DECRET 73/2017, de 20 de juny, pel qual s'aprova el Reglament de l'impost sobre begudes ensucrades envasades.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda
Rango de LeyDecret

Preàmbul

Mitjançant la Llei 5/2017, del 28 de març, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic i de creació i regulació dels impostos sobre grans establiments comercials, sobre estades en establiments turístics, sobre elements radiotòxics, sobre begudes ensucrades envasades i sobre emissions de diòxid de carboni, es crea l'impost sobre begudes ensucrades envasades i se'n regula els elements essencials de conformitat amb el principi de reserva de llei establert en l'article 31.3 de la Constitució. Ara, cal complementar aquest marc legal amb la normativa reglamentària de desplegament.

Aquest Decret es dicta, per tant, a l'empara del títol competencial reconegut a l'article 203.5 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, que estableix que la Generalitat té competència per establir els seus propis tributs, sobre els quals té capacitat normativa, i, en l'exercici de la potestat reglamentària que atorga l'article 68 del mateix Estatut al Govern.

S'acompleixen en aquest cas els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència, i eficiència. En aquest sentit, la regulació del tribut no estaria completa sense la promulgació del Reglament en el qual es regulen tots els ítems que restaven pendents; així, la redacció es contrau a cobrir aquesta necessitat i s'evita perllongar la transitorietat de la situació pendent de regulació reglamentària. Cal assenyalar que s'ha tramitat el projecte respectant tots els requisits de transparència i participació i s'ha completat en el mínim lapse de temps possible.

El Reglament que aprova aquest Decret conté 8 articles, una disposició transitòria i una disposició final.

Els dos primers articles regulen aspectes generals, com són l'objecte del Reglament i el règim jurídic de l'impost, respectivament.

Per la seva banda, l'article 3 defineix el concepte de beguda envasada, seguint la normativa europea reguladora del sector; en tant que l'article 4 recull el concepte de distribuïdor, com a substitut del contribuent.

També com a norma aclaridora, l'article 5 desenvolupa les normes de càlcul de la quota: quant a la base imposable, estableix que està constituïda per les quantitats netes de beguda venudes al contribuent, entesa com la quantitat venuda minorada per la corresponent a la beguda retornada al substitut; també es concreta quin és el tipus de gravamen, regulat en l'article 76 de la Llei, distingint quan cal considerar el sucre total i quan només el sucre afegit.

Ja en l'àmbit de la gestió, l'article 6 estableix el període de liquidació de l'impost, trimestral, que engloba tots els fets imposables que s'han meritat en el període esmentat; a més, el mateix precepte regula el termini i forma de presentació i ingrés de l'autoliquidació. L'article 7, al seu torn, desenvolupa els articles 73.3 i 74.2 de la Llei i estableix les obligacions formals inherents a l'obligació tributària principal del contribuent i del substitut del contribuent, consistents en l'obligació de presentar una declaració informativa anual relativa a la informació sobre els subjectes intervinents i els productes subministrats. A més, s'opta per una aplicació i inspecció centralitzada del tribut, i s'especifica, en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR