DECRET 233/2016, de 22 de març, pel qual es crea la Comissió Interdepartamental de Transparència i Govern Obert.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència
Rango de LeyDecret

Preàmbul

L'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix en el seu preàmbul que tots els poders públics estan al servei de l'interès general i dels drets de la ciutadania i disposa, a l'article 71.4, que l'Administració de la Generalitat, d'acord amb el principi de transparència, ha de fer pública la informació necessària perquè la ciutadania en pugui avaluar la gestió.

Així mateix, l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix, a l'article 43, que els poders públics han de promoure la participació social en l'elaboració, la prestació i l'avaluació de les polítiques públiques, i també la participació individual i associativa en els àmbits cívic, social, cultural, econòmic i polític, amb ple respecte als principis de pluralisme, lliure iniciativa i autonomia.

En aquesta línia d'actuar conforme al principi de transparència, es va aprovar la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, norma que respon a la idea d'avançar en el funcionament de les administracions públiques segons estàndards de qualitat democràtica i d'acord amb el principi de responsabilitat, que obliga a donar compte a la ciutadania de l'activitat duta a terme i de la gestió dels recursos públics.

El Decret 45/2016, de 19 de gener, d'estructuració del Departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, atribueix a la Secretaria de Transparència i Govern Obert les funcions relatives a impulsar i promoure el govern obert, dirigir i impulsar les polítiques de transparència dins l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic instrumental, dirigir les estratègies per garantir el compliment de la normativa de transparència i accés a la informació pública per part dels departaments de l'Administració de la Generalitat i organismes que en depenen, dirigir el procés d'obertura de dades públiques de la Generalitat, i facilitar la reutilització de la informació del sector públic, impulsar el Pla de Govern Obert de la Generalitat i establir els criteris de qualitat democràtica que han de complir els canals, processos i espais de participació ciutadana de la Generalitat.

El mateix Decret atribueix a la Direcció General de Transparència, Dades Obertes i Qualitat Democràtica la funció d'impulsar les mesures d'organització interna i coordinar l'aplicació de les directrius i els criteris corporatius necessaris per garantir el compliment de la normativa de transparència i accés a la informació pública per part dels diferents departaments de l'Administració de la Generalitat i organismes que en depenen. Així mateix, preveu la funció de dur a terme les actuacions necessàries per garantir el compliment de les obligacions de publicitat activa, l'eficàcia del dret d'accés a la informació pública i la rendició de comptes.

D'acord amb això, per tal de facilitar l'impuls transversal en matèria de transparència i govern obert i garantir la coordinació necessària dels òrgans de la Generalitat en l'aplicació dels criteris corporatius sobre la publicitat activa, l'accés a la informació pública, l'obertura de dades, i la participació ciutadana, es crea la Comissió Interdepartamental de Transparència i Govern Obert com a òrgan de coordinació en matèria de transparència, accés a la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR