DECRET 315/2016, de 8 de novembre, pel qual s'aproven els Estatuts de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Empresa i Coneixement
Rango de LeyDecret

Aquest Decret s'empara de manera fonamental en la competència compartida que l'Estatut d'autonomia de Catalunya atribueix a la Generalitat, sens perjudici de l'autonomia universitària, relativa a l'avaluació i a la garantia de la qualitat i de l'excel·lència en l'ensenyament universitari i del personal docent i investigador (article 172.2.f), i en la competència exclusiva en matèria d'organització de la seva administració i sobre les diverses modalitats organitzatives i instrumentals per a l'actuació administrativa (article 150.b).

La Llei 15/2015, del 21 de juliol, ha portat a terme una nova regulació de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya, amb la finalitat de facilitar-ne l'adaptació als nous escenaris que derivin de l'evolució de la cultura de la qualitat i afavoreixin la innovació en la docència, la recerca i la gestió universitària, i perquè sigui un referent com a creadora de coneixement en aquest àmbit, exportable també a altres sectors.

L'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya té per missió facilitar el reforç i l'assegurament del model català d'universitats i la seva projecció internacional, i contribuir a garantir-ne i a millorar-ne la qualitat. Ha de contribuir a determinar un sistema propi d'ensenyaments superiors, en l'àmbit de competències de la Generalitat, i un sistema d'avaluació que identifiqui les millors pràctiques i hi incorpori valor afegit. També ha d'actuar com a instrument de suport qualificat als diferents agents que intervenen en els processos d'introducció d'innovacions i avaluació de noves polítiques universitàries. El treball de l'Agència en la demostració internacional dels nivells de qualitat i d'excel·lència del sistema universitari de Catalunya ha de situar Catalunya com un centre d'atracció de talent, d'innovació i de creació de coneixement que contribueixi activament a la creació de nous àmbits i espais de progrés social.

Els Estatuts s'estructuren en sis capítols, que recullen de manera sistemàtica els aspectes que han de contenir els estatuts d'una entitat de dret públic sotmesa al dret privat, amb les particularitats derivades de les característiques especials de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya definides a la seva llei reguladora, com a entitat avaluadora de la qualitat de les universitats. El capítol 1 recull la naturalesa, la seu i el domicili de l'Agència, que actua amb objectivitat i independència tècnica i professional pel que fa a l'acompliment dels seus objectius.

El capítol 2 estableix la finalitat, els objectius i les funcions de l'Agència, i determina els principis d'actuació i els valors que han de regir la seva actuació en els termes que preveu la Llei 15/2015, del 21 de juliol. També regula aspectes que n'afecten l'activitat, entre els quals destaquen l'establiment d'un sistema de qualitat intern i d'un codi ètic com a instruments per desenvolupar millor les seves funcions, les seves relacions externes i de col·laboració, i l'avaluació externa internacional de la qualitat dels serveis que presta, a la qual l'Agència s'ha de sotmetre periòdicament.

El capítol 3 es destina als òrgans de govern de l'Agència, i a la Comissió Assessora, que constitueix una de les novetats de la nova regulació legal de l'Agència. Es concreten les funcions dels òrgans de govern i es complementa la Llei 15/2015, del 21 de juliol.

En el capítol 4, dedicat als òrgans d'avaluació en què s'estructura l'Agència per a l'exercici de les seves funcions, es regulen la Comissió d'Avaluació de la Recerca, la Comissió d'Avaluació Institucional i de Programes, la Comissió d'Apel·lacions —que és una altra novetat de la nova regulació legal de l'Agència— i les comissions específiques de caràcter no permanent. La regulació inclou els aspectes essencials per garantir la independència tècnica i professional de les comissions en l'exercici de les seves funcions avaluadores, entre els quals destaca l'aprovació tant dels criteris com dels procediments d'avaluació, d'acreditació, de certificació i d'auditoria que hauran de ser públics.

Els capítols 5 i 6 regulen, respectivament, el règim de funcionament dels òrgans col·legiats, i els aspectes relatius als recursos humans i econòmics, a la contractació i al règim patrimonial, al règim pressupostari, comptable i de control financer, al règim jurídic i d'impugnació dels actes, al silenci administratiu i a la seva estructura organitzativa. Es destaca la regulació del contracte programa com a instrument amb el qual s'articulen les relacions de l'Agència amb el Govern, mitjançant el departament competent en matèria d'universitats.

Aquest Decret, pel qual s'aproven els Estatuts de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya, es dicta en compliment del mandat recollit a l'article 20 de la Llei 15/2015, del 21 de juliol, i adapta els Estatuts vigents a la nova regulació legal.

De conformitat amb el que estableix l'article 39.1, en relació amb l'article 40.1, de la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern.

A proposta del conseller d'Empresa i Coneixement, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article únic

S'aproven els Estatuts de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya, que s'insereixen a continuació.

Disposició addicional única

Referències al Consell de Direcció

Les referències que la normativa vigent fa del Consell de Direcció de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya s'han d'entendre referides al Consell de Govern de l'Agència.

Disposició derogatòria

Es deroga el Decret 93/2003, d'1 d'abril, pel qual s'aproven els Estatuts de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya.

Disposició final única

Entrada en vigor

Aquest Decret entra en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 8 de novembre de 2016

Carles Puigdemont i Casamajó

President de la Generalitat de Catalunya

Jordi Baiget i Cantons

Conseller d'Empresa i Coneixement

Estatuts de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya

Capítol 1

Naturalesa i seu

Article 1

Naturalesa

1.1 L'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya és una entitat de dret públic sotmesa a l'ordenament jurídic privat, amb personalitat jurídica, plena capacitat i patrimoni propi per al compliment de la seva finalitat, dels seus objectius i de les funcions.

1.2 L'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya, en l'exercici de les funcions de promoció i garantia de la qualitat de l'educació superior, actua amb objectivitat i independència tècnica i professional, sense rebre instruccions de les administracions públiques o d'altres institucions pel que fa a l'acompliment dels seus objectius.

1.3 L'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya s'adscriu al departament competent en matèria d'universitats, que exerceix el control d'eficàcia i eficiència sobre la seva activitat.

1.4 L'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya pot adquirir, pot posseir, reivindicar, permutar, gravar o alienar els béns propis que no estiguin afectats a l'exercici de les seves funcions; també pot concertar crèdits, establir contractes, formalitzar convenis, executar, contractar i explotar obres i serveis, atorgar beques i subvencions, obligar-se, interposar recursos i exercir totes les accions que siguin necessàries per al desenvolupament de les seves funcions.

Article 2

Seu i domicili

2.1 L'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya té la seu a la ciutat de Barcelona, sens perjudici de l'establiment de dependències en els àmbits territorials que determini el Consell de Govern.

2.2 Correspon al Consell de Govern acordar el domicili de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya, com també modificar-lo.

Capítol 2

Finalitat, objectius, funcions, principis d'actuació, valors i activitat

Article 3

Finalitat i objectius

3.1 La finalitat de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya és promoure i garantir la qualitat de l'educació superior, d'acord amb estàndards acadèmics i socials internacionals i europeus de qualitat i de conformitat amb la normativa vigent, i proporcionar als agents de l'educació superior criteris i referents per a assolir els màxims estàndards de qualitat en el compliment de llurs funcions, tot atenent l'interès que la societat té per una educació superior de qualitat.

3.2 L'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya té els objectius següents:

  1. L'assegurament extern de la qualitat de la docència, la recerca i la innovació del sistema universitari de Catalunya i dels centres d'educació superior.

  2. Facilitar el garantiment i millorament del model universitari propi de Catalunya i la seva projecció internacional.

  3. Donar suport al desenvolupament d'un sistema propi d'ensenyaments superiors, en l'àmbit de les competències de la Generalitat, amb el desplegament d'un marc de qualificacions que inclogui programes internacionals.

  4. Esdevenir una agència de referència internacional en l'acreditació i l'assegurament de la qualitat, que ofereixi serveis a universitats i a d'altres entitats de l'Estat espanyol, europees i d'arreu del món, amb atenció preferent a les universitats...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR