DECRET 254/2000, de 24 de juliol, pel qual s'estableixen els mètodes d'eutanàsia per als animals de companyia que s'han de sacrificar.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

254/2000, de 24 de juliol, pel qual s’estableixen els mètodes d’eutanàsia per als animals de companyia que s’han de sacrificar.

La Llei 3/1988, de 4 de març, de protecció dels animals, estableix que els centres de recollida d’animals abandonats, un cop transcorregut el termini legal per recuperar aquests animals, poden sacrificar-los o donar-los en adopció.

El sacrifici d’aquests animals s’ha de fer sota el control i la responsabilitat d’un veterinari, i s’hi han d’utilitzar mètodes que impliquin el mínim sofriment per a l’animal i que li provoquin una pèrdua de consciència immediata.

D’acord amb això, és necessari, amb l’objectiu d’unificar criteris i mètodes utilitzats en els diferents àmbits professionals, regular els mètodes emprats per practicar l’eutanàsia als animals de companyia que s’han de sacrificar d’una forma que es produeixin el mínim dolor, temor i angoixa.

En conseqüència, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Medi Ambient, i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

És objecte d’aquest Decret la regulació dels mètodes d’eutanàsia per utilitzar en els animals de companyia que cal sacrificar, amb la finalitat d’evitar-los sofriment i que tinguin una pèrdua de consciència immediata.

Article 2

Definicions

Als efectes d’aquest Decret s’entén per:

a) Eutanàsia: acte pel qual es provoca la mort d’una manera plàcida, sense dolor, temor ni ansietat.

b) Consciència: estat de coneixement d’un animal normal, en què pot percebre estímuls del seu àmbit extern i pot respondre amb la conducta normal d’un individu despert.

c) Inconsciència: insensibilitat als estímuls externs, com s’esperaria en el coma profund i durant l’anestèsia general.

d) Anestèsia: falta de sensibilitat de tot o part de l’organisme; absència de sensació; estat d’insensibilitat reversible en què l’animal, en aquest cas, no reacciona a estímuls externs.

e) Sedació: estat de calma caracteritzat per una lleu depressió del sistema nerviós central i indiferència al medi; l’animal, en aquest cas, pot reaccionar a estímuls externs.

f) Patiment físic: estat en el qual existeix dolor, entès com l’experiència sensorial aversiva que produeix accions motores protectores, donant com a resultat l’aprenentatge per evitar-lo, i que pot modificar trets de conducta específics d’espècie, incloent-hi la conducta...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR