DECRET 175/1990, de 17 d'abril, sobre establiment d'àmbits d'assaigs i anàlisis.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Politica Territorial i Obres Publiques
Rango de LeyDecret

Pel Decret 281/1986, de 9 de setembre, es va establir l'acreditació de laboratoris d'assaigs de l'edificació de la Generalitat de Catalunya.

El procés iniciat per aquesta disposició fa necessari que s'adoptin el seguit de mesures normatives subsegüents, de diferent rang, a les quals ja feia al·lusió el Decret esmentat, reguladores tant d'aspectes essencials de caràcter substantiu i de la delimitació d'àmbits com dels diferents requisits que, dins de cada àmbit específic d'acreditació, necessitin els laboratoris.

Per tot això,

Decreto:

Article 1

S'estableixen els següents àmbits d'assaigs i anàlisis per a l'acreditació de laboratoris: Àmbit del formigó en massa o armat i els seus materials constituents: ciments, àrids, aigua, acer per a armadures, addicions i additius. Àmbit del formigó en massa i els seus materials constituents: ciment, àrids i aigua. Àmbit del formigó fresc. Àmbit de l'acer per a estructures. Assaigs de laboratori de perfils i barres d'acer per a estructures. Àmbit de l'acer per a estructures. Control in situ de l'execució de la soldadura d'elements estructurals d'acer. Àmbit de la mecànica del sòl. Assaigs de laboratori. Àmbit de la mecànica del sòl. Presa de mostres inalterades, assaigs i proves in situ de sòls.

Article 2

Les actes dels resultats dels assaigs i proves realitzades pels laboratoris acreditats no produiran cap efecte en relació amb les obres realitzades o que es pretenguin realitzar per les empreses o persones físiques que en siguin propietàries o que tinguin participació en el capital de la persona jurídica o entitat que en sigui titular.

Article 3

3.1 Per a cada àmbit d'assaigs i anàlisis es designarà un laboratori patró amb les següents funcions: Realització dels assaigs de contrast necessaris per a la concessió, renovació i seguiment de les acreditacions. En aquest darrer supòsit l'òrgan acreditador fixarà la periodicitat amb què s'hauran d'efectuar aquests assaigs. Realització dels assaigs de contrast propis, quan així ho determini la Comissió tècnica d'acreditació, amb altres laboratoris de prestigi reconegut. Qualsevol altra funció que li encomani la Comissió Tècnica d'Acreditació. 3.2 No obstant, quan la peculiaritat d'un àmbit així ho aconselli, els assaigs de contrast podran ser substituïts per la inspecció de la realització dels treballs. 3.3 La designació del laboratori patró es farà per resolució del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, a proposta de la Comissió Tècnica d'Acreditació.

Article 4

Amb caràcter preferent, seran nomenats laboratoris patrons els laboratoris que, depenent d'una Administració Pública, tinguin els mitjans personals i materials suficients, segons el criteri de la Comissió, per garantir la màxima fiabilitat en la realització dels assaigs compresos en el seu àmbit d'acreditació. Excepcionalment, la Comissió Tècnica d'Acreditació podrà proposar algun laboratori que, tot i que no pertanyi a una Administració Pública, ofereixi garanties suficients de la independència de la seva actuació. El cessament d'un laboratori patró en les seves funcions es podrà produir per sol·licitud del mateix laboratori o quan la Comissió Tècnica d'Acreditació ho consideri oportú. En aquest últim supòsit, la Comissió Tècnica d'Acreditació elevarà proposta raonada al conseller de Política Territorial i Obres Públiques. El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, amb audiència prèvia al laboratori, adoptarà resolució de cessament, que haurà de ser motivada.

Article 5

La Comissió Tècnica d'Acreditació actualitzarà la relació d'assaigs i normes que figuren en les disposicions específiques de cada àmbit en funció de la normativa que sigui aplicable en cada moment. L'òrgan acreditador comunicarà als laboratoris els canvis produïts. Així mateix, la Comissió Tècnica d'Acreditació establirà els procediments operatius i les prescripcions tècniques complementàries que han de complir els estris i la maquinària per a l'execució correcta d'assaigs i proves. La fitxa de cada maquinària o equip ha de comprendre, com a mínim, les dades següents: Denominació. Nom o marca del fabricant amb identificació del tipus i número de sèrie. Dates de recepció i posada en servei. Emplaçament habitual, si s'escau. Referència del seu manteniment. En el cas d'equips de mesurament s'han de recollir, a més, les dades de calibració, la referència dels documents de calibració i la data en què és procedent efectuar-la.

Article 6

Els equips de mesurament i d'assaig utilitzats en el laboratori s'han de calibrar abans de la seva posada en servei, periòdicament i d'acord amb el programa de calibració establert per a cada laboratori, segons el seu nivell de treball. El programa de calibració s'ha de desenvolupar de forma que es pugui assegurar el traçat de les mesures referides a patrons espanyols o, si és el cas, internacionals. La calibració pot ser interna, quan el laboratori tingui patrons de referència adequats i la possibilitat de traçabilitat adequada, o externa, mitjançant entitats de calibració, acceptades com a tals per la Comissió Tècnica d'Acreditació.

Article 7

Les despeses derivades de la sol·licitud de seguiment de renovació i qualsevol altre acte derivat de l'acreditació seran a càrrec del laboratori sol·licitant.

Article 8

Es faculta el director general d'Arquitectura i Habitatge perquè, d'acord amb l'article 5.2 del Decret 281/1986, sobre acreditació de laboratoris d'assaigs de l'edificació, atorgui l'acreditació, renovació i cessament als LAE.

Article 9

S'aproven les disposicions reguladores específiques corresponents als àmbits que estableix l'article 1, que s'adjunten com a annex a aquest Decret.

Disposició final Aquesta disposició entrarà en vigor el mateix dia de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 17 d'abril de 1990

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

Joaquim Molins i Amat Conseller de Política Territorial i Obres Públiques

Annex 1

Àmbit del formigó en massa o armat i els seus materials constiuents: ciments, àrids, aigua, acer per a armadures, addicions i additius

Capítol 1 Àmbit d'acreditació 1.1 Objecte. Aquestes disposicions tenen per finalitat establir les disposicions reguladores específiques per a l'acreditació de laboratoris d'assaigs per al control de qualitat de l'edificació corresponents a l'àmbit dels formigons en massa i armats i els seus materials constituents: ciment, àrids, aigua, acer per a armadures, addicions i additius.

Capítol 2 Àmbit d'assaig 2.1 Definició de l'àmbit. Aquest àmbit comprèn els assaigs necessaris per determinar les caracterísitiques dels formigons en massa i armats i els seus materials constituents: ciment, àrids, aigua, acer per a armadures, addicions i additius, d'acord amb el que estableix la Instrucció per al projecte i l'execució d'obres de formigó en massa o armat EH vigent. 2.2 Relació d'assaigs i normativa. La relació d'assaigs i els procediments a emprar en aquest àmbit són els següents: 2.2.1 Ciments. Determinació de les pèrdues per calcinació (pèrdua al foc PF), UNE 80.215/88. Determinació del residu insoluble (RI), UNE 80.215/88. Determinació del triòxid de sofre (SO3), UNE 80.215/88. Determinació de clorurs, UNE 80.240/86. Assaig de putzolanitat, UNE 80.280/88. Determinació del temps d'adormiment i de l'estabilitat de volum, UNE 80.102/88. Determinació de les resistències mecàniques, UNE 80.101/88. Presa de mostres de ciment, UNE 80.401/87. Càlcul de la composició potencial de clínquer Portland, UNE 80.304/86. 2.2.2 Àrids. Presa de mostres d'àrids, UNE 83.109/85. Determinació de terrossos d'argila, UNE 7.133/58. Determinació de partícules toves en àrids gruixuts, UNE 7.134/58. Determinació del coeficient de forma de l'àrid gruixut, UNE 7.238/71. Determinació del contingut, la grossària màxima característica i el mòdul granulomètric de l'àrid gruixut en el formigó fresc, UNE 7.295/76

-1R. Determinació de l'estabilitat dels àrids davant de dissolucions de sulfat sòdic o sulfat magnèsic, UNE 7.136/58. Determinació de la matèria orgànica en sorres, UNE 7.082/54. Determinació de partícules de baix pes específic en àrids, UNE 7.244/71. Determinació de sulfats, UNE 7.245/71. Determinació de la reactivitat dels àrids amb els àlcalis del ciment, UNE 7.137/58. Determinació quantitativa dels compostos de sofre, UNE 83.120/88. Determinació de l'equivalent de sorra en àrids fins (EAV), determinat "a ull", UNE 83.131. Determinació de l'absorció d'aigua per la sorra, UNE 83.133. Determinació de l'absorció d'aigua per la grava, UNE 83.134. Mesurament del coeficient de friabilitat de les sorres, UNE 83.115/89. Assaig del blau de metilè, UNE 83.130. Determinació del coeficient de "Los Ángeles", resistència al desgast de la grava, UNE 83.116. Determinació de fins, UNE 7.135/58. Determinació de l'anàlisi...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR