DECRET 197/2009, de 22 de desembre, de l'Observatori Català de la Justícia.

Fecha de Entrada en Vigor25 de Diciembre de 2009
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyDecret

DECRET

197/2009, de 22 de desembre, de l'Observatori Català de la Justícia.

L'Estatut d'autonomia de Catalunya dedica el títol III al poder judicial a Catalunya, i concretament, el capítol III a les competències de la Generalitat sobre l'Administració de justícia, i estableix, entre d'altres, competències en matèria de mitjans materials i de mitjans personals, oficina judicial i institucions i serveis de suport, l'ordenació dels serveis de justícia gratuïta i d'orientació jurídica gratuïta, i competències en matèria de demarcació, planta i capitalitat judicials i sobre la justícia de pau i de proximitat. Així mateix, l'article 109 preveu que la Generalitat exerceix, ultra les competències expressament atribuïdes per l'Estatut, totes les funcions i les facultats que la Llei orgànica del poder judicial reconeix al Govern de l'Estat en relació amb l'Administració de justícia a Catalunya.

El Decret 119/2002, de 16 d'abril, modificat pels decrets 95/2003, d'1 d'abril, i 370/2004, de 7 de setembre, va crear el Consell de Justícia de Catalunya, com a òrgan col·legiat, amb l'objectiu de ser un fòrum d'anàlisi, reflexió, debat, participació i proposta d'actuació en matèries relacionades amb l'Administració de justícia a Catalunya, amb la finalitat de promoure la comunicació i l'intercanvi entre els operadors i les institucions implicades en aquesta matèria.

Posteriorment, el Decret 377/2006, de 3 d'octubre, va modificar la denominació del Consell de Justícia de Catalunya, el qual, amb l'objecte d'evitar la possible confusió amb l'òrgan de nova constitució que preveu l'article 97 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, va passar a denominar-se Observatori Català de la Justícia. Al mateix temps se'n va ampliar la composició pel que fa a les persones representants procedents de corporacions de dret públic relacionades amb l'Administració de justícia, a les persones representants de les organitzacions i associacions representatives d'interessos relacionats amb l'àmbit de l'Administració de justícia, i a les persones de competència i prestigi en l'àmbit de la justícia, i en l'àmbit de les relacions econòmiques, socials i culturals.

L'esmentat article 97 de l'Estatut estableix que el Consell de Justícia de Catalunya és l'òrgan de govern del poder judicial a Catalunya, que actua com a òrgan desconcentrat del Consell General del Poder Judicial, sens perjudici de les competències d'aquest darrer, d'acord amb el que estableix la Llei orgànica del poder judicial. Per això, en el moment en què es produeixi la modificació de la Llei orgànica esmentada i s'aprovi la regulació dels consells de justícia, caldrà adaptar la regulació de l'Observatori per adequar-lo a l'organització territorial del poder judicial. Mentrestant, l'articulat del Decret es refereix exclusivament al Consell General del Poder Judicial.

Els preceptes del Decret 119/2002, de 16 d'abril, que estableixen la composició de l'Observatori pel que fa a les persones representants procedents de l'Administració de justícia, s'adapten a la nova regulació de l'organització territorial del Ministeri Fiscal aprovada per la Llei 24/2007, de 9 d'octubre, que va modificar la Llei 50/1981, de 30 de desembre, reguladora de l'Estatut orgànic del Ministeri Fiscal, i a l'existència mateixa del o de la fiscal superior de Catalunya que preveu l'article 96 de l'Estatut d'autonomia.

Es modifica de nou la representació de les organitzacions i associacions representatives d'interessos relacionats amb l'àmbit de l'Administració de justícia, per tal que hi estiguin representades totes i cadascuna d'aquestes.

La modificació que ara es proposa pretén igualment adaptar la composició de l'Observatori a la nova estructura del departament competent en matèria de justícia que es va fer mitjançant els decrets 12/2007, de 16 de gener, de reestructuració del Departament de Justícia, i 197/2007, de 10 de setembre, d'estructuració de la Secretaria de Relacions amb l'Administració de Justícia, que van crear i desplegar, respectivament, la Secretaria de Relacions amb l'Administració de Justícia.

Finalment, com sigui que aquesta és la quarta modificació del Decret 119/2002, de 16 d'abril, és convenient unificar en un únic text vigent el contingut dels decrets anteriors que, per aquest motiu, es deroguen expressament, alhora que, d'acord amb la disposició final, s'estableix l'entrada en vigor d'aquest Decret l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Per tot això, amb audiència i consulta prèvies a les institucions i administracions afectades, a proposta de la consellera de Justícia i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1

Naturalesa, funcions i composició de l'Observatori Català de la Justícia

Article 1

Naturalesa i adscripció

1.1 L'Observatori Català de la Justícia és el fòrum d'anàlisi, reflexió, debat, participació i proposta d'actuació en matèries relacionades amb l'Administració de justícia a Catalunya, que té com a finalitat promoure la comunicació i l'intercanvi entre els operadors i les institucions implicades en aquesta matèria.

1.2 L'Observatori Català de la Justícia està adscrit al departament competent en matèria de justícia. Així mateix, la secretaria competent en matèria de relacions amb l'Administració de justícia n'aporta la infraestructura i el suport administratiu necessari per al seu funcionament.

Article 2

Funcions

2.1 Corresponen a l'Observatori Català de la Justícia les funcions següents:

  1. Analitzar, avaluar i fer estudis sobre matèries relacionades amb l'Administració de justícia a Catalunya, incorporant la perspectiva de gènere per tal de conèixer les repercussions sobre els drets de les dones. A aquest efecte...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR