EDICTE de 2 de desembre de 2002, pel qual es fa pública la declaració d'impacte ambiental del projecte de regadiu Algerri-Balaguer, sector B.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Governació
Rango de LeyEdicte

EDICTE

de 2 de desembre de 2002, pel qual es fa p˙blica la declaraciÛ d'impacte ambiental del projecte de regadiu Algerri-Balaguer, sector B.

La PonËncia Ambiental, en la sessiÛ del dia 14 de novembre de 2002, amb relaciÛ al projecte de regadiu Algerri-Balaguer, sector B, promogut pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i la Comunitat General de Regants del canal Algerri-Balaguer, tramitat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, va adoptar l'Acord que es transcriu annex.

Barcelona, 2 de desembre de 2002

Emili Dragone i Vives

Secretari de la PonËncia Ambiental

ACORD

de 14 de novembre de 2002, de declaraciÛ d'impacte ambiental del projecte de regadiu Algerri-Balaguer, sector B, promogut pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i la Comunitat General de Regants del Canal Algerri-Balaguer, tramitat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca.

Vist l'estudi d'impacte ambiental del projecte de regadiu Algerri-Balaguer, sector B, promogut pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i la Comunitat General de Regants del Canal Algerri-Balaguer, tramitat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca;

AtËs que la ComissiÛ Central d'Ind˙stries i Activitats Classificades, en la sessiÛ celebrada el dia 6 de febrer de 1997, en relaciÛ a l'expedient d'avaluaciÛ d'impacte ambiental del projecte del traÁat i els regadius del canal Algerri-Balaguer, sector A, va acordar formular la declaraciÛ d'impacte ambiental amb car‡cter favorable;

AtËs que el Pla General de TransformaciÛ de la zona regable d'Algerri-Balaguer, aprovat pel Decret 1027/1973, de 17 de maig, fixa els lÌmits de la zona regable;

AtËs que el projecte de regadiu Algerri-Balaguer est‡ programat dins de les actuacions previstes en la planificaciÛ de la Generalitat de Catalunya en matËria de regadius i en el Pla nacional de regadius;

AtËs que l'estudi d'impacte ambiental avalua comparativament quatre alternatives:

Alternativa 1. Reg total. En aquesta alternativa es planteja la transformaciÛ de sec‡ en regadiu de tota la superfÌcie del sector B.

Alternativa 2. ProtecciÛ d'aus de Balaguer. Aquesta alternativa proposa conservar en aquest sector unes 1.750 ha al terme municipal de Balaguer.

Alternativa 3. ProtecciÛ d'aus de Balaguer-CastellÛ de Farfanya. Aquesta alternativa, a mÈs de la zona de protecciÛ definida en l'alternativa 2, afegeix una zona contigua en el terme Municipal de CastellÛ de Farfanya, de 183 ha.

Alternativa 4. ProtecciÛ total. Aquesta alternativa queda definida per no transformar cap hect‡rea de l'Algerri-Balaguer, sector B;

AtËs que l'estudi d'impacte ambiental conclou que l'alternativa 2 Ès la que fa compatible d'una manera clara la protecciÛ de les aus estËpiques i la possibilitat de transformaciÛ en regadiu d'una zona important del sector B del regadiu Algerri-Balaguer;

AtËs que l'alternativa 2 comporta la posada en reg d'una superfÌcie neta de 4.258 ha als termes municipals de CastellÛ de Farfanya (1.654 ha), Men‡rguens (1.369 ha), Torrelameu (237 ha) i Balaguer (996 ha), per a la qual cosa es projecta:

ProlongaciÛ del tram B del canal principal d'Algerri-Balaguer des de la derivaciÛ cap a la bassa de regulaciÛ C del sector A fins al lloc previst per a la construcciÛ de la bassa de regulaciÛ C del sector B, amb una longitud total aproximada de 6.000 m, i una capacitat de 4,5 m3/seg.

RealitzaciÛ, a partir d'aquesta bassa, de la distribuciÛ de l'aigua per al sector B:

Bassa de regulaciÛ C: amb una capacitat ˙til de 335.000 m3, serveix de regulaciÛ i distribuciÛ per al subministrament a les 1.761,4084 ha del subsector C i els bombaments fins a les basses A i B que abasten als subsectors A i B del sector B.

EstaciÛ de filtrat i bombaments de CastellÛ de Farfanya: a travÈs de 2 bombaments independents de 3+1 bombes cadasc˙, s'impulsa l'aigua a cadascuna de les xarxes de reg A i B, aixÌ com a les basses A i B situades a les cotes necess‡ries per subministrar aigua, amb una pressiÛ mÌnima de 3,5 kg/cm2 als subsectors A i B en els moments en quË no es bomba.

Bassa de regulaciÛ A: amb una capacitat ˙til de 137.000 m3, corresponents al consum de les 1.178,7448 ha del subsector A.

Bassa de regulaciÛ B: amb una capacitat ˙til de 231.000 m3, corresponents al consum de les 1.992,6822 ha del subsector B.

Xarxa de reg A: es connecta amb la canonada d'impulsiÛ A, junt a l'estaciÛ de bombaments de CastellÛ de Farfanya, i es distribueix al llarg de tot el terme municipal de CastellÛ de Farfanya i part de Balaguer, regant el subsector A.

Xarxa de reg B: es connecta amb la canonada d'impulsiÛ B junt a l'estaciÛ de bombament de CastellÛ de Farfanya, i es distribueix al llarg de tot el terme municipal de CastellÛ, Balaguer i part de Men‡rguens, regant el subsector B.

Xarxa de reg C: es connecta amb la cambra d'aspiraciÛ de l'estaciÛ de bombament de CastellÛ de Farfanya, en la bassa C, i es distribueix al llarg de tot el terme municipal de Men‡rguens, Torrelameu i part de Balaguer, regant el subsector C;

AtËs que el projecte se sotmet al tr‡mit d'avaluaciÛ d'impacte ambiental segons estableix la Llei 6/2001, de 8 de maig, de modificaciÛ del Reial decret legislatiu 1302/1986, d'avaluaciÛ d'impacte ambiental;

AtËs que l'estudi d'impacte ambiental s'ha sotmËs al tr‡mit d'informaciÛ p˙blica d'acord amb el que estableix l'article 3 del Decret 114/1988, de 7 d'abril, d'avaluaciÛ d'impacte ambiental;

AtËs que durant aquest tr‡mit s'han formulat nombroses al∑legacions de caire ambiental, especialment relatives a la import‡ncia per a la preservaciÛ dels h‡bitats estËpics dins de l'‡mbit del projecte;

AtËs que l'estudi d'impacte ambiental recull el que estableix el Decret 114/1988, de 7 d'abril, d'avaluaciÛ d'impacte ambiental;

AtËs que l'estudi d'impacte ambiental proposa, entre d'altres, les mesures correctores, preventives i compensatÚries seg¸ents:

PreservaciÛ de zones d'interËs estËpic, amb definiciÛ d'una zona d'exclusiÛ de la transformaciÛ en reg d'unes 1.750 ha al terme municipal de Balaguer. En aquesta zona s'establiran mesures correctores agroambientals de compensaciÛ, en aplicaciÛ del Reglament CEE 12157/99, per als pagesos que no es puguin beneficiar de la transformaciÛ en reg.

RealitzaciÛ d'una concentraciÛ parcel∑l‡ria a la zona d'exclusiÛ en quË la xarxa de camins aprofiti al m‡xim l'existent i on es redueixi substancialment el nombre de marges a eliminar.

Establiment de mesures per afavorir les espËcies estËpiques, per facilitar les condicions de la seva adaptaciÛ, tant a les zones d'exclusiÛ com a l'‡rea transformada. Aquestes mesures es concreten en el resum que se n'ha fet mÈs amunt.

Seguiment de l'evoluciÛ de les poblacions d'avifauna estËpica durant la fase d'explotaciÛ del sistema per part d'especialistes, per tal d'avaluar amb exactitud els efectes de la transformaciÛ en regadiu i poder estudiar i emprendre les mesures de correcciÛ adequades en cada moment.

AdequaciÛ de les dosis de reg i estudi dels sistemes de conreu mÈs favorables d'acord amb les condicions ed‡fiques que ajudi a reduir els problemes d'encrostament i d'erosiÛ i millori la capacitat d'infiltraciÛ d'aigua i la nutriciÛ de les plantes.

Establiment de mecanismes actius d'informaciÛ i formaciÛ als agricultors beneficiaris del regadiu. D'aquesta mesura en depËn la sostenibilitat del nou regadiu.

MinimitzaciÛ de les ocupacions directes, sobretot dels espais amb vegetaciÛ natural, tant durant l'obra com durant la fase d'explotaciÛ.

La no-intercepciÛ de les lÌnies de drenatge actuals mitjanÁant la reconducciÛ de les lÌnies de drenatge de poca entitat i solucions constructives mÈs especÌfiques per als cursos d'aigua -temporals o estacionals- de mÈs entitat.

ReposiciÛ dels corredors naturals de la fauna terrestre mitjanÁant passos de fauna, aq¸eductes, t˙nels, sifons, etc.

ReposiciÛ de tots els camins locals que s'hagin pogut veure interceptats per alguna actuaciÛ de les obres del reg.

Seguiment arqueolÚgic de les zones a afectar durant la fase d'obres. Aquest seguiment arqueolÚgic garantir‡ la no-afecciÛ a elements actualment no coneguts o simplement anomenats que podien ser d'interËs.

RestauraciÛ morfolÚgica, ed‡fica i vegetal de totes les ‡rees alterades per les obres, inclosos talussos i ‡rees planes de les obres de restituciÛ de camins i carreteres.

Disseny d'un sistema racional i eficaÁ de drenatge i evacuaciÛ d'excedents. La xarxa de drenatge i els sistemes de buidatge de basses i canal tindran en compte les lÌnies de drenatge natural actuals, i s'adaptaran a la seva capacitat pel que fa a cabal i a les seves caracterÌstiques fÌsiques i geomorfolÚgiques.

Establiment d'un sistema de seguiment i control de la xarxa hidrolÚgica superficial i subterr‡nia;

AtËs l'informe del Servei de ProtecciÛ de la Fauna, la Flora i els Animals de Companyia de la DirecciÛ General de Boscos i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR