DECRET 60/2020, de 2 de juny, del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya.

Fecha de Entrada en Vigor 4 de Agosto de 2020
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyDecret

D'acord amb l'article 127.1.d) primer de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, la Generalitat té competència exclusiva en el foment i la difusió de les arts portades a terme a Catalunya. Així mateix, l'article 22 de l'Estatut d'autonomia estableix el dret de les persones a accedir en condicions d'igualtat a la cultura i al desenvolupament de les seves capacitats creatives individuals i col·lectives.

L'any 2010 el Govern de la Generalitat va crear, mitjançant el Decret 195/2010, de 14 de desembre, la Xarxa Pública de Centres i Espais d'Arts Visuals de Catalunya, i la va configurar com el sistema propi de les entitats públiques o privades sense ànim de lucre titulars de centres i espais d'arts visuals, dels ens locals que promouen i gestionen programacions i activitats d'arts visuals en equipaments de titularitat privada i que financen més de la meitat del cost de funcionament de l'equipament i de les entitats privades sense afany de lucre que desenvolupen iniciatives d'activitats d'arts visuals d'interès públic.

Tanmateix, la Xarxa Pública de Centres i Espais d'Arts Visuals de Catalunya no ha pogut assolir l'objectiu d'esdevenir el marc de referència ineludible en l'àmbit de les arts visuals de Catalunya. Per superar aquesta situació, l'any 2015 el Departament de Cultura va constituir una comissió d'estudi, de composició multilateral, amb l'objectiu de liderar el procés de revisió general de la Xarxa Pública de Centres i Espais d'Arts Visuals de Catalunya i, en conseqüència, del Decret 195/2010, de 14 de desembre. En aquest sentit, la revisió que articula aquest Decret es fonamenta en les propostes i conclusions de la Comissió d'Estudi, que s'estructuren en els àmbits següents: conceptual, material i organitzatiu.

Pel que fa a l'àmbit conceptual, l'objectiu de la revisió és configurar la Xarxa Pública de Centres i Espais d'Arts Visuals de Catalunya com un sistema que conjugui les dues classes d'ordenació possibles: la vertical i l'horitzontal, és a dir, la coordinativa i la cooperativa. Per visualitzar aquest objectiu s'opta per canviar la denominació de la Xarxa Pública de Centres i Espais d'Arts Visuals de Catalunya, que passa a denominar-se Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya.

Pel que fa a l'àmbit material, l'objectiu és promoure i articular un marc estable de col·laboració i cooperació entre els equipaments d'arts visuals. Aquest marc de col·laboració es tradueix en l'exercici d'accions de cooperació per part dels equipaments. Per accions de cooperació s'entén el conjunt d'activitats, accions i serveis prestats sense contrapartida directa per un equipament en benefici d'un altre o altres equipaments.

L'àmbit material de la revisió es completa amb la definició dels equipaments d'arts visuals, que incorpora en la seva missió la cohesió social a través de l'exercici de funcions educatives i de servei a la ciutadania, i amb una reordenació tipològica dels equipaments d'arts visuals. En aquest sentit, s'incorporen al Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya els equipaments nacionals d'arts visuals, que són les capçaleres del Sistema i on la Generalitat s'integra en els seus òrgans de govern. Els altres equipaments es classifiquen en centres territorials d'arts visuals, centres i espais locals d'arts visuals i altres espais d'arts visuals.

En relació amb la configuració de la tipologia d'equipaments d'arts visuals, el Decret parteix del reconeixement del paper dels museus en l'àmbit de les arts visuals. En aquest sentit, el Decret estableix que els centres i espais locals d'arts visuals i els altres espais d'arts visuals es poden ubicar en museus inscrits al Registre de Museus de Catalunya.

La configuració de la tipologia d'equipaments d'arts visuals deriva també del reconeixement del paper dels centres territorials d'arts visuals, que exerceixen una tasca fonamental per a les arts visuals a Catalunya i esdevenen la referència en l'àmbit de la cooperació i el treball en xarxa dels equipaments culturals.

El Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya es configura, per tant, com el sistema propi del conjunt d'entitats titulars d'equipaments d'arts visuals participats per l'Administració de la Generalitat i d'ens locals que promouen i gestionen programacions d'arts visuals en equipaments de titularitat pública o privada. S'exclouen del Sistema les entitats privades sense afany de lucre que desenvolupen iniciatives d'activitats d'arts visuals d'interès públic, ja que no disposen de centres o espais d'arts visuals ni directament ni indirecta.

Pel que fa a l'àmbit organitzatiu, l'objectiu és simplificar-ne la composició i reordenar les funcions de cada òrgan per tal de desplegar la dimensió cooperativa del Sistema. El Consell General canvia la denominació per la de Comissió Institucional, que perd funcions, que assumeix la Taula Tècnica, com la d'acordar la integració, modificació i exclusió d'entitats del Sistema i classificar els equipaments d'arts visuals. El Fòrum canvia la seva denominació per la de Plenari.

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts no exerceix competències directes sobre el Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya, ja que la Llei 11/2011, del 29 de desembre, de reestructuració del sector públic per agilitar l'activitat administrativa, va modificar la Llei 6/2008, del 13 de maig, del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, i va suprimir la seva funció d'atorgar ajuts en l'àmbit de la creació artística, sens perjudici de les seves funcions consultives i avaluadores que estableix l'article 4 de la Llei 6/2008, del 13 de maig. Per tant, els mecanismes de suport i les modalitats de vinculació del Sistema es vehiculen exclusivament a través del departament competent en matèria de cultura, sens perjudici que l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, com a organisme adscrit, tramiti i concedeixi els ajuts.

Aquest Decret s'insereix en el marc del Pla d'equipaments culturals de Catalunya 2010-2020, aprovat pel Decret 40/2010, de 16 de març, el qual determina les necessitats i els dèficits d'equipaments culturals de la xarxa bàsica, que inclou els espais d'arts visuals, per fomentar la construcció o millora de les instal·lacions corresponents.

El Decret s'estructura en set capítols, dues disposicions addicionals, una derogatòria i dues disposicions finals.

El capítol 1 conté les disposicions generals del Decret que regulen l'objecte, l'àmbit d'aplicació, les entitats i les funcions del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya. És novetat la inclusió obligatòria de les entitats titulars d'equipaments que formin part del sector públic de la Generalitat.

El capítol 2 estableix els requisits que han de complir les entitats per formar part del Sistema, i les obligacions de les entitats integrades, que responen bàsicament a l'obligació de justificar els fons rebuts i difondre el finançament públic atorgat.

El capítol 3 defineix la tipologia d'equipaments i estableix els requisits que han de complir. Les funcions i els paràmetres mínims dels equipaments s'han de determinar mitjançant una ordre de la persona titular del departament competent en matèria de cultura.

El capítol 4 regula els mecanismes de suport i les modalitats de vinculació. La pertinença al Sistema permet beneficiar-se de la cooperació tècnica i del suport econòmic del departament competent en matèria de cultura de l'Administració de la Generalitat, a través del contracte programa, el conveni de col·laboració i el suport genèric, segons el tipus d'equipament.

El capítol 5 determina l'organització del Sistema, que està formada per la Comissió Institucional, integrada per representants de les administracions públiques implicades en la programació d'arts visuals i que exerceix la direcció institucional del Sistema; la Taula Tècnica, amb representants del departament competent en matèria de cultura, de les diputacions provincials i de diferents equipaments d'arts visuals, que exerceix la direcció tècnica del Sistema, i el Plenari, que reuneix anualment tots els seus membres.

El capítol 6 es refereix a la cooperació entre equipaments d'arts visuals, per tal que determinats equipaments duguin a terme voluntàriament actuacions o prestin serveis en benefici d'altres equipaments amb el suport del departament competent en matèria de cultura. El pla de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR