DECRET 81/1988, de 10 de març, pel qual es regula la pesca d'arrossegament de fons al litoral català.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les modificacions que estableixen els decrets 189/1988 i 160/1993.

Un dels objectius primordials de la Generalitat de Catalunya en matèria d'ordenació del sector pesquer és aconseguir l'explotació correcta i la gestió dels recursos marins vius i fer compatible el sosteniment i la conservació necessaris de l'ecosistema amb una explotació eficaç.

La regulació de cada modalitat de pesca d'acord amb les característiques diferenciades del nostre litoral, i la utilització d'uns paràmetres que reflecteixin amb més fidelitat la realitat extractiva d'acord amb la normativa de la CEE, s'han d'apropar cada vegada més a l'objectiu d'aconseguir un equilibri entre l'extracció i la renovació de recursos marins vius. Amb la regulació de la modalitat de pesca d'arrossegament al litoral català es pretén aquest objectiu.

La competència de la Generalitat de Catalunya per dictar aquesta disposició està emparada en l'article 10.1.7 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya.

Aquesta competència s'exerceix amb la finalitat que recull la sentència núm. 158/86, d'11 de desembre, del Tribunal Constitucional, fonament jurídic 4, que estableix: "...disposar d'un règim jurídic propi que, respectuós amb l'ordenació pesquera bàsica en tota la nació, té en compte les peculiaritats específiques dels caladors del litoral del seu àmbit territorial, de manera que l'esmentada competència desconeixerà, en principi, la pretensió adversa que sostingui, en aquest camp de reglamentació singular dels arts de pesca, l'exigència d'una plena uniformitat de règim jurídic en tot el calador nacional i, per tant, també en l'àmbit territorial de Catalunya".

La inexistència d'una legislació bàsica estatal sobre aquesta matèria obliga a considerar com a tal, amb el sentit material, el Reial Decret 681/1980, de 28 de març, i, concretament, els seus articles 1 i 2, normativa a la qual s'ajusta aquesta disposició. L'article 3 del Reial Decret 681/1980, de 28 de març, és un catàleg de qüestions que necessiten un desenvolupament legislatiu per part de les comunitats autònomes d'acord amb les seves competències. D'altra banda, no són normativa bàsica les diferents ordres ministerials que regulen minuciosament una modalitat de pesca i fan inviable la competència de desenvolupament legislatiu, apreciació que també recull la sentència del Tribunal Constitucional 158/86, d'11 de desembre, fonament jurídic 4, quan estableix: "Si l'Ordre Ministerial de 30 de juliol de 1983 dóna compliment, per a l'art que regula, a aquestes disposicions del Reial Decret 681/1980 (disposicions que, d'altra banda, no s'han assenyalat com a conculcades per la norma de la Generalitat en aquest conflicte), ara no es pot pretendre que reconeguem el caràcter de legislació bàsica ordenadora del sector pesquer a unes normes, com les de l'Ordre l'esmentada, en les quals es detallen, per a determinada modalitat pesquera, unes exigències tècniques i un règim d'explotació clarament incardinats en el concepte 'desplegament legislatiu' que serveix per delimitar la reserva de competencia en favor de la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR