DECRET 24/2015, de 24 de febrer, pel qual s'estableix el currículum dels títols de grau superior dels ensenyaments esportius en les especialitats de futbol i futbol sala.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Ensenyament
Rango de LeyDecret

L’article 131.3.c de l’Estatut d'autonomia de Catalunya determina que correspon a la Generalitat, en matèria d’ensenyament no universitari, la competència compartida per a l'establiment dels plans d'estudi, incloent-hi l’ordenació curricular.

D'acord amb l'article 6 bis.3 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, les competències, els continguts i els criteris d’avaluació del currículum bàsic requereixen el 55 per cent dels horaris escolars.

En el marc dels aspectes que garanteixen l’assoliment de les competències bàsiques, la validesa dels títols i la formació comuna regulats per les lleis, correspon al Govern de la Generalitat establir els currículums, de les diverses modalitats i especialitats dels ensenyaments esportius, en els termes previstos a l’article 68.3 de la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació.

El Reial decret 1363/2007, de 24 d’octubre, estableix l’ordenació general dels ensenyaments esportius de règim especial, i preveu que se segueixin impartint, entre d’altres, les especialitats de futbol i futbol sala dels ensenyaments esportius establerts a l’empara del Reial decret 1913/1997, de 19 de desembre, pel qual es configuren com a ensenyaments de règim especial conduents a l’obtenció de titulacions de tècnics esportius, s’aproven les directrius generals dels títols i dels corresponents ensenyaments mínims.

El Decret 25/2014, de 25 de febrer, d'ordenació general dels ensenyaments esportius de règim especial, ha previst aquest règim transitori en relació amb les especialitats de futbol i futbol sala que s’han de seguir impartint d’acord amb el Decret 169/2002, d’11 de juny, pel qual s’estableix l’ordenació general dels ensenyaments de règim especial que condueixen a les titulacions oficials de tècnic o tècnica d’esport i tècnic o tècnica superior d’esport i amb els decrets que estableixen les titulacions corresponents fins al moment en què es creïn i implantin les noves titulacions i ensenyaments en les modalitats i especialitats corresponents.

Consegüentment, s’estableix el currículum dels títols de grau superior en les especialitats de futbol i futbol sala, en desenvolupament del Reial decret 320/2000, de 3 de març, pel qual s’estableixen els títols de tècnic esportiu i tècnic esportiu superior en les especialitats de futbol i futbol sala, s’aproven els corresponents ensenyaments mínims i es regulen les proves i els requisits d’accés a aquests ensenyaments, a fi d’ampliar l’oferta formativa en l’àmbit de l’esport i, més concretament, d’aquesta modalitat esportiva de la qual, actualment, es troba regulat el grau mitjà pel Decret 281/2006, de 4 de juliol, pel qual s’estableixen els currículums i es regulen les proves d’accés específiques dels títols de tècnic o tècnica d’esport en les especialitats de futbol i futbol sala.

Aquest Decret s’ha tramitat segons el que disposen l’article 59 i següents de la Llei 26/2010, del 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment i de les administracions públiques de Catalunya, i d’acord amb el dictamen del Consell Escolar de Catalunya.

En virtut d’això, a proposta de la consellera d’Ensenyament, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

Aquest Decret estableix el currículum dels títols de grau superior dels ensenyaments esportius en les especialitats de futbol i futbol sala, que permeten obtenir els títols de tècnic esportiu o tècnica esportiva superior regulats pel Reial decret 320/2000, de 3 de març.

Article 2

Durada, estructura i organització dels ensenyaments

  1. La formació que condueix al títol de tècnic esportiu o tècnica esportiva superior de futbol té una durada total de 875 hores.

  2. La formació que condueix al títol de tècnic esportiu o tècnica esportiva superior de futbol sala té una durada total de 830 hores.

  3. Els ensenyaments s’estructuren en els blocs següents:

    1. Un bloc comú, format per crèdits transversals, que són coincidents i obligatoris per a totes les modalitats, les disciplines i les especialitats esportives. En aquests crèdits es troba el suport científic, de caràcter tècnic i pràctic, requerit per a l’inici, l’adaptació i el perfeccionament de les activitats motores, i s’estableixen les bases genèriques per a l’especialització i l’adquisició de destreses i habilitats tècniques i específiques, així com també el desenvolupament de les bases psicopedagògiques de la persona.

    2. Un bloc específic, que agrupa els crèdits de caràcter científic, tècnic i pràctic, que permeten adquirir i aplicar correctament els coneixements de la modalitat, la disciplina o l'especialitat esportiva.

    3. Un bloc complementari, que amplia els dos blocs anteriors amb crèdits relacionats amb la utilització de recursos tecnològics i les variacions de la demanda social.

    4. Un bloc de formació pràctica, que es realitzarà de forma paral·lela o un cop superats els blocs comú, específic i complementari de cada nivell o grau.

    5. Un projecte final, que tindrà caràcter integrador dels coneixements adquirits durant el període de formació i que s’elaborarà sobre la modalitat o especialitat esportiva cursada per l’alumne.

  4. Els ensenyaments dels blocs s’organitzen en mòduls de caràcter teoricopràctic estructurats en crèdits. La durada de cada crèdit és variable, d'acord amb els objectius de formació establerts.

    Als efectes d’aquest Decret, s’entén per mòdul l’equivalent a la matèria teòrica o teoricopràctica vinculada a un o a diversos objectius de la formació. Així mateix, s'entén per crèdit la proposta organitzativa d’ensenyament i aprenentatge en què s’estructura cadascun dels mòduls i agrupa continguts i objectius terminals vinculats al perfil professional o als requeriments educatius.

  5. Els objectius terminals de cada crèdit són els criteris que serveixen de referència per a l'avaluació dels crèdits.

Article 3

Perfil professional i currículum

  1. La durada, la distribució horària, el perfil professional i el currículum del títol de grau superior de l’especialitat de futbol, s’estableixen a l’annex 1.

  2. La durada, la distribució horària, el perfil professional i el currículum del títol de grau superior de l’especialitat de futbol sala, s’estableixen a l’annex 2.

Article 4

Crèdits de formació

La relació dels crèdits en què s’estructuren els mòduls professionals dels ensenyaments corresponents al títol de grau superior en les especialitats de futbol i futbol sala s’estableixen a l’annex 3.

Article 5

Professorat

Els requisits de professorat es regulen a l’annex 4.

Article 6

Convalidacions i correspondència amb la pràctica laboral

Els mòduls susceptibles de convalidació per estudis de formació professional ocupacional o de correspondència amb la pràctica laboral i amb la pràctica esportiva d’alt nivell i d’alt rendiment són els que s’indiquen a l'annex 5.

Article 7

Requisits d’accés

  1. L’accés als ensenyaments esportius de futbol i futbol sala de grau superior, a més de la titulació de tècnic o tècnica esportiu en la mateixa modalitat, disciplina o especialitat requereix estar en possessió de les titulacions o certificats exigits per la normativa vigent.

2 També es pot accedir als ensenyaments esportius de futbol i futbol sala de grau superior, sense els requisits acadèmics, amb les condicions d’edat i la superació d’una prova d’acord amb el que estableixi el departament competent en matèria educativa.

Article 8

Efectes i validesa dels títols

  1. Els alumnes que superen els ensenyaments esportius de futbol i futbol sala de grau superior reben el títol de tècnic esportiu o tècnica esportiva superior, segons estableix l’article 68.2 de la Llei 12/2009, del 10 de juliol de 2009, d’educació.

  2. El títol de tècnic esportiu o tècnica esportiva superior permet l’accés als estudis universitaris de grau d’acord amb la normativa vigent.

Article 9

Espais

Els requisits específics d’espais i d’equipaments, i els de seguretat i responsabilitat s’estableixen a l’annex 6.

Article 10

Relació numèrica

El nombre màxim d’alumnes per aula per a les sessions teòriques és de 35. Per a les sessions pràctiques que es desenvolupin en instal·lacions, espais o equipaments esportius, la relació màxima professor/alumnes és d’1/24.

Disposició addicional

De la no-regulació de professió titulada

D'acord amb l'establert en el Reial decret 320/2000, de 3 de març, pel qual s’han establert els títols de tècnic esportiu i tècnic esportiu superior en les especialitats de futbol i futbol sala i s’aproven els ensenyaments mínims corresponents i es regulen les proves i els requisits d’accés a aquests ensenyaments, els elements inclosos en aquest Decret no constitueixen la regulació de l'exercici de cap professió titulada.

Disposicions finals

Primera

Adequació curricular

La consellera d'Ensenyament pot desplegar el currículum, tant en la modalitat d'educació presencial com en la d'educació a distància i el pot adequar a les característiques dels alumnes amb necessitats educatives especials.

Segona

Adequació curricular a casos concrets

La direcció general competent pot adequar el currículum a les característiques dels alumnes amb necessitats educatives especials, en el cas de persones individuals i de centres educatius concrets, respectivament.

Barcelona, 24 de febrer de 2015

Artur Mas i Gavarró

President de la Generalitat de Catalunya

Irene Rigau i Oliver

Consellera d'Ensenyament

Annex 1

Denominació, durada, distribució horària, perfil professional i currículum del grau superior de futbol

  1. Identificació del títol

    1.1 Denominació: grau superior de futbol

    1.2 Nivell: ensenyaments esportius de grau superior

    1.3 Durada total: 875 hores

  2. Distribució horària dels ensenyaments

    2.1 Relació i durada dels blocs formatius:

    Crèdits del bloc comú

    Durada: 155 hores teòriques + 45 hores pràctiques

    ...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR