DECRET 118/2015, de 23 de juny, pel qual es fixen els preus dels serveis acadèmics a les universitats públiques de Catalunya i a la Universitat Oberta de Catalunya per al curs 2015-2016.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'ECONOMIA I CONEIXEMENT
Rango de LeyDecret

L’article 117.3 de la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d’universitats de Catalunya, estableix que correspon al Govern de la Generalitat aprovar els preus dels ensenyaments conduents a l’obtenció dels títols universitaris oficials i la resta de drets legalment establerts.

L’article 81 de la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d’universitats, en la redacció donada pel Reial decret llei 14/2012, de 20 d’abril, de mesures urgents de racionalització de la despesa pública en l’àmbit educatiu, estableix que els preus per als estudis que condueixen a l’obtenció d’un títol universitari oficial els fixa la comunitat autònoma dins els límits que estableixi la Conferència General de Política Universitària. Aquests estaran relacionats amb els costos de prestació del servei, amb el propòsit d’aproximar gradualment els preus als costos que comporta la prestació del servei acadèmic (entre el 15% i el 25% en el cas de primera matrícula en ensenyaments de grau i de màster que habiliten per a l’exercici d’activitat professionals regulades; entre el 40 i el 50% en els ensenyaments de màsters no compresos en el punt anterior.

Per altra banda, cal millorar l’eficiència en l’ús dels recursos públics per contribuir a l’assoliment de l’estabilitat pressupostària i a una major corresponsabilitat de les persones beneficiàries dels serveis educatius en una etapa educativa post-obligatòria.

Per a aquest curs 2015-2016, per tal de facilitar les condicions d’accés als estudis i tenint en compte que no hi ha augment de l’aportació pública es mantenen els mateixos imports del curs anterior.

Amb la finalitat que aquesta major corresponsabilitat sigui compatible amb el principi d’equitat, el Govern ha previst un sistema de beques (beques Equitat) que compti amb una part dels ingressos que rebin les universitats públiques i la Universitat Oberta de Catalunya en concepte de preus dels servei acadèmics, de manera que cap persona amb mèrits suficients quedi exclosa dels estudis per raons econòmiques.

Aquest Decret fixa els preus dels crèdits de tots els estudis universitaris oficials que s’imparteixen als centres propis integrats a les universitats públiques de Catalunya i a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), així com els dels altres serveis acadèmics. Així mateix, pel que fa als centres adscrits a aquestes universitats, es determina el que ha de pagar l’estudiant a la universitat en concepte de tutela acadèmica.

Respecte als preus també s’estableixen recàrrecs i exempcions. Els primers pretenen garantir que els recursos públics, sempre limitats, vagin destinats de forma prioritària a donar les màximes oportunitats d’estudi als estudiants que cursen per primera vegada una carrera en una universitat pública i als que tenen un millor rendiment acadèmic. Pel que fa a les exempcions, pretenen facilitar els estudis universitaris a persones de determinats col·lectius que reuneixen condicions subjectives específiques.

Per tot això, a proposta del conseller d’Economia i Coneixement i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1

Àmbit d’aplicació

Article 1

Objecte

1.1 Aquest Decret té per objectiu fixar els preus dels serveis acadèmics i complementaris dels ensenyaments que condueixen a l’obtenció de títols oficials que imparteixen els centres universitaris propis de les universitats públiques de Catalunya i la Universitat Oberta de Catalunya en el curs 2015-2016 que consten en els annexos d’aquest Decret.

1.2 L’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC) i l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya apliquen els imports que estableix aquest Decret en concepte de preus per a la prestació de serveis acadèmics universitaris.

1.3 Els consells socials de les universitats públiques de Catalunya fixen els preus pels conceptes següents:

  1. La prestació dels ensenyaments propis de les universitats, dels cursos d’especialització i la inscripció d’estudiants que cursin determinades matèries amb autorització de la universitat.

  2. La contraprestació per serveis específics i de suport a l’aprenentatge per als estudiants dels centres universitaris, i la contraprestació pels materials didàctics específics en els sistemes metodològics que impliquen semipresència en els estudis.

  3. El cost d’enviament a l’estranger dels títols universitaris als estudiants que sol·licitin aquest enviament.

1.4 En el cas de la Universitat Oberta de Catalunya, els preus pels conceptes esmentats a l’apartat anterior els fixa el Patronat de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya, que també fixa igualment els preus a satisfer per a l’obtenció de títols oficials en els campus externs al seu àmbit principal i que no estan vinculats al contracte programa signat entre el departament competent en matèria d’universitats i aquesta universitat. En el cas d’estudis universitaris conjunts entre la Universitat Oberta de Catalunya i les universitats públiques l’estudiant haurà d’abonar addicionalment al preu de la matrícula, el preu dels serveis específics fixats per la Universitat Oberta de Catalunya d’acord amb aquest article i segons contempli cada conveni interuniversitari.

1.5 Els consells socials de les universitats públiques i el Patronat de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya poden establir el preu dels crèdits en qualsevol nivell d’estudis per als estudiants estrangers no residents, que no siguin nacionals d’estats membres de la Unió Europea, sense que el preu corresponent pugui excedir el 100% del seu cost, sens perjudici del que prevegin els acords i els convenis o tractats internacionals en aquesta matèria i la resta de la normativa vigent.

A aquests efectes, d’acord amb el Reglament de la Llei orgànica 4/2000, d’11 de gener, sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i a la seva integració social, després de la reforma mitjançant la Llei orgànica 2/2009, aprovat pel Reial decret 557/2011, de 20 d’abril, l’autorització d’estada concedida als estudiants estrangers no equivaldrà a la condició de residents.

Article 2

Centres adscrits

2.1 Els centres adscrits no inclosos a l’article 1.2 aplicaran els preus que estableixin els seus òrgans de Govern.

2.2 Els i les estudiants d’estudis de grau dels centres adscrits la titularitat dels quals correspon a la Generalitat de Catalunya i als seus ens autònoms o als consorcis en els quals aquesta participa abonen a les universitats, directament o a través del centre, en concepte de tutela acadèmica, el 10% dels preus establerts als apartats 1, 2 i 3 de l’annex 1 del Decret 365/2011, de 12 de juliol, pel qual es fixen els preus dels serveis acadèmics a les universitats públiques de Catalunya i a la Universitat Oberta de Catalunya per al curs 2011-2012, segons correspongui. Els i les estudiants de màster d’aquests centres adscrits abonen a les universitats pel mateix concepte, el 15% dels preus establerts a l’apartat 4 de l’annex 1 del Decret 365/2011, de 12 de juliol.

2.3 Els i les estudiants d’estudis de grau dels centres adscrits la titularitat dels quals no correspon als ens esmentats a l’apartat anterior abonen a la universitat, directament o a través del centre, en concepte de tutela acadèmica, el 22% dels preus establerts als apartats 1, 2 i 3 de l’annex 1 del Decret 365/2011, de 12 de juliol, del curs 2011-2012, segons correspongui. Els i les estudiants de màster d’aquests centres adscrits abonen a les universitats pel mateix concepte, el 33% dels preus establerts a l’apartat 4 de l’annex 1 del Decret 365/2011, de 12 de juliol.

2.4 Per tal de determinar l’import al qual aplicar els percentatges anteriors, a l’annex 3 figura el coeficient d’estructura docent al qual pertany l’estudi. Per aquells estudis que no figurin en aquest annex, el percentatge corresponent s’aplicarà al preu d’un estudi amb el mateix coeficient d’estructura docent del curs 2011-2012.

Article 3

Universitat Oberta de Catalunya

Atesa la seva formulació jurídica i les seves particularitats metodològiques, la Universitat Oberta de Catalunya determina la contraprestació pels recursos per a l’aprenentatge, d’acord amb la seva normativa acadèmica.

Article 4

Beques de l’Administració de la Generalitat

La Generalitat de Catalunya, i les universitats públiques i la Universitat Oberta de Catalunya, amb un import inicial del 25% dels ingressos recaptats addicionalment per aquestes respecte dels preus del curs inicial 2011-2012, aplicats als graus i als estudis de primer i/o segon cicle, i per tal de garantir el principi d’equitat, realitzaran, mitjançant l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), les convocatòries de beques Equitat. Les beques Equitat aniran adreçades als i a les estudiants d’aquestes universitats, de manera que, en base al nivell de renda familiar, l’aportació de l’estudiant resulti minorada en el percentatge que estableixi la convocatòria.

Capítol 2

Règim dels preus

Article 5

Pagament

5.1 Les universitats han d’exigir, com a condició prèvia de matrícula o d’expedició de títols o certificats, el pagament de les quantitats pendents per matrícules en qualsevol estudi o curs acadèmic i universitat o centre al qual li sigui aplicable aquest Decret, i els interessos de demora corresponents, si s’escau.

5.2 Les universitats han de fer constar en el resguard de matrícula el percentatge de la despesa per crèdit que suposa el preu abonat per l’estudiant, en relació amb la mitjana del cost per crèdit del conjunt del sistema universitari.

5.3 El fet de no pagar la matrícula o algun dels seus fraccionaments en els terminis que estableixi la universitat, pot donar lloc a la suspensió temporal dels drets de l’estudiant i, si s’escau, a l’anul·lació de la matrícula i dels efectes que aquesta hagi produït sense dret a cap reintegrament.

5.4 Sens perjudici dels...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR