DECRET 4/2015, de 13 de gener, per a la detecció precoç, el diagnòstic, el tractament i el seguiment de la hipoacúsia neonatal.

Fecha de Entrada en Vigor 4 de Febrero de 2015
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

L’Estatut d’autonomia de Catalunya, a l’article 162.1, atribueix a la Generalitat, en matèria de sanitat i salut pública, la competència exclusiva sobre l'organització, el funcionament intern, l'avaluació, la inspecció i el control dels centres, serveis i establiments sanitaris, i a l’article 162.3.b) atribueix a la Generalitat la competència compartida en l'ordenació, la planificació, la determinació, la regulació i l'execució de les mesures i actuacions destinades a preservar, protegir i promoure la salut pública en tots els àmbits.

La Llei estatal 33/2011, de 4 d’octubre, general de salut pública, preveu que les autoritats sanitàries competents promoguin els cribratges, dins de les actuacions preventives de problemes de salut orientades a detectar malalties, diagnosticar-les i tractar-les de manera precoç, que s’ofereixen al conjunt de les persones susceptibles de patir una determinada malaltia encara que no en desenvolupin símptomes ni hagin demandat ajut mèdic.

Addicionalment, el Reial decret 1030/2006, de 15 de setembre, pel qual s’estableix la cartera de serveis comuns del sistema nacional de salut i el procediment per a la seva actualització, inclou a l’annex II, de la cartera de serveis comuns d’atenció primària, la detecció de l’hipoacúsia dintre de la detecció dels problemes de la salut, amb presentació d’inici en les diferents edats, que es poden beneficiar d’una detecció primerenca en coordinació amb l’atenció especialitzada.

A Catalunya, la Llei 18/2009, del 22 d’octubre, de salut pública, defineix la prevenció de les malalties i factors de risc associats com el conjunt d'actuacions, prestacions i serveis destinats a reduir la incidència de malalties específiques i dels seus factors de risc per mitjà d'accions individuals i col·lectives de vacunació, immunització passiva, consell, cribratge i tractament precoç.

La hipoacúsia és un trastorn sensorial que ocasiona una disminució de l'agudesa auditiva i que pot afectar greument el desenvolupament de la parla i el llenguatge. Atesa la importància de la detecció precoç de la hipoacúsia per tal de fer un diagnòstic primerenc a l’efecte de poder iniciar un procés mèdic i educatiu, a Catalunya el Departament de Salut, per mitjà de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, ha posat en marxa des de l’any 2010 el Programa de detecció precoç de la hipoacúsia, que impulsa el cribratge neonatal per detectar aquesta malaltia i incidir precoçment en les possibles repercussions en el desenvolupament integral de les persones que n’estan afectades.

A l’àmbit assistencial, el Servei Català de la Salut (CatSalut) ha dictat la Instrucció 01/2010, de 10 de febrer, per la implantació del Protocol per a la detecció precoç, diagnòstic, tractament i seguiment de la hipoacúsia neonatal en l’àmbit del Servei...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR