DECRET 203/2018, de 25 de setembre, pel qual es modifica el Decret 244/2007, de 6 de novembre, pel qual es regula la constitució i la demarcació territorial dels municipis, de les entitats municipals descentralitzades i de les mancomunitats de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

Els articles 151 i 160 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya atribueixen a la Generalitat de Catalunya la competència exclusiva sobre l'organització territorial i en matèria de règim local, respectivament.

El text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, preveu en el títol II una sèrie de previsions relatives al territori, la denominació, la capitalitat i els símbols dels ens locals i l'article 25 disposa que els ajuntaments tenen la facultat de promoure la delimitació, l'atermenament i l'amollonament dels seus termes municipals, d'acord amb el procediment establert per reglament.

D'acord amb l'habilitació legal establerta en la disposició final tercera del text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya, el Govern de la Generalitat va aprovar el Decret 244/2007, de 6 de novembre, pel qual es regula la constitució i la demarcació territorial dels municipis, de les entitats municipals descentralitzades i de les mancomunitats de Catalunya, disposició que va ser modificada pel Decret 209/2015, de 22 de setembre. Aquesta disposició ha estat aplicada des de la seva entrada en vigor en els expedients de delimitació municipal i d'alteració de termes municipals en el marc de l'elaboració dels mapes municipal i comarcal de Catalunya, d'acord amb el mandat de l'article 28.1 del text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya. Aquest Decret, que va substituir el Decret 140/1988, de 24 de maig, pel qual s'aprova el Reglament de demarcació territorial i població dels ens locals, va introduir importants novetats en la regulació dels procediments de delimitació dels termes municipals. No obstant això, l'experiència adquirida en la gestió administrativa i tècnica dels procediments de delimitació des de l'any 1988 fa necessari un canvi en la concepció de la delimitació dels termes municipals, d'acord amb els principis d'eficàcia i eficiència rectors de l'actuació administrativa.

Les principals modificacions que s'introdueixen en aquest nou Decret afecten bàsicament el capítol V, relatiu a la delimitació dels termes municipals, i tenen com a objectiu principal impulsar i agilitar la realització del Mapa municipal de Catalunya i els corresponents mapes comarcals i veguerials que se'n deriven. Es tracta d'assolir aquest objectiu amb la validació dels paràmetres de precisió geomètrica i la restitució sobre cartografia actual a escala 1:5000 o superior de les delimitacions existents, així com amb la simplificació del procediment administratiu de delimitació municipal i amb la simplificació o fins i tot la supressió d'algun tràmit, sempre tenint en compte les competències municipals en aquest àmbit.

La incorporació d'aquestes modificacions s'ajusta als principis de bona regulació establerts a l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, segons els quals les administracions públiques, en l'exercici de la potestat reglamentària, han d'actuar conforme als principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència.

D'acord amb els principis de necessitat i eficàcia, les modificacions que s'incorporen en la regulació estan justificades per una raó d'interès general consistent a garantir la realització del Mapa municipal de Catalunya i els corresponents mapes comarcals i veguerials, es fonamenten en una clara identificació de les finalitats que es persegueixen i constitueixen l'instrument adequat per garantir la consecució d'aquestes finalitats.

D'acord amb el principi de proporcionalitat, les mesures que s'hi incorporen contenen la regulació imprescindible per atendre la necessitat que s'ha de cobrir amb la norma.

Atenent al principi de seguretat jurídica, la potestat reglamentària s'exerceix de manera coherent amb la resta de l'ordenament jurídic, amb la finalitat de generar un marc normatiu estable, predictible, integrat, clar i de certesa.

Finalment, en aplicació del principi de transparència, l'Administració de la Generalitat de Catalunya ha de possibilitar l'accés senzill, universal i actualitzat a la normativa en vigor i els documents propis del seu procés d'elaboració, i en aplicació del principi d'eficiència, aquest Decret evita càrregues administratives innecessàries o accessòries i permet racionalitzar la gestió dels recursos públics.

Aquest Decret no figura inclòs al Pla anual normatiu, però esdevé una disposició necessària per a la finalització del Mapa municipal de Catalunya, amb la introducció d'una sèrie de mesures per a la validació tècnica de les delimitacions de municipis històriques que es van realitzar els segles XIX i XX, la qual cosa permetrà establir de manera inequívoca i amb la precisió cartogràfica corresponent a l'escala oficial més gran existent, els àmbits competencials dels ens locals territorials, a la vegada que definirà el límit territorial per al desenvolupament de les eines de gestió vertebradores del territori.

Amb l'informe favorable emès per la Comissió de Govern Local de Catalunya;

A proposta de la consellera de la Presidència, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Es modifica l'apartat f) de l'article 21 del Decret 244/2007, de 6 de novembre, pel qual es regula la constitució i la demarcació territorial dels municipis, de les entitats municipals descentralitzades i de les mancomunitats de Catalunya, que queda redactat de la manera següent:

“f) Part d'un municipi aïllat de la resta del municipi pel pas d'infraestructures o accidents geogràfics o per la modificació del territori”.

Article 2

Es modifica el capítol V del títol I del Decret 244/2007, de 6 de novembre, pel qual es regula la constitució i la demarcació territorial dels municipis, de les entitats municipals descentralitzades i de les mancomunitats de Catalunya, que queda redactat de la manera següent:

Capítol V

...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR