DECRET 225/2018, de 16 d'octubre, pel qual es regula la Comissió per a la Facilitació de l'Activitat Econòmica i el seu Consell Assessor.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Empresa i Coneixement
Rango de LeyDecret

L'article 152.1 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya atorga a la Generalitat la competència per a la promoció de l'activitat econòmica a Catalunya.

D'acord amb l'article 150 del mateix Estatut, també correspon a la Generalitat, en matèria d'organització de la seva Administració, la competència exclusiva sobre l'estructura, la regulació dels òrgans i directius públics, el funcionament i l'articulació territorial, i les diverses modalitats organitzatives i instrumentals per a l'actuació administrativa.

La Llei 16/2015, de 21 de juliol, de simplificació de l'activitat administrativa de l'Administració de la Generalitat i dels governs locals de Catalunya i d'impuls de l'activitat econòmica (DOGC núm. 6920, de 24.7.2015), estableix un model de relació de l'Administració amb les empreses basat en la confiança mútua. També estableix la declaració responsable i la comunicació prèvia com a règims generals d'intervenció de l'activitat econòmica i recull un seguit de principis d'actuació que s'han d'aplicar de forma transversal a totes les activitats econòmiques. També estableix els mecanismes de control a posteriori i fomenta l'ús de mecanismes alternatius a la intervenció administrativa i de planificació sectorial, i regula la resolució de consultes i reclamacions en l'aplicació i la interpretació de les normes sectorials.

La regulació del règim d'aplicable a les activitats innòcues i a les activitats de baix risc té un interès especial. Mentre les activitats innòcues se sotmeten a comunicació prèvia, per raó de la seva incidència sobre el medi ambient, la seguretat de les persones o els béns, la declaració responsable es manté per a les activitats en les quals la intervenció administrativa es justifica per raó de la protecció dels consumidors, els destinataris dels serveis i els treballadors. Finalment, s'estableixen instruments per facilitar la relació de les empreses i els professionals amb les administracions públiques: concretament es determina que la finestreta única empresarial permeti a les empreses i els professionals fer des d'un únic punt, amb independència de l'Administració responsable, tots els tràmits necessaris amb relació a la seva activitat. Per tal que aquests tràmits es puguin fer per diversos canals, es regula el portal únic per a les empreses com a canal electrònic de la finestreta única empresarial.

Per tal de fer un seguiment de la implantació de totes les mesures que estableix aquesta norma que permetin una tutela efectiva dels drets que es pretenen protegir, a l'article 17 de la llei es crea la Comissió per a la Facilitació de l'Activitat Econòmica, que té caràcter permanent i és una comissió formada per representants de l'Administració de la Generalitat i de l'Administració local. La Comissió té un Consell Assessor format per persones designades per les organitzacions empresarials i sindicals més representatives a Catalunya, les cambres de comerç, indústria, serveis i navegació, i per una representació dels col·legis professionals.

Aquest Decret té com a objectiu definir l'organització, el règim de funcionament i la composició de la Comissió per a la Facilitació de l'Activitat Econòmica i del seu Consell Assessor.

Així mateix, compleix amb els principis de bona regulació de l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (BOE núm. 236, de 2.10.2015), i de l'article 62 de la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (DOGC núm. 6780, de 31.12.2014). La regulació és necessària per complir l'article 17.6 de l'esmentada Llei 16/2015, del 21 de juliol, i en el seu procés d'elaboració s'han tingut en compte els principis de proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència. S'han tingut en compte aquests principis en la regulació de la Comissió perquè es requereix un organisme encarregat de fer el seguiment, l'impuls i l'avaluació de la implantació de les mesures de simplificació dels tràmits administratius que afecten l'activitat econòmica que disposa la Llei 16/2015, de 21 de juliol, així com establir les millores a introduir en la intervenció administrativa regulada en la mateixa Llei.

Alhora, la Comissió per a la Facilitació de l'Econòmica és l'instrument per establir els mecanismes de col·laboració necessaris entre l'Administració de la Generalitat, els ens locals, les organitzacions empresarials i sindicals, les cambres de comerç, indústria i navegació i els representants dels col·legis professionals, és a dir, tots els actors implicats en l'activitat econòmica.

D'altra banda, aquest Decret esdevé necessari en la mesura en què regula l'organització, el funcionament i la composició de la Comissió i del Consell Assessor que preveu l'article 17.6...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR