DECRET 14/2015, de 10 de febrer, de modificació del Decret 145/2012, de 6 de novembre, de creació de la Comissió Interdepartamental de Nitrats i Dejeccions Ramaderes.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

L’article 116.1 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya determina que correspon a la Generalitat la competència exclusiva en la regulació i el desenvolupament de l’agricultura, la ramaderia i el sector agroalimentari. Així mateix, l’article 144.1 assenyala que correspon a la Generalitat la competència compartida en matèria de medi ambient i la competència per a l’establiment de les normes addicionals de protecció, competència compartida que inclou en tot cas l’establiment i la regulació dels instruments de planificació ambiental i aprovació d’aquests instruments.

D’altra banda, l’article 113 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya determina que correspon a la Generalitat el desplegament, l’aplicació i l’execució de la normativa de la Unió Europea quan afecta l’àmbit de les seves competències, previsió que també recull l’article 189 de l’Estatut.

En l’exercici d’aquestes competències, el Decret 145/2012, de 6 de novembre, crea la Comissió Interdepartamental de Nitrats i Dejeccions Ramaderes, la qual té per objecte elaborar, definir i coordinar les estratègies i polítiques del Govern de la Generalitat en matèria de gestió de la matèria orgànica i fertilització, i vetllar especialment per la valorització de les dejeccions ramaderes com a fertilitzants, de manera que aquestes assegurin la protecció de les aigües subterrànies, els sòls i la salut de les persones. La creació de la Comissió respon al fet que Catalunya compta amb un important sector agrícola, ramader i agroalimentari que genera en el seu procés de transformació un elevat volum de matèria orgànica com a subproducte i/o residu a gestionar, i a la necessitat que les diferents unitats de l’Administració, dins l’àmbit de les seves funcions, es coordinin per obtenir un millor coneixement i així poder donar una resposta àgil i eficaç en la tramitació, el seguiment i el control dels sistemes de gestió de les dejeccions ramaderes, dels fertilitzants nitrogenats i de la matèria orgànica en general.

L’experiència assolida d’ençà de la creació de la Comissió ha posat de manifest, però, la conveniència de completar-ne la composició integrant-hi la persona titular de la direcció general competent en matèria d’energia, especialment tenint en compte que el Pla d’energia i canvi climàtic de Catalunya 2012-2020 considera el biogàs generat en el tractament de biodigestió de purins com un aspecte principal de les polítiques energètiques que han de servir per contribuir a la maximització de la valorització energètica del biogàs provinent de granges de cicle tancat i de la indústria agroalimentària.

D’altra banda, per tal de potenciar i millorar el marc...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR