DECRET 33/2020, de 18 de febrer, pel qual s'estableixen la composició i el règim de funcionament de la Comissió Interdepartamental del Canvi Climàtic i sobre el Fons Climàtic i la Comissió del Fons Climàtic.

Fecha de Entrada en Vigor11 de Marzo de 2020
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Territori i Sostenibilitat
Rango de LeyDecret

L'Estatut d'autonomia de Catalunya en el seu article 144.1 atribueix a la Generalitat la competència compartida en matèria de medi ambient i la competència per a l'establiment de normes addicionals de protecció, que inclou, entre d'altres, la regulació del règim d'autorització i seguiment de l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle i la regulació de l'ambient atmosfèric i de les seves diverses classes de contaminació.

Per la seva part, l'article 203.1 estableix que la Generalitat té capacitat per establir l'afectació dels seus recursos a les finalitats de despesa que decideixi lliurement i l'article 150 atribueix a la Generalitat la competència exclusiva, en matèria d'organització de la seva Administració, sobre l'estructura, la regulació dels òrgans i directius públics, el funcionament i l'articulació territorial, i les diverses modalitats organitzatives i instrumentals per a l'actuació administrativa.

La Comissió Interdepartamental del Canvi Climàtic es va crear mitjançant el Decret 573/2006, de 19 de desembre, de reestructuració parcial del Departament de Medi Ambient i Habitatge i sota la dependència d'aquell Departament, amb el propòsit que fos l'òrgan de coordinació i d'impuls de l'acció de Govern en la lluita contra el canvi climàtic. La composició i les funcions de la Comissió s'han establert per l'Acord del Govern de 13 de febrer de 2007, l'Acord GOV/145/2011, de 18 d'octubre i l'Acord GOV/84/2016, de 21 de juny. Actualment, la Comissió Interdepartamental del Canvi Climàtic es regula a l'article 30 de la Llei 16/2017, de l'1 d'agost, del canvi climàtic, en el qual s'estableixen la seva naturalesa, la seva adscripció al departament competent en matèria de canvi climàtic i les seves funcions. L'article 30.3 preveu que la composició i el règim de funcionament de la Comissió Interdepartamental del Canvi Climàtic s'han de determinar per reglament.

La Llei 4/2017, del 28 de març, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2017, en la seva disposició addicional novena, va crear el Fons de lluita contra el canvi climàtic. Aquest Fons es dotava, com a mínim, amb el 25 % dels ingressos obtinguts, en cas que s'aprovés, a través de l'impost sobre les emissions de diòxid de carboni (CO 2 ) dels vehicles de tracció mecànica amb la finalitat d'impulsar actuacions relacionades amb la lluita contra el canvi climàtic. Posteriorment, la Llei 16/2017, de l'1 d'agost, del canvi climàtic, va modificar el nom i la regulació del Fons creat per la Llei 4/2017, de 28 de març. En la nova redacció el Fons passa a dir-se Fons Climàtic i es dota amb el 50 % dels ingressos obtinguts amb l'impost sobre les emissions de CO 2 dels vehicles de tracció mecànica, que es crea a la mateixa Llei 16/2017.

Així mateix, la Llei 16/2017, de l'1 d'agost, regula alguns aspectes bàsics del Fons Climàtic com són el seu caràcter públic i sense personalitat jurídica, l'origen dels recursos que el poden nodrir, les actuacions que es poden impulsar al seu càrrec. La mateixa Llei estableix que correspon a la Comissió Interdepartamental del Canvi Climàtic l'establiment de les prioritats d'actuació i el repartiment corresponent atenent les disponibilitats econòmiques del Fons, la planificació sectorial i l'anàlisi cost-eficiència.

La disposició final cinquena de la Llei 16/2017, de l'1 d'agost, del canvi climàtic, estableix que, en el termini d'un any des de l'aprovació d'aquesta Llei, el Govern ha d'establir per reglament el funcionament del Fons Climàtic.

Per tant, atesos els vincles entre la Comissió Interdepartamental del Canvi Climàtic i el Fons Climàtic, i atès que en ambdós casos la Llei 16/2017, de l'1 d'agost, del canvi climàtic, estableix l'obligació d'un desenvolupament reglamentari, es considera adient dur a terme aquest desenvolupament en un únic decret, la qual cosa redundarà en una millor coherència, claredat i simplicitat.

Aquest Decret s'inclou en el Pla normatiu de l'Administració de la Generalitat de Catalunya per als anys 2019-2020, s'ha tramitat d'acord amb la Llei 26/2010, de 3 d'agost, del règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, i amb la Llei 19/2014, de 29 de desembre de transparència, accés a la informació pública i bon govern i s'ajusta als principis de bona regulació previstos a l'article 62 de la Llei 19/2014, de 29 de desembre, i a l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, segons els quals, en l'exercici de la potestat reglamentària les administracions públiques han d'actuar d'acord amb els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència.

D'acord amb els principis de necessitat i eficàcia, les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR