DECRET 220/2001, d'1 d'agost, de gestió de les dejeccions ramaderes.

SecciónDisposicions Generals
EmisorInstitut Per a la Promoció i Formació Cooperatives
Rango de LeyDecret

DECRET

220/2001, d'1 d'agost, de gestió de les dejeccions ramaderes.

El notable impacte ambiental que pot produir una gestió deficient de les dejeccions ramaderes, així com el perill de contaminació de les aigües per la producció agrícola intensiva, ha comportat la preocupació de tots els agents implicats en la seva producció i també de les administracions públiques.

L'augment del contingut de nitrats en les aigües va motivar l'adopció de la Directiva 91/676/CEE, de 12 de desembre, relativa a la protecció de les aigües contra la contaminació produïda per nitrats utilitzats en agricultura, la qual va ser incorporada mitjançant el Reial decret 261/1996, de 16 de febrer. Aquestes normes obliguen a posar en marxa programes d'actuació a les zones designades com a vulnerables amb la finalitat d'eliminar o minimitzar la contaminació de les aigües produïda pels nitrats. Amb el Decret 283/1998, de 21 d'octubre, van quedar designades les zones vulnerables en relació amb la contaminació de nitrats procedents de fonts agràries. Igualment, mitjançant l'Ordre de 22 d'octubre de 1998 es va aprovar el Codi de bones pràctiques agràries en relació amb el nitrogen, mentre que pel Decret 205/2000, de 13 de juny, es va aprovar el programa de mesures agronòmiques aplicables a les zones vulnerables en relació amb la contaminació de nitrats procedents de fonts agràries.

En l'àmbit de Catalunya, el control de les dejeccions ramaderes de les explotacions es regula fonamentalment mitjançant el Decret 61/1994, de 22 de febrer, de regulació de les explotacions ramaderes, l'objectiu principal del qual és millorar la producció ramadera i la qualitat dels processos productius, així com la protecció i millora del medi ambient, mitjançant l'aplicació de normes zootècniques, d'higiene i de benestar dels animals.

La concentració creixent d'explotacions ramaderes en determinades zones de Catalunya, agreujada pel seu progressiu deslligament de les explotacions agrícoles, i la problemàtica ambiental que pot comportar la gestió inadequada de les dejeccions ramaders han impulsat l'aprovació del present Decret, que regula l'obligació de garantir una correcta gestió d'aquestes, mitjançant la presentació de plans de gestió i l'obligació de portar un llibre de gestió. Així mateix el present Decret estableix la regulació del transport de les dejeccions ramaderes.

Per tot això, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta dels consellers d'Agricultura Ramaderia i Pesca i de Medi Ambient, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

El present Decret té per objecte regular les mesures de control de la gestió de les dejeccions ramaderes en l'àmbit de Catalunya.

Article 2

Definicions

A efectes d'aquest Decret, s'entén per:

  1. Dejeccions ramaderes: productes que procedeixen de l'excreció dels animals que són criats en explotacions ramaderes primordialment amb finalitats de mercat.

  2. Fem: producte sòlid constituït pels excrements generats pel bestiar, sols o barrejats, encara que s'hagin transformat.

  3. Purí: producte semisòlid o líquid constituït pels excrements generats pel bestiar, sols o barrejats, encara que s'hagin transformat.

  4. Gallinassa: producte constituït pels excrements generats per les aus, sols o barrejats, encara que s'hagin transformat.

  5. Zones vulnerables: les àrees designades com a tals en el Decret 283/1998, de 21 d'octubre de 1998, de designació de les zones vulnerables en relació amb la contaminació de nitrats procedents de fonts agràries.

  6. Aplicació agrícola: espargiment o incorporació a sols agrícoles (terres de conreu, prats, pastures i plantacions d'arbres de fusta en terres de conreu) de dejeccions ramaderes en profit de l'agricultura.

  7. Base agrícola: superfície de sòls agrícoles (terres de conreu, prats, pastures i plantacions d'arbres de fusta en terres de conreu) susceptible de rebre aplicacions de dejeccions ramaderes en profit de l'agricultura.

  8. Gestió en el marc de l'explotació agrària: aplicació agrícola de les dejeccions ramaderes en una base agrícola, ja sigui en terres de conreu, prats i pastures pròpies o en terrenys propietat d'altres titulars.

  9. Gestió fora del marc de l'explotació agrària: qualsevol operació de gestió diferent de la del transport que es realitzi sobre les dejeccions ramaderes i que no s'efectuï en el marc de l'explotació agrària tal com es defineix a l'apartat anterior.

  10. Gestor de residus: qualsevol persona física, jurídica o agrupacions de persones que realitzen operacions de gestió de dejeccions ramaderes fora del marc de l'explotació agrària.

  11. Tractament: l'operació o conjunt d'operacions de canvi de les característiques físiques, químiques o biològiques de les dejeccions ramaderes, altres que el transport i l'emmagatzematge.

Article 3

Àmbit d'aplicació

3.1 Aquest Decret és d'aplicació a les activitats desenvolupades per qualsevol persona física...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR