DECRET 337/2002, de 3 de desembre, sobre l'alt rendiment esportiu.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyDecret

DECRET 337/2002, de 3 de desembre, sobre l'alt rendiment esportiu.

La Llei de l'esport, text únic aprovat pel Decret legislatiu 1/2000, de 31 de juliol, estableix com un dels seus objectius bàsics, dins la competència exclusiva atorgada en matèria d'esport per l'article 9.29 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, la promoció i la planificació de l'esport de competició i d'alt nivell en col-laboració amb les federacions esportives i altres autoritats competents en la matèria, i el vetllar perquè es practiqui d'acord amb els principis del moviment olímpic.

Arran d'aquesta previsió normativa, es dicta el present Decret sobre l'alt rendiment esportiu, que s'estructura en dos aspectes bàsics: per una banda l'esport d'alt nivell i per l'altra la tecnificació esportiva. Respecte de l'esport d'alt nivell, l'aspecte fonamental és la regulació de la condició d'esportista d'alt nivell. Pel que fa a la tecnificació esportiva, s'estableixen les regles mitjançant les quals aquesta s'ha d'executar i desenvolupar.

Finalment, aquesta disposició també regula els òrgans col-legiats dependents de l'Administració esportiva de la Generalitat de Catalunya que han d'avaluar i fer el seguiment de les accions que s'han de dur a terme en relació amb les dues etapes esmentades, i que són la Comissió d'Avaluació i la Comissió Tècnica de Seguiment.

Vist el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Cultura i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte

1.1 El present Decret té per objecte la regulació de l'alt rendiment esportiu.

1.2 L'alt rendiment esportiu és el procés evolutiu en el qual s'integren els i les esportistes que han assolit o tenen com a objectiu assolir el nivell més alt de competició esportiva, que és l'anomenat esport d'alt nivell. A l'esport d'alt nivell s'arriba a partir de la millora tècnica i esportiva que els i les esportistes aconsegueixen en una etapa inicial de tecnificació esportiva, per a la qual han estat seleccionats prèviament pel seu rendiment i condicions.

Article 2

Objectius

Són objectius de l'alt rendiment esportiu:

  1. Organitzar una estructura esportiva que permeti als i a les esportistes catalans arribar al més alt nivell de competició internacional.

  2. Establir els sistemes de detecció i selecció de talents dels diferents àmbits esportius.

  3. Impulsar la formació integral i el millorament tècnic i esportiu continuat dels i de les esportistes.

  4. Aconseguir que el major nombre d'esportistes representin Catalunya en el més alt nivell de competició internacional, tant en les competicions d'esports individuals com en les d'esports col-lectius.

Article 3

Persones destinatàries

Les actuacions previstes en aquest Decret s'adrecen a les persones que han obtingut la condició d'esportista d'alt nivell o han estat seleccionades per a la tecnificació esportiva.

Article 4

Actuacions

Per a l'assoliment dels objectius de l'alt rendiment esportiu, l'Administració esportiva de la Generalitat pot dur a terme, entre d'altres, les actuacions següents:

  1. Assessorar i donar suport a les iniciatives de les federacions esportives catalanes.

  2. Facilitar els serveis necessaris als i a les esportistes destinataris.

  3. Planificar, fer el seguiment i, si escau, gestionar la formació integral i la millora esportiva continuada dels i de les esportistes destinataris.

  4. Donar ajuts econòmics als i a les esportistes d'alt nivell, a fi de facilitar-los l'assoliment dels objectius esportius que tenen marcats, i premiar els que ho aconsegueixin.

  5. Confeccionar i executar programes d'actuació.

  6. Establir convenis de col-laboració amb les federacions esportives catalanes i amb altres entitats públiques o privades.

Capítol 2

Tecnificació esportiva

Article 5

Definició

Als efectes d'aquest Decret, es considera tecnificació esportiva l'etapa de l'alt rendiment esportiu en la qual es du a terme la millora del nivell tècnic i competitiu. Comença amb la selecció dels i de les esportistes d'entre la població en edat escolar les seves qualitats específiques dels quals permeten preveure'n la projecció futura dins l'esport d'alt nivell, i acaba amb el seu pas a l'alt nivell, tot vetllant perquè els i les esportistes que hi participen obtinguin una formació integral.

Article 6

Normatives de tecnificació esportiva

6.1 Les federacions esportives catalanes que vulguin realitzar actuacions de tecnificació esportiva han de presentar al Consell Català de l'Esport una proposta de normativa específica de tecnificació de la modalitat esportiva de la federació o de cada disciplina esportiva en què s'estructuri la seva modalitat esportiva.

6.2 Les propostes de normativa de tecnificació esportiva han d'incloure:

  1. L'estructuració de les activitats de tecnificació i la seva dinàmica de funcionament.

  2. Els criteris i processos de selecció dels i de les esportistes.

  3. Els criteris i processos de permanència dels i de les esportistes en la tecnificació esportiva.

  4. Les edats d'incidència.

  5. La titulació requerida al personal tècnic.

  6. Qualsevol altra qüestió que es consideri d'interès regular, d'acord amb la modalitat o disciplina esportiva a tecnificar.

6.3 Correspon a la Comissió d'Avaluació regulada a l'article 27 aprovar les normatives de tecnificació esportiva.

Article 7

Selecció d'esportistes

7.1 Poden ser destinataris de la tecnificació esportiva els o les joves esportistes que:

  1. Disposin d'una llicència d'una federació esportiva catalana, lliurada a través d'un club i que tingui per objecte una disciplina esportiva olímpica, paralímpica o de projecció internacional notòria.

  2. Superin els criteris de selecció previstos en la normativa de tecnificació esportiva aplicable.

    7.2 A l'inici de cada temporada esportiva, les federacions esportives catalanes han de presentar al Consell Català de l'Esport la documentació següent:

  3. Proposta dels i de les esportistes seleccionats per a la tecnificació esportiva. La proposta ha d'incloure tant les noves persones seleccionades com les que continuen de la temporada anterior, i ha d'indicar el club o associació esportiva a què pertanyen, els centres de tecnificació esportiva a què estaran adscrites i els objectius individualitzats de cadascuna d'elles.

  4. Relació dels i de les esportistes que la temporada anterior estaven seleccionats i que no s'inclouen en la proposta i indicació dels motius de la seva exclusió.

    7.3 Correspon a la Comissió d'Avaluació aprovar les relacions dels i de les esportistes seleccionats.

    7.4 La permanència dels i de les esportistes en la tecnificació esportiva està condicionada a la consecució dels objectius individualitzats aprovats per la Comissió d'Avaluació. Si un o una esportista no assoleix els objectius durant dues temporades consecutives, no pot ser seleccionat per a la tecnificació esportiva la temporada següent.

    7.5 Abans de començar l'activitat de tecnificació esportiva, les persones seleccionades s'han de sotmetre a un examen de salut que garanteixi la seva aptitud per al nivell esportiu a tecnificar.

Article 8

Serveis de què poden gaudir els i les esportistes integrats en la tecnificació esportiva

Els i les esportistes integrats en la tecnificació esportiva poden gaudir dels serveis següents:

  1. Beques de manutenció en residències esportives.

  2. Seguiment i suport acadèmic.

  3. Suport de personal tècnic per al desenvolupament dels entrenaments.

  4. Assistència a les competicions programades.

  5. Material i utillatge adients per al desenvolupament dels entrenaments.

  6. Seguiment mèdic i psicològic suficient per a garantir un estat de salut adient per a la pràctica esportiva.

Article 9

Obligacions dels i de les esportistes integrats en la tecnificació esportiva

9.1 Els i les esportistes integrats en la tecnificació esportiva tenen les obligacions següents:

  1. Assistir als entrenaments, concentracions i competicions programats per la federació catalana corresponent.

  2. Formar part de les seleccions esportives catalanes quan hi siguin convocats i equipar-se amb el vestuari oficial de la selecció catalana corresponent quan competeixin en representació d'una federació esportiva catalana.

  3. Dur el símbol del Consell Català de l'Esport en totes les competicions en què sigui permès portar símbols d'entitats patrocinadores en la vestimenta. En cas que això no sigui possible, l'esportista o la federació catalana corresponent ha de justificar-ne els motius davant el Consell.

  4. Sotmetre's als controls mèdics que s'estableixi, que com a mínim ha de ser un per temporada. Aquests controls s'han de fer en el centre de medicina de l'esport que pertoqui a cada esportista.

  5. Seguir una formació acadèmica.

  6. No canviar de club esportiu durant la temporada esportiva, llevat que totes les parts interessades hi estiguin d'acord.

9.2 L'incompliment no justificat d'alguna de les obligacions previstes a l'apartat 1 pot comportar l'exclusió de l'esportista de la tecnificació esportiva. La decisió ha de ser presa per la federació esportiva corresponent, prèvia audiència a la persona interessada, i s'ha de comunicar al Consell Català de l'Esport.

Article 10

Definició de centre de tecnificació esportiva i zona de tecnificació esportiva

10.1 Les activitats relacionades amb la tecnificació esportiva es desenvolupen en un nucli bàsic, que és el centre de tecnificació esportiva, i una àrea complementària d'influència, que és la zona de tecnificació esportiva.

10.2 El centre de tecnificació esportiva és una unitat operativa sense personalitat jurídica, vinculada a una federació esportiva catalana i integrada per...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR