DECRET 389/2006, de 17 d'octubre, del patrimoni festiu de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

389/2006, de 17 d'octubre, del patrimoni festiu de Catalunya.

L'article 1.3 de la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català, estableix que formen part d'aquest patrimoni els béns immaterials integrants de la cultura popular i tradicional.

L'article 2.2 de la Llei 2/1993, de 5 de març, de foment i protecció de la cultura popular i tradicional i de l'associacionisme cultural, preveu que les manifestacions festives formen part de la cultura popular i tradicional i, d'acord amb l'article 6 de la Llei esmentada, el Govern pot declarar festa d'interès nacional les que tenen un arrelament i una rellevància especials. Així mateix, el Govern ha de vetllar per la protecció i la promoció adequada de les festes declarades d'interès nacional i per la conservació de llurs elements essencials.

En desplegament d'aquestes previsions legals es va aprovar el Decret 319/1994, de 16 de novembre, pel qual es regula la declaració de celebracions de la cultura tradicional catalana com a festes tradicionals d'interès nacional.

La Resolució 1303/VI del Parlament de Catalunya va instar el Govern a crear un catàleg patrimonial de les festes populars i tradicionals de Catalunya i establir les característiques, les condicions d'acceptació i el reconeixement de les dites festes. Així mateix, el Parlament de Catalunya, a través de la Moció 28/VII, va instar el Govern a culminar els treballs de redacció d'un nou decret que modifiqués i ampliés l'antic Decret relatiu a les festes declarades d'interès nacional, perquè s'hi poguessin incloure totes les festes susceptibles d'ésser catalogades com a part del patrimoni col·lectiu.

L'objecte d'aquest Decret és crear el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya com a instrument on constin totes les festes, celebracions comunitàries i elements festius que compleixin els requisits que s'hi estableixen. Així mateix, el Decret preveu reconèixer la rellevància especial d'algunes festes i elements festius a través d'un seguit de categories i es regulen els requisits i el procediment per dur a terme aquest reconeixement especial. En tot cas, és requisit previ per iniciar el procediment de reconeixement especial la prèvia inscripció de la manifestació festiva en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

Es tracta d'ampliar el marc de conceptualització patrimonial de les celebracions socioculturals amb vigència arreu de Catalunya. Les diferents categories de festes i elements festius permeten diversificar el grau de reconeixement de les manifestacions i celebracions socioculturals de Catalunya en funció del seu valor patrimonial i de la seva rellevància social. La declaració de les festes i elements festius patrimonials o tradicionals d'interès nacional, que són modalitats de la categoria legal de festa d'interès nacional, correspon al Govern, escoltats l'ajuntament i el consell comarcal corresponents i amb l'informe previ del Consell de la Cultura Popular i Tradicional, de conformitat amb l'article 6.1 de la Llei 2/1993, de 5 de març. La declaració de les festes populars d'interès cultural correspon al conseller o consellera de Cultura, a través d'un procediment simplificat.

També es regulen mesures per a la protecció i promoció de les festes i elements festius amb reconeixement especial, d'acord amb els articles 3 i 6.2 de la Llei 2/1993, de 5 de març, així com el procediment de revocació de les declaracions.

Finalment, la disposició addicional preveu la revisió de les declaracions de festes tradicionals d'interès nacional vigents en el moment de l'entrada en vigor del Decret per determinar si és necessari reclassificar-les en alguna de les altres categories previstes en aquest reglament.

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Cultura i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol preliminar

Catàleg

Article 1

Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya

1.1 Es crea el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya per inscriure les festes, manifestacions i celebracions comunitàries així com els elements festius amb vigència arreu de Catalunya que compleixin els requisits establerts en aquest Decret.

1.2 El Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya s'adscriu al Departament competent en matèria de cultura i és gestionat pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.

Article 2

Requisits i procediment de catalogació

2.1 Les festes i els elements festius han de complir la normativa sectorial aplicable per poder inscriure's en el Catàleg. En cap cas es poden inscriure les festes o els elements festius que de qualsevol manera comportin manifestacions de discriminació o de violència contràries als valors i principis que inspiren l'ordenament jurídic.

2.2 Les inscripcions d'una festa o d'un element festiu en el Catàleg s'efectuen d'ofici o bé a petició de les persones o entitats responsables de la seva organització.

2.3 La catalogació requereix prèviament que el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana realitzi les gestions de comprovació escaients per determinar que es tracta d'una manifestació festiva vigent a Catalunya i ha de demanar, si escau i en funció de la normativa sectorial aplicable, informe del departament de l'Administració de la Generalitat o entitat competent per raó de la matèria.

També s'ha de donar audiència a les persones interessades i a l'Ajuntament corresponent.

Article 3

Reconeixement especial

3.1 Les festes i els elements festius, un cop han estat inscrits en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, poden ser objecte de reconeixement especial a través de les categories següents:

  1. Festa popular d'interès cultural.

  2. Festa tradicional d'interès nacional.

    ...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR