DECRET 65/2020, de 30 de juny, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 18/2015, del 29 de juliol, de les organitzacions interprofessionals agroalimentàries.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyDecret

L'article 116.1 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya preveu que correspon a la Generalitat, respectant allò que estableixi l'Estat en exercici de les competències que li atribueix l'article 149.1.13 i 16 de la Constitució espanyola, la competència exclusiva per a la regulació i el desenvolupament de l'agricultura, la ramaderia i el sector agroalimentari.

La Llei 18/2015, de 29 de juliol, de les organitzacions interprofessionals agroalimentàries, estableix el marc normatiu que permet el reconeixement d'aquestes organitzacions en l'àmbit de Catalunya, i perquè puguin acordar i obtenir les extensions de normes adequades a les condicions i necessitats particulars del sector corresponent i que contribueixin directament al desenvolupament general del sector agroalimentari.

El present Decret es dicta d'acord amb el que preveu la disposició final tercera de la Llei 18/2015, de 29 de juliol, de les organitzacions interprofessionals agroalimentàries; i d'acord també a l'atribució de la potestat reglamentària prevista a l'article 68 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, i a l'article 39 de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la Presidència de la Generalitat i del Govern.

Aquesta Llei s'ha adaptat a les característiques, les necessitats i les particularitats del sector agroalimentari català, amb el respecte a les normes reguladores de la competència i d'acord amb els objectius de l'article 39 del Tractat de funcionament de la Unió Europea i de la resta de la normativa europea en aquesta matèria, especialment el Reglament (UE) 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre del 2013, pel qual es crea l'organització comuna de mercats dels productes agraris i pel qual es deroguen els reglaments (CEE) 922/72, (CEE) 234/79, (CE) 1037/2001 i (CE) 1234/2007.

La publicació de la Llei 18/2015 en fa necessari el desplegament reglamentari, tal i com s'estableix en la seva disposició final tercera.

El contingut d'aquest Decret s'ha elaborat atenent els principis de bona regulació establerts a l'article 62 de la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern. En aquest sentit, i pel que fa al principi de transparència, s'han seguit els tràmits de participació que han fet que l'elaboració de la norma hagi estat accessible a la ciutadania i, en relació amb el principi d'eficiència, es dona compliment a aquest principi, en la mesura que no s'imposen càrregues administratives innecessàries.

Essent per tant el reglament la norma necessària per complementar la regulació legal de les organitzacions interprofessionals agroalimentàries, el present reglament, dins de les opcions de regulació possibles, estableix el procediment de reconeixement de les organitzacions interprofessionals agroalimentàries, així com també el procediment per a l'aprovació de les seves extensions de normes. A més, la regulació que conté proporciona seguretat jurídica als seus destinataris i dona compliment als principis d'eficiència i proporcionalitat.

Amb la publicació d'aquest Reglament, es vol donar un nou impuls als mitjans de vertebració de les interprofessionals privades del sector agroalimentari català, per tal de permetre l'organització, la cohesió i la col·laboració amb relació als objectius de modernització, desenvolupament, competitivitat i internacionalització. El fet de disposar d'organitzacions interprofessionals agroalimentàries a Catalunya és un factor coadjuvant perquè el sector privat agroalimentari pugui adoptar mesures que consolidin aquest model propi, tant en el sector primari, com en el transformador i en la comercialització dels productes. Per tant, cal comptar amb estructures associatives potents i vertebrades que tinguin capacitat suficient per a desenvolupar iniciatives que generin valor afegit en els productes agroalimentaris.

Aquest Reglament té en compte que, d'acord amb el preàmbul de la Llei 18/2015, cal garantir que els operadors i llurs entitats associatives representatives que s'integren en les organitzacions interprofessionals són els que realment fan l'esforç i la inversió econòmica en la cadena agroalimentària, i assumeixen, per tant, els riscos econòmics de les decisions que prenen.

Pel que fa al contingut, aquest Decret consta de 15 articles, estructurats en 6 capítols: el capítol I, «Disposicions generals», incorpora l'objecte del Decret; el capítol II, «Reconeixement de les organitzacions interprofessionals agroalimentàries», estableix el grau d'implantació que han de tenir les organitzacions interprofessionals, els requisits dels seus estatuts, el grau de representativitat que han de tenir les distintes entitats membres, el procediment de reconeixement, la resolució d'atorgament i la retirada del reconeixement; el capítol III, «Extensió de normes», estableix el procediment per a l'extensió de normes i la seva aprovació; el capítol IV, “Control i seguiment de les organitzacions interprofessionals agroalimentàries”, estableix la informació que l'organització interprofessional ha de tenir actualitzada, i els controls que pot realitzar el departament competent en matèria agroalimentària; el capítol V, “Procediment sancionador”, estableix el règim sancionador i quins són els seus òrgans competents; i el capítol VI, “Registre de les organitzacions interprofessionals agroalimentàries de Catalunya”, regula aquest registre, les condicions d'inscripció i les comunicacions objecte del registre.

Amb el dictamen del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya.

Per tot això, a proposta de la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte

L'objecte d'aquest Decret és el desplegament reglamentari de la Llei 18/2015, de 29 de juliol, de les organitzacions interprofessionals agroalimentàries.

Capítol 2

Reconeixement de les organitzacions interprofessionals agroalimentàries

Article 2

Grau d'implantació de les organitzacions interprofessionals agroalimentàries

2.1. Per a poder ser reconegudes, les organitzacions interprofessionals agroalimentàries han d'acreditar que representen, com a mínim, el cinquanta-u per cent de les activitats econòmiques del producte o sector vinculades a la producció i, com a mínim també, d'alguna de les fases següents de la cadena de subministrament: transformació, comercialització o distribució.

2.2. Aquest grau d'implantació s'ha d'acreditar mitjançant un barem que, proposat per l'organització interprofessional agroalimentària sol·licitant del reconeixement, i amb la ratificació prèvia dels membres de les diferents branques d'activitat de l'organització interprofessional, ha de ser aprovat pel departament competent en matèria agroalimentària.

En l'elaboració del barem, l'organització interprofessional agroalimentària ha d'utilitzar l'activitat econòmica com a principal criteri de referència, el qual es descriu a l'article 2.3, i sens perjudici d'altres criteris que es puguin utilitzar en funció de la baula o del sector agroalimentari que representi.

La proposta de barem d'una organització...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR