DECRET 372/2000, de 21 de novembre, d'estructuració de la Direcció General d'Atenció al Menor.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

372/2000, de 21 de novembre, d’estructuració de la Direcció General d’Atenció al Menor.

El model d’atenció a la infància i l’adolescència en risc aplicat durant els deu darrers anys necessita, com a conseqüència de les noves dinàmiques socials i les problemàtiques emergents, noves formes d’intervenció per a una població menor, que apunta perfils ben diferenciats als que d’antuvi van determinar el desenvolupament del sistema aplicat fins ara.

Les accions preventives i protectores en aquest àmbit durant els darrers anys s’han concretat en un sistema de protecció, en el qual ha estat un element clau, per al seu engranatge, la Direcció General d’Atenció a la Infància, tant en l’exercici de les competències atribuïdes en aquesta matèria com en la coordinació de les actuacions públiques i privades en aquest àmbit.

L’actuació del Departament de Justícia en l’atenció als menors és la darrera instància d’intervenció protectora, després de l’exhauriment successiu de les vies prèvies d’atenció. En funció del canvi de necessitats que, de forma gradual, s’ha anat instal·lant socialment, no es pot perdre la perspectiva de la tendència a la millora i l’optimització de les polítiques socials, en general, i d’atenció als menors i a les famílies, en especial, i cal anar treballant per a la consolidació d’un model ampli de protecció, plantejat en la línia d’una major eficàcia, eficiència i rendibilitat de recursos.

També s’ha iniciat un procés de descentralització envers la xarxa bàsica de serveis socials d’atenció primària, basant-se en el principi de subsidiarietat, que permeti eliminar duplicitats i incrementi el treball directe d’ajut i orientació als menors i les seves famílies.

Un canvi que cal destacar és el que afecta el nom de la Direcció General i que és conseqüència, d’una banda, del fet que l’atenció a la primera infància està compartida amb l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció pel que fa a les adopcions i els acolliments en família aliena i, d’altra banda, que a la nostra societat hi ha cada vegada més declaracions de desemparament d’adolescents que d’infants, i tot això fa que s’atengui més adolescents que infants i, per tant, que el nom de menors s’adeqüi més perquè, tot i incloure també els infants, abasta tota la franja d’actuació d’aquesta Direcció General.

Tenint en compte aquestes necessitats, es fa una reformulació que concreta unes noves formes d’actuació i una readequació dels òrgans i del personal al servei de la Direcció General d’Atenció a la Infància.

Vist el Decret 77/1998, de 17 de març, pel qual es va reestructurar la Direcció General d’Atenció a la Infància i es va establir l’estructura orgànica de l’organisme autònom administratiu Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció;

Vist el que estableix la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat;

En virtut del que s’ha exposat, a proposta de la consellera de Justícia i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

1.1 La Direcció General d’Atenció a la Infància del Departament de Justícia passa a denominar-se Direcció General d’Atenció al Menor.

1.2 La Direcció General d’Atenció al Menor té les funcions següents:

a) Establir les directrius i la programació per a l’atenció i la promoció del benestar dels menors, amb l’objectiu de contribuir al seu ple desenvolupament personal, especialment en els casos en què els entorns sociofamiliars i comunitaris tenen un alt risc social.

b) Assumir la guarda dels menors en els supòsits establerts per les lleis.

c) Protegir i tutelar els menors desemparats per mancança o per exercici inadequat de la potestat del pare i de la mare o del dret de guarda i educació mitjançant l’assumpció de la guarda o de la tutela i l’assignació de les mesures o els recursos adients per a cada menor.

d) Promoure i coordinar actuacions d’atenció als menors en risc.

e) Desenvolupar programes d’integració social dels menors tutelats i d’integració laboral a partir dels setze anys.

f) Promoure i executar les actuacions i els programes necessaris en el seu àmbit d’actuació.

g) Les altres funcions relacionades amb les anteriors que les lleis atribueixen a l’entitat pública amb competències per a la protecció dels menors i que no estiguin atribuïdes a altres òrgans.

1.3 Depenen del director general d’Atenció al Menor els òrgans següents:

a) La Subdirecció General d’Atenció al Menor.

b) Les seccions de Menors de Girona, Lleida i Tarragona, que depenen funcionalment del director general i orgànicament del respectiu delegat territorial del Departament de Justícia.

Article 2

2.1 La Subdirecció General d’Atenció al Menor té...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR