DECRET 85/2009, de 26 de maig, pel qual s'estableix el currículum i es regula la prova d'accés específica del títol de tècnic/a d'esport en l'especialitat d'atletisme.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Educacio
Rango de LeyDecret

DECRET

85/2009, de 26 de maig, pel qual s'estableix el currículum i es regula la prova d'accés específica del títol de tècnic/a d'esport en l'especialitat d'atletisme.

L'article 131.3.c) de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix que correspon a la Generalitat la competència compartida per a l'establiment dels plans d'estudi corresponents, incloent-hi l'ordenació curricular.

D'acord amb l'article 6 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, les administracions educatives competents han d'establir el currículum dels diferents ensenyaments que s'hi regulen, dels quals el Govern ha de fixar prèviament els aspectes bàsics curriculars.

Mitjançant el Decret 169/2002, d'11 de juny, pel qual s'estableix l'ordenació general dels ensenyaments de règim especial que condueixen a l'obtenció de les titulacions oficials de tècnic d'esport i tècnic superior d'esport, es va determinar l'ordenació general d'aquests ensenyaments i, a més a més, s'estableix que correspon al Govern de la Generalitat de Catalunya l'establiment del currículum d'aquests ensenyaments.

Mitjançant el Reial decret 1363/2007, de 24 d'octubre, s'ha establert l'ordenació general dels ensenyaments esportius de règim especial, i s'ha derogat el Reial decret 1913/1997, de 19 de desembre, pel qual es configuren com a ensenyaments de règim especial els conduents a l'obtenció de titulacions de tècnics/ques esportius/ives, s'aproven les directrius generals dels títols i dels corresponents ensenyaments mínims.

Algunes de les titulacions relatives als ensenyaments d'esports, encara vigents, d'acord amb el Reial decret 806/2006, de 30 de juny, pel qual s'estableix el calendari de la nova ordenació del sistema educatiu, establert per la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, i d'acord amb la disposició transitòria segona del Reial decret 1363/2007, abans esmentat, encara s'estan portant a terme a Catalunya, atès que la seva ordenació s'estableix en la mesura en què el teixit social ho demana.

És necessari continuar fent-ne la implantació, en la mesura que se'n detecta la necessitat, com en el cas dels estudis de tècnic/a d'esport en l'especialitat d'atletisme a què es refereix aquest Decret.

Consegüentment, escau establir, amb caràcter transitori fins que s'aprovi la nova regulació que estableixi les noves titulacions en desplegament de la Llei orgànica d'educació, un dels currículums dels títols que recull el Reial decret 254/2004, de 13 de febrer, mitjançant el qual es van establir els títols de tècnic d'esport i tècnic superior d'esport en l'especialitat d'atletisme, els corresponents ensenyaments mínims, les proves i els requeriments d'accés a aquests ensenyaments.

D'acord amb la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, amb la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la Presidència de la Generalitat i del Govern, i d'acord amb l'informe del Consell Escolar de Catalunya;

En virtut d'això, a proposta del conseller d'Educació, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte del Decret

Aquest Decret estableix el currículum i regula la prova d'accés específica dels ensenyaments de règim especial de grau mitjà vinculats al títol de tècnic/a d'esport en atletisme, que regula el Reial decret 254/2004, de 13 de febrer, pel qual s'estableixen els títols de tècnic d'esport i tècnic superior d'esport en l'especialitat d'atletisme, els corresponents ensenyaments mínims, les proves i els requeriments d'accés a aquests ensenyaments. Aquesta titulació té validesa acadèmica i professional.

Article 2

Estructura i durada dels ensenyaments

2.1 La formació que condueix al títol de tècnic/a d'esport en atletisme té una durada total de 1.100 hores, i s'estructura en dos nivells: el primer nivell, de 500 hores, i el segon nivell de 600 hores.

2.2 Els ensenyaments corresponents al grau mitjà s'organitzen en dos nivells, i cada nivell s'estructura en els blocs següents:

  1. Un bloc comú, format per crèdits transversals, que són coincidents i obligatoris per a totes les modalitats, les disciplines i les especialitats esportives. En aquests crèdits es troba el suport científic, de caràcter tècnic i pràctic, requerit per a l'inici, l'adaptació i el perfeccionament de les activitats motores, i s'estableixen les bases genèriques per a l'especialització i l'adquisició de destreses i habilitats tècniques i específiques, així com també el desenvolupament de les bases psicopedagògiques de la persona.

  2. Un bloc específic, que agrupa els crèdits de caràcter científic, tècnic i pràctic, que permeten adquirir i aplicar correctament els coneixements de la modalitat, la disciplina o l'especialitat esportiva.

  3. Un bloc complementari, que amplia els dos blocs anteriors amb crèdits relacionats amb la utilització de recursos tecnològics i les variacions de la demanda social.

  4. Un bloc de formació pràctica, que es farà de manera paral·lela o un cop superats els blocs comú, específic i complementari de cada nivell o grau.

2.3 Els ensenyaments dels blocs s'organitzen en mòduls de caràcter teoricopràctic, estructurats en crèdits. La durada de cada crèdit és variable, d'acord amb els objectius de formació establerts.

Als efectes del present Decret, s'entén per mòdul l'equivalent a la matèria teòrica o teoricopràctica vinculada a un o a diversos objectius de la formació. Així mateix, s'entén per crèdit la proposta organitzativa d'ensenyament-aprenentatge en què s'estructura cadascun dels mòduls i agrupa continguts i objectius finals vinculats al perfil professional o als requeriments educatius.

2.4 Els objectius finals de cada crèdit són els criteris que serveixen de referència per a l'avaluació dels crèdits.

Article 3

Perfil professional i currículum

3.1 El perfil professional i el currículum del primer nivell dels ensenyaments de tècnic/a d'esport en atletisme s'estableix a l'annex 1 d'aquest Decret.

3.2 El perfil professional i el currículum del segon nivell dels ensenyaments de tècnic/a d'esport en atletisme s'estableixen a l'annex 1 d'aquest Decret.

Article 4

Crèdits de formació

La relació dels crèdits en què s'estructuren els mòduls professionals dels ensenyaments corresponents al títol de tècnic/a d'esport en atletisme s'estableix a l'annex 2 d'aquest Decret.

Article 5

Professorat

Els requisits de titulació del professorat, els seus equivalents i les especialitats exigides per impartir els crèdits corresponents a aquesta titulació són els que s'indiquen a l'annex 3 d'aquest Decret.

Article 6

Convalidacions i correspondència amb la pràctica laboral

Els mòduls susceptibles de convalidació per estudis de formació professional ocupacional o de correspondència amb la pràctica laboral i amb la pràctica esportiva d'alt nivell són els que s'especifiquen a l'annex 4 d'aquest Decret.

Article 7

Requisits d'accés

7.1 Per accedir al grau mitjà d'aquests ensenyaments cal estar en possessió del títol de graduat o graduada en educació secundària obligatòria o equivalent a efectes acadèmics, i superar la prova d'accés de caràcter específic que s'estableix a l'article 11. El resultat que se n'obtingui té una vigència de divuit mesos, a partir de la data d'acabament de la prova esmentada. La superació d'aquesta prova té validesa a tot l'Estat.

7.2 També poden accedir-hi les persones que no estiguin en possessió del títol de graduat o graduada en educació secundària obligatòria si tenen més de 17 anys, si superen una prova de caràcter general que acrediti els coneixements i habilitats suficients per cursar amb aprofitament aquest ensenyaments i superen la prova d'accés de caràcter específic.

7.3 Estan exemptes de la prova d'accés de caràcter específic les persones que compleixen les condicions d'exempció que preveuen la disposició transitòria segona del Reial decret 1363/2007, de 24 d'octubre, o el Decret 169/2002, d'11 de juny.

7.4 La prova d'accés de caràcter específic s'adaptarà a les persones que acreditin discapacitats.

7.5 Per cursar els ensenyaments de segon nivell de grau mitjà cal haver superat els de primer nivell de la disciplina esportiva corresponent.

7.6 Corresponen a la Direcció General d'Ensenyaments Professionals, Artístics i Especialitzats convocar les proves d'accés, i a la Inspecció Educativa la seva supervisió i assessorament.

Article 8

Objectiu i característiques de la prova d'accés de caràcter específic

8.1 La prova d'accés als ensenyaments de tècnic/a de l'especialitat d'atletisme té per objectiu que les persones aspirants demostrin que tenen la condició física i les destreses específiques necessàries per cursar amb aprofitament els ensenyaments de l'especialitat a què volen accedir.

8.2 La prova d'accés consta de dues parts, els objectius, els continguts i l'avaluació de la qual s'estableixen a l'article 11.

8.3 Les persones aspirants han de realitzar cada exercici de forma individual i en l'ordre que s'establirà per sorteig.

Article 9

Avaluació de la prova d'accés de caràcter específic

9.1 Les persones participants tindran dues oportunitats per superar els continguts establerts a l'article 11, i es tindrà en compte el millor dels resultats obtinguts.

9.2 Les proves d'accés qualifiquen d'.apte/apta. o .no apte/no apta.. Per assolir la qualificació d'apte/apta, les persones aspirants han de superar les dues parts que componen la prova d'acord amb el que estableix l'article 11.

Article 10

Tribunal de la prova d'accés de caràcter específic

10.1 Es constitueix un tribunal que té les funcions d'organitzar i desenvolupar la prova, segons el que especifica aquest annex. El Departament d'Educació ha de nomenar aquest tribunal, amb la prèvia consulta del centre docent que imparteix els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR