DECRET 62/2020, de 16 de juny, de modificació del Decret 23/2005, de 22 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament de màquines recreatives i d'atzar.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda
Rango de LeyDecret

L'Estatut d'autonomia de Catalunya, en el seu article 141.1, atribueix a la Generalitat de Catalunya la competència exclusiva en matèria de jocs, apostes i casinos, si l'activitat s'acompleix exclusivament a Catalunya. Aquesta competència inclou, en tot cas, la creació i l'autorització de jocs i apostes i llur regulació, com també la regulació de les empreses dedicades a la gestió, l'explotació i la pràctica d'aquestes activitats o que tenen per objecte la comercialització i la distribució dels materials relacionats amb el joc en general, incloent-hi les modalitats de joc per mitjans informàtics i telemàtics.

Aquesta competència ja l'atribuïa l'Estatut d'autonomia de Catalunya de 1979 a la Generalitat i, en conseqüència, s'aprova la Llei 15/1984, de 20 de març, del joc, que entre d'altres aspectes, habilita el Govern de la Generalitat per aprovar el Catàleg de jocs i apostes autoritzats a Catalunya i la reglamentació específica de cada un dels jocs i apostes recollits en el Catàleg.

Mitjançant el Decret 23/2005, de 22 de febrer, s'aprova el Reglament de màquines recreatives i d'atzar, vigent actualment, i que ha estat modificat diverses vegades per adaptar-lo a les noves tecnologies i, en conseqüència, millorar la competitivitat del sector del joc a Catalunya.

Així mateix, en els darrers anys les sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya núm. 926/2017 i núm. 101/2018 van declarar la nul·litat del Decret 97/2014, de 8 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la loteria Binjocs i de modificació del Decret 240/2004, de 30 de març, d'aprovació del Catàleg de jocs i apostes autoritzats a Catalunya i dels criteris aplicables a la seva planificació.

La declaració de nul·litat d'aquesta modalitat de joc va provocar que s'haguessin de retirar les terminals de Binjocs de tots els establiments de joc de Catalunya que estaven autoritzats per comercialitzar-lo, salons de joc i sales de bingo.

Durant l'època en què a Catalunya existia aquesta modalitat de joc, paral·lelament, la resta de comunitats autònomes van desenvolupar diverses variants de les màquines recreatives de tipus B, especials per a establiments de joc (bingos i sales de joc), denominades en diversos reglaments o conegudes comercialment com a B1, B2, B3, B4, entre d'altres, que actualment estan ja plenament consolidades dins de l'oferta de joc de la majoria de comunitats autònomes.

El Reglament de màquines recreatives i d'atzar, aprovat pel Decret 23/2005, de 22 de febrer, classifica les màquines recreatives i d'atzar en màquines de tipus B, o recreatives amb premi; màquines de tipus B, especials per a salons de joc i bingos i màquines de tipus C, o d'atzar.

Les màquines de tipus B, o recreatives amb premi, són les que, a canvi del preu de partida, ofereixen a la persona usuària un temps d'utilització i, eventualment, d'acord amb el programa de joc, un premi en metàl·lic (article 4.2 del Reglament de màquines recreatives i d'atzar). Per ser homologades, aquestes màquines han de complir les condicions establertes en l'article 6 del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR