DECRET 253/2019, de 26 de novembre, pel qual s'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al senyor Josep Vallverdú i Aixalà.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

Amb la concessió de la Medalla d'Or a Josep Vallverdú i Aixalà, la Generalitat de Catalunya vol honorar una de les persones referents en el món de les lletres catalanes, autor d'una prolífica i diversificada obra, especialment de reconeguda trajectòria en la literatura infantil.

Nascut a Lleida el 1923, estudia l'Educació Primària al Col·legi dels Maristes de Lleida. L'any 1940 la família es trasllada a Barcelona, on cursa el Batxillerat i ja mostra la seva tendència a les lletres, i on destaca en la recitació i en l'habilitat per al dibuix artístic.

L'any 1941 ingressa a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Barcelona, on manté relacions amb resistents culturals. Es llicencia l'any 1945 en l'especialitat de Filologia Clàssica, amb Premi Extraordinari.

De 1949 a 1956 s'estableix a Sant Feliu de Guíxols, on treballa com a gestor cultural i escriu les primeres novel·les i traduccions, i on contraurà matrimoni i naixerà el seu fill.

El 1956 retorna a Ponent. Exerceix la docència a l'Institut Laboral de Balaguer (1956-59) i a Lleida (1959-70), on es dedica també a les traduccions, col·labora amb Òmnium Cultural i rep els primers premis literaris.

En el període de 1970 a 1988 resideix a Puiggròs, exerceix la docència a les Borges Blanques, i crea una gran producció literària: Proses de Ponent , Catalunya-Visió , Rovelló . L'any 1984 crea el Premi d'Assaig Josep Vallverdú.

L'any 1988, amb motiu de la seva jubilació, l'Institut de Batxillerat de les Borges Blanques rep el seu nom.

L'1989 rep la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, i trasllada la seva residència a l'Espluga de Francolí.

L'any 1994 ingressa a la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans i l'any 2000 rep el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.

Entre molts altres premis, també ha estat distingit amb el Premi Ramon Fuster a la tasca pedagògica (1988), la Medalla d'Or de la Universitat de Lleida (2000), el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR