DECRET 74/2019, de 26 de març, de normes complementàries per a la realització de les eleccions al Consell General d'Aran de 2019.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència
Rango de LeyDecret

De conformitat amb el que estableix la disposició final quarta de la Llei 1/2015, del 5 de febrer, del règim especial d'Aran, s'autoritza el Govern de la Generalitat perquè dicti les disposicions necessàries per al desplegament d'aquesta llei.

D'acord amb el que disposa l'apartat 1 de l'article 38 de la Llei del règim especial d'Aran, les eleccions per designar els consellers generals d'Aran s'han de fer el mateix dia que les eleccions municipals.

En conseqüència, i en ús de l'habilitació que conté la disposició final quarta de la Llei 1/2015 esmentada, és procedent adoptar les disposicions complementàries que han de regir les eleccions al Consell General d'Aran de 2019 amb la finalitat de facilitar-ne el desenvolupament i regular-ne les característiques especials.

En virtut d'això, a proposta del conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Capítol I

Disposicions generals

Article 1

Objecte

Aquest decret té per objecte establir les normes complementàries que han de regir el procés per a les eleccions al Consell General d'Aran de 2019.

Capítol II

Administració electoral

Article 2

Juntes electorals i personal col·laborador

2.1 D'acord amb l'article 15.3 de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general, s'entén prorrogada la competència de les juntes electorals constituïdes amb motiu de les eleccions generals de 28 d'abril de 2019.

2.2 Les juntes electorals competents per a les eleccions al Consell General d'Aran són la Junta Electoral Provincial de Lleida i la Junta Electoral de Zona de Vielha, competents també per les eleccions municipals i al Parlament Europeu d'acord amb el que regula l'article 15.1 de la Llei orgànica del règim electoral general.

2.3 Les dietes i indemnitzacions corresponents als membres d'aquestes juntes electorals i el personal al seu servei són les que preveu aquest decret. La seva percepció és compatible amb la dels seus havers.

Per participar en la realització de serveis extraordinaris com a personal col·laborador de les juntes electorals, és necessari gaudir de la condició d'empleat públic.

2.4 En el supòsit que algun dels membres de les juntes vulgui concórrer a les eleccions, ho ha de comunicar al secretari o secretària respectiu en el termini màxim de dos dies comptats a partir de la convocatòria de les eleccions, a l'efecte de fer-ne la substitució, la qual s'ha de realitzar en el termini màxim de quatre dies.

Les substitucions s'han de publicar en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya mitjançant el model d'edicte corresponent del portal de juntes electorals del Sistema de gestió electrònica plus (SGE+) de l'Àrea de Processos Electorals i Consultes Populars del Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.

2.5 El secretari o secretària de cada junta electoral ha de comunicar a l'Àrea de Processos Electorals i Consultes Populars del Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència tots els acords, instruccions o resolucions emesos en relació amb el procés electoral, encara que la Generalitat de Catalunya no en sigui part.

2.6 La Junta Electoral Provincial de Lleida és la competent a l'efecte de la comunicació de les coalicions, de la presentació de candidatures i de la seva proclamació posterior.

2.7 El nomenament de representants i administradors electorals s'efectua davant d'aquesta Junta Electoral, la qual pot delegar les seves competències en la Junta Electoral de Zona de Vielha, sempre que ho consideri procedent.

Article 3

Meses i seccions electorals

3.1 La Delegació Provincial de l'Oficina del Cens Electoral de Lleida determina el nombre, els límits de les seccions electorals, els locals i les meses corresponents a cada una, un cop escoltats els ajuntaments.

3.2 En les eleccions al Consell General d'Aran, el nombre i els límits de les seccions, els locals i les meses en què es distribueixen els votants de cada circumscripció són els mateixos que els establerts per a les eleccions municipals i al Parlament Europeu. 3.3 La composició de la mesa també és comuna a les eleccions municipals i al Parlament Europeu.

Capítol III

Cens electoral

Article 4

Cens electoral

4.1 El cens electoral que s'utilitza a les eleccions al Consell General d'Aran és el que s'hagi tancat a dia 1 de febrer de 2019.

4.2 Els ajuntaments estan obligats a mantenir un servei de consulta de les llistes electorals vigents durant el termini de vuit dies comptats a partir del sisè dia posterior a la convocatòria de les eleccions.

Aquesta consulta es pot fer tant per mitjans informàtics, amb la identificació prèvia de la persona interessada, com mitjançant l'exposició al públic de les llistes electorals si no es disposa dels mitjans informàtics suficients.

4.3 Les reclamacions sobre les dades censals es regeixen pel que estableix la normativa electoral vigent.

4.4 Només poden obtenir una còpia del cens electoral, en un suport apte per tractar-lo informàticament, els representants de les candidatures, la Junta Electoral de Zona de Vielha, pel que fa al seu àmbit corresponent, i la Generalitat de Catalunya com a Administració convocant, en els termes establerts a l'article 41 de la Llei orgànica del règim electoral general.

Capítol IV

Representants de les formacions polítiques

Article 5

Representants

5.1 Els partits polítics, federacions i coalicions que vulguin concórrer a les eleccions han de designar per escrit davant la Junta Electoral Provincial de Lleida, abans del novè dia posterior al de la convocatòria, un/a representant general d'acord amb el que estableix l'article 43.2 de la Llei orgànica del règim electoral general. En l'escrit, s'hi ha de fer constar l'acceptació de la persona designada.

5.2 Abans de l'onzè dia posterior al de la convocatòria, els representants generals han de designar davant la Junta Electoral Provincial de Lleida els representants de circumscripció que desenvoluparan les funcions que estableix l'article 43.3 de la Llei orgànica del règim electoral general.

5.3 La Junta Electoral Provincial de Lleida ha de comunicar, en el termini de dos dies, la designació dels representants de circumscripció a la Junta Electoral de Zona de Vielha.

5.4 Els representants de circumscripció s'han de presentar davant de la Junta Electoral Provincial de Lleida per acceptar la seva designació, en tot cas, abans de la presentació de la candidatura corresponent.

5.5 Els promotors de les agrupacions d'electors designen els representants de circumscripció en el mateix moment de presentació de les candidatures davant la Junta Electoral Provincial de Lleida. Els representants de circumscripció han d'acceptar la designació en el mateix acte.

Capítol V

Candidatures

Article 6

Presentació i proclamació

6.1 Per a l'elecció dels consellers generals d'Aran, poden presentar candidatures els partits polítics, les federacions i les coalicions de partits legalment registrats, i les agrupacions d'electors avalades amb la firma d'un mínim del 3% del cens electoral del terçó corresponent.

La presentació i proclamació de candidatures, així com els recursos contra la proclamació, s'han de dur a terme d'acord amb el que disposen els articles 44, 44 bis, 45, 46, 47, 48 i 49 de la Llei orgànica del règim electoral general.

6.2 Les candidatures que es presentin han de comunicar a la Junta Electoral Provincial de Lleida els crèdits bancaris que hagin sol·licitat per a despeses electorals.

La Junta Electoral Provincial de Lleida, un cop finalitzat el termini de la campanya, trametrà al Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència la relació certificada dels crèdits que figuren inscrits en el Registre de notificacions.

Article 7

Termini de presentació

7.1 Els partits i coalicions que estableixin un pacte de coalició...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR