DECRET 374/1996, de 2 de desembre, de regulació dels bombers d'empresa.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governació i Relacions Institucionals
Rango de LeyDecret

Els bombers d'empresa presten serveis en algunes de les més importants indústries i instal·lacions generadores de risc del nostre territori. Atesa la importància d'aquest personal, se'ls ha reconegut mitjançant l'article 5 de la Llei 5/1994, de 4 de maig, de regulació dels serveis de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments de Catalunya, la seva integració als serveis de prevenció i extinció d'incendis i salvaments de Catalunya.

El títol 5 de la Llei 5/1994, de 4 de maig, regula de forma innovadora els bombers d'empresa. D'acord amb el seu article 53, correspon al Departament de Governació determinar les condicions de formació, d'especialització i de perícia que ha de complir el personal que té assignades funcions de prevenció i extinció d'incendis en l'àmbit de les empreses, i correspon a l'Escola de Bombers de Catalunya expedir l'habilitació acreditativa de la condició de bomber d'empresa.

És objectiu del present Decret la regulació dels bombers d'empresa i, entre d'altres, les condicions de la seva formació i habilitació professional, les seves funcions, l'àmbit d'actuació i les condicions per fer possible l'actuació coordinada amb els serveis públics de bombers.

La promulgació d'aquest Decret ha de permetre a les empreses que comptin amb bombers d'empresa acomplir el manament de la disposició transitòria 5 de la Llei 5/1994, de 4 de maig, és a dir, l'habilitació com a bomber d'empresa del personal que abans de l'entrada en vigor de l'esmentada Llei ja desenvolupava aquelles tasques.

Atès el que s'ha exposat, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Governació i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1 Disposicions generals

Article 1

Definició i principis d'actuació 1.1 El bomber d'empresa és la persona que té una habilitació expedida per l'Escola de Bombers de Catalunya que l'acredita com a tal i que exerceix funcions de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments a l'empresa de la qual depèn. 1.2 El bomber d'empresa, quan actua com a tal, ha de fer-ho de conformitat amb els principis bàsics d'actuació previstos a l'article 2 de la Llei 5/1994, de 4 de maig.

Article 2

Funcions 2.1 Correspon al bomber d'empresa exercir dins l'àmbit de la seva empresa les següents funcions:

  1. Extingir els incendis que es produeixin.

  2. Actuar amb la finalitat de minimitzar els danys tant personals com materials i de conformitat, si escau, amb el corresponent pla d'autoprotecció, en situacions d'emergència o de qualsevol sinistre.

  3. Adoptar les mesures de prevenció de riscs d'incendi o explosió i d'actuació davant situacions d'emergència, de conformitat amb els corresponents plans d'autoprotecció, si s'escau.

  4. Participar, si s'escau, en la formació del personal de l'empresa, amb la impartició d'instruccions bàsiques de prevenció i primera actuació dels principals riscs.

  5. Controlar el funcionament de les instal·lacions manuals i automàtiques de protecció i seguretat.

  6. Participar en l'organització de seguretat interna i col·laborar en la forma establerta amb les forces i cossos de seguretat a l'interfase i emergències exteriors.

  7. Emetre informes, si escau, sobre els danys produïts o que es puguin produir i efectuar propostes de millora.

  8. Totes les altres que li encomanin els responsables superiors i li puguin correspondre d'acord amb la legislació vigent. 2.2 L'exercici de les funcions de bomber d'empresa no es pot compatibilitzar amb la condició de membre en situació de servei actiu del cos de bombers de la Generalitat o dels cossos de bombers de les entitats locals.

Article 3

Àmbit d'actuació 3.1 El bomber d'empresa actuarà segons el que preveu el pla d'autoprotecció de l'empresa o grup d'empreses per als quals presta aquest tipus de servei. 3.2 En polígons industrials, grans complexes i instal·lacions similars, el bomber d'empresa pot prestar els seus serveis per a una o més empreses. En qualsevol cas les empreses responsables han de determinar l'àmbit funcional i territorial de les funcions del bomber d'empresa. 3.3 El bomber d'empresa pot prestar els seus serveis com a tal en exclusiva o bé simultanejar-los amb altres funcions de l'empresa on treballa.

Article 4

Empreses amb bombers d'empresa 4.1 Qualsevol empresa, en virtut de la seva potestat d'autoorganització, pot preveure l'existència de bombers d'empresa dins del seu pla d'autoprotecció. Quan això succeeixi aquests bombers d'empresa estaran subjectes a tot allò que preveu el present Decret. 4.2 Resten obligades a dotar-se de bombers d'empresa les empreses afectades pels articles 6 i 7 de l'Ordre del Departament de Governació de 13 d'abril de 1989, sobre aplicació a Catalunya del Decret 391/1988, sobre prevenció d'accidents majors en determinades activitats industrials, i també les empreses o activitats regulades per legislació que ho determini.

Article 5

Procediment per determinar el nombre i nivell dels bombers d'empresa, així com el termini per a la seva implantació 5.1 Les empreses que, d'acord amb l'article 4.2, estiguin...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR