manteniment d'instal·lacions d'energies renovables.

L'article 131.3.e) de la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, estableix que correspon a la Generalitat la competència compartida amb l'Estat per a l'establiment dels plans d'estudis corresponents, incloent-hi l'ordenació curricular.

D'acord amb l'article 6 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, les administracions educatives competents han d'establir el currículum dels diferents ensenyaments que s'hi regulen, dels quals el Govern ha de fixar prèviament els aspectes bàsics curriculars.

El Reial decret 2043/1995, de 22 de desembre, va establir el títol de tècnic superior en manteniment d'equips industrials i els corresponents ensenyaments mínims en desplegament de la Llei orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'ordenació general del sistema educatiu, que ha estat derogada per la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, la qual cosa comporta la renovació de l'actual oferta de cicles formatius. Malgrat això, mentre el Govern de l'Estat no completi el procés de renovació, són vigents els cicles formatius creats en aplicació de la Llei orgànica 1/1990, de 3 d'octubre d'ordenació general del sistema educatiu.

Mitjançant el Decret 196/1997, de 30 de juliol (DOGC núm. 2459, de 21.9.1997), es va establir el currículum del cicle formatiu de grau superior de manteniment d'equips industrials, de 2.000 hores de durada, que correspon a la família professional de manteniment i serveis a la producció.

Atesa la necessitat de disposar d'una formació adaptada al perfil professional de manteniment d'instal·lacions d'energies renovables, per poder atendre adequadament l'interès del col·lectiu d'alumnat que vol assolir la competència professional associada a l'esmentat perfil professional de manteniment d'instal·lacions d'energies renovables;

Atès que la demanda de formació en el camp professional de manteniment d'instal·lacions d'energies renovables s'anava satisfent amb la impartició de cursos de formació ocupacional i que no hi ha cap cicle formatiu relacionat amb el manteniment d'instal·lacions d'energies renovables.

Atès que la disposició addicional segona del Decret 196/1997, de 30 de juliol, pel qual s'estableix el currículum del cicle formatiu de grau superior de manteniment d'equips industrials, estableix que el conseller d'Ensenyament pot adaptar el currículum a les característiques singulars de col·lectius d'alumnat;

Per tot això, a proposta de la Direcció General d'Ensenyaments Professionals, Artístics i Especialitats i d'acord amb el dictamen emès per la Comissió Jurídica Assessora,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre adapta el currículum del cicle formatiu de grau superior de manteniment d'equips industrials, de 2.000 hores de durada, al perfil professional de manteniment d'instal·lacions d'energies renovables.

Article 2

Horari, perfil professional i currículum

2.1 La distribució horària és la que indica l'apartat 1 de l'annex.

2.2 El perfil professional és el que indica l'apartat 2 de l'annex.

2.3 Els objectius generals del cicle formatiu són els que estableix l'apartat 3.1 de l'annex.

2.4 Els continguts del currículum s'estructuren en els crèdits que estableix l'apartat 3.2 de l'annex.

2.5 Els objectius terminals són els criteris que serveixen de referència per a l'avaluació.

Article 3

Relació de crèdits

La relació de crèdits en què s'estructuren els mòduls professionals del currículum del cicle formatiu de grau superior de manteniment d'equips industrials, de 2.000 hores de durada, adaptat al perfil professional de manteniment d'instal·lacions d'energies renovables, s'estableix a l'apartat 3.4 de l'annex.

Article 4

Professorat

Les especialitats exigides al professorat que imparteix els crèdits corresponents a aquest cicle formatiu, adaptat al perfil professional de manteniment d'instal·lacions d'energies renovables, són les que estableix l'apartat 4 de l'annex.

Article 5

Convalidacions i correspondències

Els mòduls susceptibles de convalidació per estudis de formació professional ocupacional o de correspondència amb la pràctica laboral són els que especifiquen, respectivament, els apartats 5.1 i 5.2 de l'annex.

Article 6

Certificació

L'alumnat que superi tots els crèdits que componen el currículum adaptat per aquesta Ordre, a més de sol·licitar el títol de tècnic en manteniment d'equips industrials, rebrà una certificació acreditativa del centre docent on l'hagin cursat, on consti que han cursat i superat el cicle formatiu de grau superior de manteniment d'equips industrials, de 2.000 hores de durada, adaptat al perfil professional de manteniment d'instal·lacions d'energies renovables, d'acord amb el model que consta a l'apartat 6.1 de l'annex.

L'alumnat que no superi tots els crèdits rebrà la certificació dels estudis cursats d'acord amb el model que consta a l'apartat 6.2 de l'annex.

Barcelona, 28 de maig de 2009

Ernest Maragall i Mira

Conseller d'Educació

Annex

.1 Distribució horària

1.1 Durada del cicle formatiu: 2.000 hores.

1.1.1 Formació en el centre educatiu: 1.785 hores (crèdits de l'1 al 13 i del 15 al 18).

1.1.2 Formació en centres de treball: 215 hores (crèdit 14).

.2 Perfil professional

2.1 Competència general.

És competència general d'aquest tècnic:

Programar i organitzar la realització dels plans de manteniment de maquinària i equip industrial a partir de la documentació tècnica.

Coordinar i supervisar l'execució dels processos de manteniment i realitzar la instal·lació en planta de la maquinària i equip industrial i la seva posada a punt, optimant els recursos humans i els mitjans disponibles, donant el suport necessari als tècnics de nivell inferior i aconseguint els nivells de qualitat i condicions de seguretat establertes i de normalització vigent.

Desenvolupar projectes de modificació o de millora de la maquinària a partir de l'avantprojecte, d'acord amb les normes establertes i garantint la viabilitat de la fabricació.

2.2 Competències professionals.

Les competències i realitzacions més rellevants que ha de manifestar el professional són:

  1. Desenvolupar processos i mètodes de manteniment i reparació i organitzar-ne l'execució:

    1. Elaborar processos operacionals d'intervenció per al manteniment, reparació i test de màquines, a partir de la documentació tècnica i històrics de les màquines, assegurant la factibilitat i l'optimació de la intervenció, i dels nivells de qualitat i seguretat requerits.

    2. Desenvolupar els processos de fabricació per a la reconstrucció d'elements mecànics, definint la seqüència de tasques, les màquines que s'han d'utilitzar i les especificacions de qualitat requerides.

    3. Realitzar el dossier de reposicions de màquina i determinar i actualitzar els nivells de PDR (peces de reposició) necessaris a partir de la informació tècnica del fabricant i dels històrics de màquina i experiències adquirides.

    4. Realitzar la programació del manteniment preventiu (sistemàtic i predictiu) a llarg i mitjà termini de les màquines i instal·lacions, a partir del pla de producció i del pla de manteniment.

    5. Determinar la fiabilitat, disponibilitat i mantenibilitat d'equips i sistemes de línies de producció aplicant mètodes i procediments de seguiment i simulació establerts.

    6. Realitzar el seguiment i controlar l'execució i costos del manteniment, a partir dels objectius i situacions de contingència, en condicions de màxima eficiència.

    7. Crear, mantenir i intensificar relacions de treball en l'àmbit de producció i manteniment, resolent els conflictes interpersonals que es presentin i participant en la posada en pràctica de procediments de reclamacions i disciplinaris.

  2. Gestionar i supervisar els processos d'instal·lació i de manteniment i reparació de l'equip industrial, realitzant la seva posada a punt:

    1. Organitzar i controlar les intervencions per a la instal·lació i el manteniment d'equips industrials, en funció dels objectius programats i de les situacions de contingència, optimant els recursos disponibles i amb la més petita incidència possible en la producció.

    2. Supervisar els processos de manteniment i reparació de l'equip industrial (electromecànic, elèctric i d'automatització), resolent les contingències de caràcter tècnic.

    3. Realitzar o supervisar els processos d'instal·lació i muntatge d'equip industrial (maquinària, equip electromecànic, elèctric i d'automatització), a partir del projecte i instruccions tècniques, resolent les contingències de caràcter tècnic i organitzatiu, en les condicions de qualitat i seguretat requerides.

    4. Realitzar la programació de manipuladores i sistemes de fabricació o instal·lacions automàtiques, a partir d'un procés seqüencial i funcional establert.

    5. Realitzar o supervisar el diagnòstic de fallada o avaria de màquines, equips o sistemes aplicant tècniques d'anàlisi, a partir dels símptomes detectats, de les dades preses per a la valoració, de la informació tècnica d'explotació i del fitxer d'històrics.

    6. Realitzar les proves de seguretat i de funcionament de l'equip industrial, a partir de la documentació tècnica, assegurant les condicions de fiabilitat i seguretat requerides.

    7. Realitzar la posada a punt de l'equip industrial després de la instal·lació o reparació, per aconseguir els objectius del procés de producció, efectuant les proves, modificacions i ajustos necessaris per obtenir la primera peça, a partir de la documentació tècnica, assegurant la fiabilitat del sistema.

    8. Determinar l'estratègia que s'ha de seguir davant un equip que s'ha de reparar, avaluant les possibilitats de suport logístic intern i extern i factors econòmics.

    9. Participar en la millora del procés de producció, amb la finalitat...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR