DECRET 168/2000, de 2 de maig, d'adopció de mesures excepcionals en relació amb la utilització dels recursos hidràulics.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

168/2000, de 2 de maig, d’adopció de mesures excepcionals en relació amb la utilització dels recursos hidràulics.

La insuficiència de les pluges esdevingudes en la capçalera dels principals rius de les conques internes de Catalunya ha determinat una important reducció de les reserves d’aigua contingudes en els embassaments, la qual cosa fa preveure, si es manté la situació actual, que es puguin produir problemes en la satisfacció adequada de les demandes d’aigua per a l’abastament de poblacions, sobretot en les zones costaneres.

Particularment, la incidència de l’actual situació minora de forma creixent la garantia del subministrament dels àmbits territorials abastats per l’embassament de Boadella, en el riu Muga, pels embassaments integrats en el sistema Sau-Susqueda-Pasteral, en el riu Ter, i pels embassaments de la Llosa de Cavall, Sant Ponç i la Baells, a la conca del Llobregat.

Per tal d’assegurar al màxim els usos de l’aigua per a l’abastament de població i altres usos declarats prioritaris per la llei, a les comarques de Catalunya, resulta imprescindible adoptar amb immediatesa les mesures correctores que intensifiquin l’estalvi i un aprofitament encara més eficient de l’aigua emmagatzemada fins que els embassaments recuperin els nivells necessaris.

Per fer front a situacions de necessitat provocades per sequeres extraordinàries, l’article 12.2.c) de la Llei 6/1999 habilita el Govern per a l’adopció de les mesures que calguin en relació amb la utilització del domini públic hidràulic, encara que hagi estat objecte de concessió.

En aquest sentit, el present Decret estableix mesures d’aplicació directa per economitzar l’aigua emmagatzemada en els embassaments, com ara el règim de dotacions a derivar dels embassaments més greument afectats, i habilita l’Administració hidràulica de Catalunya per adoptar mesures excepcionals en casos concrets, intensificant les facultats d’intervenció i control dels aprofitaments hidràulics i dels abocaments i establint les condicions perquè, a sol·licitud de les entitats locals interessades, es puguin assolir unes dotacions mínimes d’aigua per a usos domèstics, destinant a aquest efecte aigües concedides per a altres usos.

D’altra banda, el present Decret declara que no generen dret a indemnització, amb les excepcions que expressament s’hi preveuen, les mesures orientades a l’estalvi de l’aigua disponible i a l’optimització de la seva utilització, atès que tenen per objecte canalitzar l’esforç comú per fer front a la situació de la sequera produint-se una modificació en els supòsits determinants de l’atorgament de les concessions que permet la seva revisió d’acord amb l’article 63.1.a) de la Llei 29/1985, revisió que no atorga al concessionari dret a ser indemnitzat.

Per tant, a proposta del conseller de Medi Ambient, d’acord amb l’informe favorable del Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte i àmbit territorial

El present Decret té per objecte establir, a l’empara de l’article 12.2.c) de la Llei 6/1999, de 12 de juliol, d’ordenació, gestió i tributació de l’aigua, les normes i les mesures especials per a l’aprofitament dels recursos hidràulics escassos en l’àmbit de les conques dels rius que discorren íntegrament pel territori de Catalunya, definides per l’article 5 de la Llei 6/1999.

Article 2

Reducció de dotacions d’aigua

El Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua podrà determinar, a proposta de la seva directora i amb informe previ de les seccions de les comissions de desembassaments afectades, les reduccions en les dotacions d’aigua per a cadascun dels diferents usos, i restaran referits els drets concessionals a les dotacions reduïdes. Aquestes reduccions són aplicables a les dotacions previstes en l’article 4.

Article 3

Facultats d’intervenció i control

La Directora de l’Agència Catalana de l’Aigua resta facultada per adoptar qualsevol mesura que sigui necessària per optimitzar...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR