DECRET 230/2007, de 16 d'octubre, pel qual es crea el Comitè d'Ètica de la Policia de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

230/2007, de 16 d'octubre, pel qual es crea el Comitè d'Ètica de la Policia de Catalunya.

D'acord amb l'article 164 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya correspon a la Generalitat, en matèria de seguretat pública, entre d'altres, la planificació i la regulació del sistema de seguretat pública de Catalunya i l'ordenació de les policies locals, com també la creació i l'organització de la policia de la Generalitat i la coordinació de l'actuació de les policies locals.

Les forces i cossos de seguretat, d'acord amb l'article 104 de la Constitució, tenen per missió protegir el lliure exercici dels drets i de les llibertats i garantir la seguretat ciutadana. La Llei orgànica 2/1986, de 13 de març, reguladora de les forces i cossos de seguretat, de conformitat amb el que preveu l'article 104 de la Constitució, en el seu preàmbul, apartat II, estableix específicament que, per sobre de qualsevol altra finalitat, la Llei pretén ser l'inici d'una nova etapa en la qual destaqui la consideració de la policia com un servei públic adreçat a la protecció de la comunitat, mitjançant la defensa de l'ordenament democràtic.

La Llei 10/1994, d'11 de juliol, de la policia de la Generalitat-mossos d'esquadra, recull els principis bàsics d'actuació dels membres de les forces i cossos de seguretat concretats a la Llei orgànica 2/1986, de 13 de març, la qual estableix l'aplicació directa d'aquests principis a la policia autònoma de Catalunya en la seva disposició final segona, en què tracta de principis referents a l'actuació de la policia en relació amb l'adequació a l'ordenament jurídic, a les relacions amb la comunitat, al tractament dels detinguts, a la dedicació i al secret professionals i a la responsabilitat.

Pel que fa als cossos de policia local, considerats com a cossos de seguretat per la Llei orgànica esmentada, juntament amb la policia autonòmica i l'estatal, la Llei 16/1991, de 10 de juliol, de les policies locals de Catalunya, d'acord amb la competència de la Generalitat per a la coordinació de les policies locals, n'estableix també, entre d'altres disposicions, els principis bàsics d'actuació.

Aquesta legislació, tant pel que fa al cos de mossos d'esquadra com a les policies locals, recull i s'inspira, per tant, en les resolucions de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa i de l'Assemblea General de les Nacions Unides, especialment en les relatives a la Declaració sobre la policia i al Codi de conducta per a funcionaris encarregats de fer complir la llei, respectivament.

És evident que la policia no està per damunt de la Llei i, per tant, ha d'adequar llurs actuacions, entre d'altres principis previstos a la Llei 10/1994 i a la Llei 16/1991, a un codi de conducta, el contingut del qual ha d'estar integrat pels principis següents: la defensa i protecció de la dignitat humana i dels drets humans de totes les persones, l'actuació en el compliment de llurs funcions amb absoluta neutralitat política i imparcialitat i sense fer cap discriminació, l'actuació amb integritat i dignitat oposant-se a qualsevol acte de corrupció, l'actuació professional d'acord amb els principis de jerarquia i subordinació, i la col·laboració i l'auxili amb l'Administració de justícia en els termes establerts per la llei, tot tenint en compte el respecte que la policia deu a la societat, a la qual pertany i d'on prové el seu mandat. Les policies de les institucions de Catalunya tenen com a missió principal la protecció, d'acord amb l'ordenament jurídic, de la llibertat i la seguretat de la ciutadania, i el servei policial constitueix així un servei per a la comunitat i, per tant, amb un mandat explícit de coadjuvar al benestar social, en cooperació amb els altres agents socials, en els àmbits preventiu, assistencial i de rehabilitació.

El sistema general de seguretat pública de Catalunya, l'ordenació del qual s'estableix a la Llei del Parlament de Catalunya 4/2003, de 7 d'abril, s'inspira, d'acord amb l'article 2, en els principis de prevenció dels riscos i de les amenaces, adequació del servei públic a la demanda social, proximitat als ciutadans i descentralització dels serveis públics, eficàcia de l'acció pública i eficiència en l'assignació de recursos i mitjans, planificació i avaluació de les actuacions, proporcionalitat de la intervenció pública, corresponsabilitat i complementarietat d'autoritats i administracions, coordinació i cooperació entre autoritats, administracions i serveis, i transparència i informació als ciutadans. En aquest sentit, l'actuació dels cossos de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR