DECRET 145/2008, de 15 de juliol, pel qual s'aproven els Estatuts del Memorial Democràtic.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Interior, Relacions Institucionals i Participacio
Rango de LeyDecret

DECRET

145/2008, de 15 de juliol, pel qual s'aproven els Estatuts del Memorial Democràtic.

L'article 54 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix l'obligació de la Generalitat i els altres poders públics de .vetllar pel coneixement i el manteniment de la memòria històrica de Catalunya com a patrimoni col·lectiu que testimonia la resistència i la lluita pels drets i les llibertats democràtiques. i disposa que .amb aquesta finalitat han d'adoptar les iniciatives institucionals necessàries per al reconeixement i la rehabilitació de tots els ciutadans que han patit persecució com a conseqüència de la defensa de la democràcia i l'autogovern de Catalunya.. També s'especifica, en el mateix article, que .la Generalitat ha de vetllar perquè la memòria històrica es converteixi en símbol permanent de la tolerància, de la dignitat dels valors democràtics, del rebuig dels totalitarismes i del reconeixement de totes les persones que han patit persecució a causa de llurs opcions personals, ideològiques o de consciència..

La disposició final primera de la Llei 13/2007, de 31 d'octubre, del Memorial Democràtic, estableix que en el termini de quatre mesos a comptar de l'entrada en vigor de la llei, el Govern, per decret i a proposta del conseller o consellera del departament al qual és adscrit el Memorial Democràtic, n'ha d'aprovar els Estatuts.

Mitjançant aquest Decret es procedeix a determinar l'adscripció del Memorial Democràtic al Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, d'acord amb el que estableix l'article 1.2 de la Llei 13/2007, de 31 d'octubre, i a aprovar els Estatuts per tal de completar normativament la regulació de l'entitat.

Els Estatuts, que s'insereixen a continuació d'aquest Decret, s'estructuren en vint-i-cinc articles, agrupats en tres capítols.

El capítol I, Disposicions generals, regula l'objecte dels Estatuts, l'adscripció, el domicili i àmbit d'actuació, la naturalesa i el règim jurídic, l'objecte i finalitat del Memorial Democràtic i les seves funcions i facultats.

El capítol II, Règim orgànic i funcional, estableix la composició i règim general, la Junta de Govern, els drets i deures dels membres de la Junta, les funcions, la Secretaria, el funcionament de la Junta, la convocatòria i l'ordre del dia, els debats i les votacions, els acords de la Junta de Govern, la Presidència i la Vicepresidència, les funcions de la Presidència, la Direcció, el Consell Assessor i el Consell de Participació.

El capítol III, Recursos humans, econòmics i materials, determina el règim del personal, dels recursos econòmics i patrimonials i el règim de la contractació.

Per tot l'anterior, a proposta del conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article únic

Aprovació dels Estatuts i adscripció

  1. De conformitat amb el que estipula la disposició final primera de la Llei 13/2007, de 31 d'octubre, del Memorial Democràtic, s'aproven els Estatuts del Memorial Democràtic, que figuren a l'annex d'aquest Decret.

  2. El Memorial Democràtic resta adscrit al Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquest Decret i els Estatuts que s'hi aproven entren en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 15 de juliol de 2008

José Montilla i Aguilera

President de la Generalitat de Catalunya

Joan Saura i Laporta

Conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació

Annex

Estatuts del Memorial Democràtic

Capítol I

Disposicions generals

Article 1

Objecte

Aquests Estatuts tenen per objecte regular l'entitat de dret públic que, amb la denominació de Memorial Democràtic, ha estat creada per la Llei 13/2007, de 31 d'octubre.

Article 2

Adscripció

El Memorial Democràtic resta adscrit al Departament competent en matèria de memòria democràtica i es relaciona amb el Govern per mitjà d'aquest Departament.

Article 3

Domicili i àmbit d'actuació

  1. La seu de l'entitat Memorial Democràtic, per qualsevol tipus d'efectes legals, radica a Barcelona, sens perjudici de l'establiment de dependències en altres municipis.

  2. El Memorial Democràtic realitza les seves funcions en l'àmbit territorial de Catalunya, sens perjudici de les activitats que, en virtut de convenis de col·laboració degudament aprovats i formalitzats pugui desenvolupar fora d'aquest àmbit.

Article 4

Naturalesa i règim jurídic

  1. El Memorial Democràtic és una entitat de dret públic, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d'obrar, tant en l'àmbit públic com en el privat, en l'exercici i pel compliment de les seves funcions.

  2. El Memorial Democràtic es regeix per la Llei 13/2007, de 31 d'octubre, de la seva creació, pel Decret legislatiu 2/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei 4/1985, de 29 de març, de l'estatut de l'empresa pública catalana, pels aquests Estatuts, les altres normes i reglaments d'organització interna i funcionament i la resta de normes que li siguin d'aplicació.

  3. En la seva activitat i amb caràcter general, el Memorial Democràtic actua subjecte al dret privat, llevat que exerceixi potestats i funcions públiques que actuarà sotmès a l'ordenament de règim jurídic i procediment administratiu d'aplicació a l'Administració de la Generalitat.

  4. Les activitats de l'entitat, tant si es regeixen pel dret privat com pel dret públic, s'ajustaran a l'ordenament regulador del tractament i de la protecció de dades de caràcter personal.

  5. Els acords de la Junta de Govern i les resolucions del president o presidenta posen fi a la via administrativa i són susceptibles de recurs en via jurisdiccional contenciosa administrativa.

  6. Les resolucions del director o directora no posen fi a la via administrativa i es poden recórrer en alçada davant del president o presidenta, llevat de les que tinguin per objecte relacions laborals que seran susceptibles de la reclamació prèvia a l'acció davant l'ordre jurisdiccional social.

Article 5

Objecte i finalitat del Memorial Democràtic

De conformitat amb l'article 2 de la seva Llei de creació, el Memorial Democràtic té per objecte desplegar les polítiques públiques del Govern adreçades a l'acció cívica de recuperació, commemoració i foment de la memòria democràtica, amb la finalitat de donar a conèixer d'una manera científica i objectiva el passat recent i estimular la comprensió del temps present.

Article 6

Funcions i facultats

  1. L'entitat Memorial Democràtic exerceix les funcions establertes a l'article 3 de la Llei de creació de l'entitat i aquelles altres que li corresponguin d'acord amb la normativa que li sigui d'aplicació.

  2. El Memorial Democràtic actuarà en coordinació amb els òrgans competents del Departament al qual és adscrit i, en el règim d'encàrrec de gestió d'aplicació a l'Administració de la Generalitat, podrà desenvolupar les activitats de caràcter material, tècnic i de gestió que els òrgans esmentats li encomanin.

  3. El Memorial Democràtic pot adquirir, com a beneficiària, fins i tot per expropiació forçosa, posseir, reivindicar, permutar, gravar o alienar tota classe de béns, concertar crèdits, establir i formalitzar contractes, convenis, pactes i condicions que tingui per convenient, amb persones físiques i jurídiques, públiques i privades, sempre que no siguin contraris als seus fins, a l'ordenament jurídic, a l'interès públic i al principi de bona administració, obligar-se, interposar recursos i exercir les accions que li corresponen com a Administració d'acord amb la normativa aplicable en aquesta matèria.

  4. Per a l'exercici de les seves funcions, el Memorial Democràtic, en representació de la Generalitat de Catalunya, pot constituir consorcis, fundacions, societats i altres entitats de caràcter associatiu, o participar en les ja constituïdes.

  5. En particular, el Memorial Democràtic podrà constituir o participar en els ens de caràcter associatiu als que es refereix l'apartat anterior per a la gestió del centre estable que es preveu a l'apartat a) de l'article 3 de la Llei de creació.

  6. El Memorial Democràtic té la consideració de mitjà propi instrumental i servei tècnic de l'Administració de la Generalitat i de les entitats de caràcter associatiu en les quals participi.

Capítol II

Règim orgànic i funcional

Article 7

Òrgans

  1. Els òrgans de govern, administració i gestió del Memorial Democràtic són:

    1. La Junta de Govern.

    2. La Presidència.

    3. La Vicepresidència.

    4. La Direcció.

  2. Són òrgans de consulta, assessorament i participació:

    1. El Consell Assessor.

    2. El Consell de Participació.

Article 8

La Junta de Govern

  1. La Junta de Govern és el màxim òrgan de govern i administració del Memorial Democràtic, amb capacitat d'adoptar, en exercici de les seves competències, els acords que consideri escaients pel bon funcionament i assoliment de les funcions de l'entitat.

  2. La Junta de Govern està integrada pels membres següents:

    1. El conseller o consellera del Departament al qual és adscrit l'ens públic, que tindrà el càrrec de president o presidenta.

    2. Els sis membres nomenats pel Govern a proposta dels departaments competents en matèria de memòria democràtica, d'història i pensament contemporani, de justícia, d'educació, de cultura i d'universitats.

    3. Els quatre membres escollits pel Parlament de Catalunya, d'entre professionals de prestigi reconegut, de conformitat amb el que preveu l'apartat b) de l'article 6.2 de la Llei de creació.

    4. Els membres proposats per cada un dels grups parlamentaris i designats pel Parlament, conforme preveu l'apartat c) de l'article 6.2 de la Llei de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR