DECRET 272/2019, de 23 de desembre, pel qual s'estableixen els criteris d'aplicació de la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2017, mentre no entrin en vigor els del 2020.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda
Rango de LeyDecret

La presentació dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2020 al Parlament de Catalunya s'ha endarrerit i, per tant, no és possible que entrin en vigor l'1 de gener del 2020.

La Llei orgànica 8/1980, de 22 de setembre, de finançament de les comunitats autònomes (LOFCA), modificada per la Llei orgànica 3/2009, de 18 de desembre, a l'apartat 2 de l'article 21 disposa que si els pressupostos no s'han aprovat abans del primer dia de l'exercici econòmic corresponent, automàticament queda prorrogada la vigència dels anteriors.

En aquest mateix sentit, l'article 33 del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, estableix que, si per qualsevol motiu l'1 de gener el pressupost no està aprovat, es considera prorrogat automàticament el de l'any anterior en els seus crèdits inicials fins a l'aprovació i la publicació dels nous al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

La darrera Llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya aprovada és la Llei 4/2017, del 28 de març, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2017. Aquests pressupostos es van prorrogar per a l'exercici 2018 mitjançant la Instrucció 1/2017, de 12 de desembre, conjunta de la Direcció General de Pressupostos i la Intervenció General, i, per a l'exercici 2019, mitjançant el Decret 273/2018, de 20 de desembre.

La pròrroga automàtica dels darrers pressupostos aprovats podria ocasionar alguna disfunció en la prestació dels serveis públics ja que la situació ha canviat en aquests anys i han sorgit noves necessitats que no estan recollides en els crèdits inicials aprovats el 2017. Per això, cal assegurar un bon encaix en les estructures vigents a 1 de gener del 2020, sense que això suposi cap alteració substancial del pressupost total prorrogat ni cap vulneració de la normativa d'estabilitat pressupostària.

A proposta del vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

Regular els criteris d'aplicació de la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2017, mentre no entrin en vigor els del 2020.

Article 2

Àmbit d'aplicació

  1. Es prorroguen els pressupostos de les seccions pressupostàries de la Generalitat de Catalunya, del Servei Català de la Salut i de les entitats autònomes administratives.

  2. Es prorroguen els pressupostos de les entitats autònomes comercials i de les entitats de dret públic, així com els de les societats mercantils, dels consorcis i de les fundacions en què la Generalitat disposa del control efectiu en els seus òrgans de govern. Aquestes entitats han d'ajustar l'execució dels seus pressupostos de despesa a la previsió de disponibilitat dels crèdits prorrogats de la secció o entitat que constitueixin part dels seus ingressos, en els termes establerts en aquest Decret. En el cas que resulti indispensable una dotació més elevada per a alguna despesa inajornable, l'entitat ha d'instar el departament d'adscripció perquè gestioni la transferència de crèdit que es consideri oportuna.

Article 3

Determinació dels crèdits prorrogats

Els crèdits inicials del pressupost 2017 prorrogats per al 2020 han de ser coherents amb l'objectiu de dèficit públic fixat per la normativa vigent en matèria d'estabilitat pressupostària.

En aquest sentit, a partir de l'1 de gener de 2020, es prorroguen els crèdits inicials de les despeses dels pressupostos de la Generalitat per a l'any 2017, aprovats per la Llei 4/2017, del 28 de març, ajustats en els termes establerts a la Instrucció 1/2017, de 12 de desembre i al Decret 273/2018, de 20 de desembre, d'acord amb els criteris següents:

  1. Les estructures orgànica, econòmica i per programes del pressupost prorrogat s'han d'adaptar a l'organització administrativa vigent en l'exercici 2020, consolidant les modificacions pressupostàries autoritzades al llarg de l'exercici 2019 i els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR