DECRET 29/2015, de 3 de març, de modificació del Decret 155/2010, de 2 de novembre, de la direcció dels centres educatius públics i del personal directiu professional docent.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Ensenyament
Rango de LeyDecret

La nova redacció dels articles 133, 134.1, 135 i 136 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’educació (LOE), introdueix modificacions importants en el procediment de selecció de la direcció del centre públic i en el seu nomenament, que fan necessari modificar el Decret 155/2010, de 2 novembre, de la direcció dels centres educatius públics i del personal directiu professional docent, per tal d’adequar-lo a les previsions bàsiques de la LOE.

Entre altres novetats, en el procediment de selecció de la direcció s’introdueix, com a requisit per poder participar en el concurs de mèrits, tenir la certificació acreditativa d’haver superat un curs de formació sobre l’exercici de la funció directiva, impartit per les administracions educatives de les comunitats autònomes o pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport.

D’altra banda, se suprimeix el requisit d’estar prestant serveis en un centre públic, en algun dels ensenyaments del centre al qual s’opta, amb una antiguitat en aquest d’almenys un curs complet en publicar-se la convocatòria, en l’àmbit de l’Administració educativa convocant.

Així mateix, es modifica la proporció de les comissions de selecció, constituïdes, d’una banda, per representants de les administracions educatives, i de l’altra, en una proporció superior al trenta i inferior al cinquanta per cent, per representants del centre corresponent. D’aquests últims, almenys el cinquanta per cent ho han de ser del claustre del professorat del centre esmentat. Les administracions educatives han de determinar el nombre total de vocals de les comissions i la proporció entre els representants de l’Administració i dels centres. En qualsevol cas, han de donar participació en les comissions al consell escolar del centre.

La selecció s’ha de basar en els mèrits acadèmics i professionals acreditats pels aspirants, la valoració del projecte de direcció, i l’experiència i la valoració positiva del treball previ desenvolupat com a càrrec directiu i de la tasca docent realitzada com a professor o professora. S’ha de valorar de manera especial l’experiència prèvia en un equip directiu, la situació de servei actiu, la destinació, el treball previ i la tasca docent desenvolupada en el centre la direcció del qual se sol·licita, així com, si s’escau, haver participat amb una valoració positiva en el desenvolupament de les accions de qualitat educativa regulades a l’apartat 4 de l’article 122 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’educació, o en experiències similars.

En el procediment de selecció se suprimeix la preferència de les candidatures de professors del centre i la previsió en el sentit que la comissió de selecció només valorava les candidatures de professors d’altres centres en absència de candidats del centre o quan aquests no havien estat seleccionats.

També es modifica la regulació bàsica de l’avaluació dels mandats de la direcció per períodes de quatre anys, tot especificant que els criteris i els procediments d’aquesta avaluació han de ser públics i objectius i han d’incloure els resultats de les avaluacions individualitzades realitzades durant el seu mandat, que, en tot cas, han de considerar els factors socioeconòmics i socioculturals del context i el seguiment de l’evolució en el temps.

La disposició addicional segona de la Llei orgànica 8/2013, de 9 de desembre, per a la millora de la qualitat educativa, estableix, en relació amb els requisits per participar en el concurs de mèrits per a la selecció de directors de centres públics, l’equivalència de les habilitacions i acreditacions de directors de centres públics expedides amb anterioritat a la seva entrada en vigor, a la certificació acreditativa d’haver superat el curs de formació sobre el desenvolupament de la funció directiva que estableix a l’article 134.1.c) de la Llei esmentada.

D’altra banda, la disposició transitòria primera de la mateixa Llei orgànica preveu que durant els cinc anys següents a la seva entrada en vigor, per participar en el concurs de mèrits per a la selecció de directors de centres públics, no serà requisit imprescindible la possessió de la certificació acreditativa d’haver superat el curs de formació sobre el desenvolupament de la funció directiva previst a l’esmentat article 134.1.c), tot i que s’haurà de valorar com a mèrit.

Per tal d’incrementar el nombre de centres on es presenten candidatures amb projecte de direcció, s’ha previst que un aspirant pugui presentar-se com a candidat a un màxim de tres centres educatius que pertanyen a un mateix Servei Territorial o Consorci d’Educació de Barcelona.

Finalment, per tal de procedir a un major reconeixement dels docents que han exercit la direcció un mínim de vuit cursos escolars amb avaluació positiva, s’han incorporat els requisits d’un segon procediment per a l’acreditació de directiu professional docent.

En conseqüència, aquest Decret modifica els articles 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 27, 36 i l’annex 2 del Decret 155/2010, de 2 de novembre, afegeix una nova disposició addicional vuitena referida a les habilitacions i acreditacions de directors expedides a l’entrada en vigor de la Llei orgànica 8/2013 i també afegeix una nova disposició transitòria 4, que regula la valoració com a mèrit de la certificació d’un curs de formació sobre la funció directiva, l’excepció temporal del requisit de l’esmentada certificació acreditativa d’haver superat un curs de formació directiva i el programa específic de formació per a la incorporació a l’exercici de la direcció d’aquells candidats que no disposin de cap dels requisits, acreditacions o habilitacions previstes a l’article 14.1.d), i deroga l’article 28, sobre el programa específic de formació per a la incorporació a l’exercici de la direcció.

Aquest Decret es dicta en virtut de la competència atribuïda a la Generalitat de Catalunya per l’article 131, apartats 2 i 3, de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, i d’acord amb les previsions de la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d’educació, sobre la selecció i nomenament del director o directora, el projecte de direcció i la formació de l’exercici de la funció directiva, i s’ha tramitat d’acord amb l’article 59 i següents de la Llei 26/2010, del 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, i amb la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern, amb el dictamen del Consell Escolar de Catalunya, efectuat el tràmit previ de consulta i participació amb els representants del personal al servei de les administracions públiques, i amb l’informe de la Comissió de Govern Local.

En virtut d’això, a proposta de la consellera d’Ensenyament, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Es modifiquen els articles 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 27, 36 i l’annex 2 del Decret 155/2010, de 2 de novembre, que queden redactats de la manera següent:

Article 13

Procés de selecció. Criteris generals

”13.1 La selecció del director o directora dels centres educatius públics s’efectua mitjançant concurs de mèrits. En el procés de selecció, que es regeix pels principis d’igualtat, mèrit, capacitat, idoneïtat i publicitat, hi participa la comunitat escolar i l’administració educativa.

”13.2 La persona titular del Departament d’Ensenyament ha de convocar periòdicament concurs de mèrits per a la selecció de la direcció dels centres educatius en què hagi de quedar vacant aquest càrrec.

”13.3 El procés de selecció ha de valorar de manera objectiva els mèrits acadèmics, els mèrits relacionats amb la competència professional i l’experiència dels aspirants en l’àmbit de la gestió i la docència i la valoració positiva del treball previ desenvolupat com a càrrec directiu i de la tasca docent realitzada com a professor o professora, la valoració del projecte de direcció que ha de presentar cada candidat o candidata i la seva capacitat de lideratge. S’ha de valorar de manera especial l’experiència prèvia en un equip directiu, la situació de servei actiu, la destinació, el treball previ i la tasca docent desenvolupada en el centre la direcció del qual se sol·licita.”.

Article 14

Requisits

”14.1 Les persones candidates a participar en el procés de selecció han de complir els requisits següents:

”a) Tenir una antiguitat d'almenys cinc anys com a funcionari de carrera en la funció pública docent.

”b) Haver impartit docència directa com a funcionari de carrera, durant un període de la mateixa durada, en algun dels ensenyaments dels que ofereix el centre al qual s’opta.

”c) Tenir acreditada la competència lingüística en català, i a Era Val d’Aran també en aranès, d’acord amb la regulació vigent per a l’acreditació de competència lingüística dels funcionaris docents en el moment d’obtenir-la.

”d) Disposar de la certificació acreditativa d’haver superat un curs de formació sobre l’exercici de la funció directiva, impartit per les administracions educatives de les comunitats autònomes o pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport o tenir l’acreditació de directiu professional docent o les habilitacions o acreditacions equivalents.

”e) Presentar un projecte de direcció d’acord amb el que estableix el capítol 4 d’aquest Decret.

”14.2 No són exigibles els requisits de l’apartat 1 a) i b) per optar a la direcció de centres de menys de vuit unitats i de centres d’ensenyaments artístics professionals, esportius, d’idiomes o de formació de persones adultes amb menys de vuit professors. ”Tampoc no són exigibles per optar a la direcció d’una zona escolar rural (ZER).

”14.3 El compliment dels requisits s’ha de referir a la data d’acabament del termini de presentació de sol·licituds de la convocatòria, i s’ha de mantenir fins al moment de la presa de possessió com a director o directora.”.

Article 15

Sol·licituds de participació

”15.1 La sol·licitud de participació, acompanyada de la documentació...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR