DECRET 50/2017, de 23 de maig, de creació del Col·legi de Criminòlegs de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyDecret

L'article 125.1 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de col·legis professionals, la qual, respectant el que disposen els articles 36 i 139 de la Constitució, inclou en tot cas la seva creació.

La Llei 7/2006, de 31 de maig, de l'exercici de professions titulades i dels col·legis professionals, regula els requisits i el procediment per a la creació mitjançant un decret del Govern d'aquestes corporacions. Aquesta Llei preveu en l'article 37.1 que només poden quedar subjectes a col·legiació les professions per a l'exercici de les quals es requereix un títol universitari oficial i en les quals concorrin motius d'interès públic que ho justifiquin i, a més, una especial rellevància social o econòmica de les funcions inherents a la professió. Així mateix, d'acord amb l'apartat 5, correspon al Parlament apreciar el compliment del requisit d'interès públic i d'especial rellevància social o econòmica, que és una condició prèvia i necessària per a l'aprovació del decret del Govern.

La criminologia aborda des d'una perspectiva interdisciplinària l'estudi del crim amb l'objectiu de subministrar una informació vàlida i contrastada sobre la gènesi, la persona de l'infractor, i la víctima, mitjançant l'ús de tècniques d'intervenció positiva en la persona del delinqüent per al control social del comportament delictiu.

L'autonomia i la independència disciplinària de la criminologia moderna es fonamenta en un cos sòlid de coneixements científics sobre l'explicació del delicte i la seva prevenció i control, de conformitat amb els quals ha assolit la seva identitat científica i social amb el maneig integrador dels mètodes d'estudi provinents de les ciències positives i socials.

Progressivament, la intervenció dels professionals criminòlegs va palesar la incidència d'aquesta professió en la llibertat i seguretat de les persones mitjançant l'assessorament en l'elaboració de polítiques públiques sobre mesures penals i policials amb diferent grau de repressió, o amb les anàlisis d'avaluació sobre tendències delictives o d'irregularitats en el compliment de penes.

Aquesta incidència va comportar que la criminologia esdevingués una professió titulada per a l'exercici de la qual és necessari estar en possessió d'un títol acadèmic universitari oficial a través del Reial decret 858/2003, de 4 de juliol, pel qual es va establir el títol...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR