DECRET 56/1993, de 23 de febrer, sobre concerts educatius.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament D'Educacio
Rango de LeyDecret

DECRET 56/1993, de 23 de febrer, sobre concerts educatius. NOTA. En aquest text s'han introduït les modificacions que estableix el Decret 139/1994.

La Llei orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l'educació, determina que el finançament públic als centres docents privats s'efectua per mitjà del règim de concerts educatius, per tal de contribuir a fer eficaç el dret a l'educació bàsica i d'afavorir l'exercici del dret dels pares a elegir el centre docent i el tipus d'educació que desitgen per als seus fills en un marc d'igualtat d'oportunitats.

D'acord amb l'habilitació feta per la Llei esmentada, el Govern de l'Estat dictà el Reial decret 2377/1985, de 18 de desembre, pel qual s'aprova el reglament de normes bàsiques sobre concerts educatius, posteriorment modificat pel Reial decret 139/1989, de 10 de febrer.

També la Llei orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'ordenació general del sistema educatiu, disposa determinats preceptes que afecten el règim de concerts educatius.

En l'exercici de les competències que té la Generalitat en matèria educativa, el Govern aprovà el Decret 86/1986, de 20 de març, sobre el règim jurídic dels concerts educatius a Catalunya. Per Sentència del Tribunal Suprem de 27 de juliol de 1990, dictada en apel·lació, fou confirmada l'anul·lació de l'esmentat Decret.

El Decret 175/1992, de 4 d'agost, estableix l'adequació dels concerts educatius vigents a la nova ordenació del sistema educatiu i per tal de regular l'aplicació a Catalunya del règim de concerts educatius, adequar convenientment aquest règim a les actuals previsions i recollir l'experiència del període transcorregut des de la seva implantació cal dictar les disposicions necessàries en l'àmbit territorial de Catalunya.

En virtut d'això, a proposta del conseller d'Ensenyament, vist el dictamen del Consell Escolar de Catalunya, d'acord amb la Comissió jurídica assessora i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

TÍTOL 1 Disposicions de caràcter general

Article 1

El present Decret té per objecte establir els preceptes que regulen el règim de concerts educatius en l'àmbit territorial de Catalunya, d'acord amb la normativa vigent.

Article 2

Estan facultades per subscriure els concerts educatius regulats per aquest Decret les persones físiques o jurídiques de caràcter privat i de nacionalitat espanyola o de qualsevol altre Estat membre de la Comunitat Europea que siguin titulars de centres docents privats ubicats a Catalunya i que estiguin inscrites com a tals al Registre de centres del Departament d'Ensenyament. També estan facultades per formalitzar els concerts educatius regulats per aquest Decret les persones físiques o jurídiques de caràcter privat i de nacionalitat estrangera, diferent de les compreses en el paràgraf anterior, que siguin titulars de centres docents ubicats a Catalunya i que estiguin inscrites com a tals en l'esmentat Registre, en els termes previstos a les lleis, als tractats internacionals o, en defecte d'aquests, d'acord amb el principi de reciprocitat.

Article 3

3.1 El Departament d'Ensenyament subscriurà, dintre les consignacions pressupostàries fixades a aquest efecte, concerts educatius amb els centres docents privats que estiguin autoritzats per impartir aquells nivells, etapes, cicles o graus educatius de l'ensenyament bàsic objecte de concert. 3.2 Garantida la gratuïtat a l'ensenyament bàsic i segons les disponibilitats pressupostàries, el Departament d'Ensenyament pot subscriure concerts educatius singulars amb els centres docents privats per als nivells, les etapes, els cicles i els graus de l'ensenyament no obligatori de règim general que tinguin autoritzats. 3.3 Els centres docents que s'acullin al règim de concerts educatius han de reunir els requisits establerts a la Llei orgànica 8/1985, de 3 de juliol, a la Llei orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, els de la normativa dictada amb caràcter bàsic en desplegament d'aquestes lleis i els que s'estableixen al present Decret. En la selecció dels centres concertats es tindran en compte, en tot cas, els criteris de preferència establerts a l'article 48.3 de la Llei orgànica 8/1985, de 3 de juliol.

Article 4

Els concerts educatius tindran una durada de quatre anys i, durant la seva vigència, seran revisats i adaptades les seves clàusules quan es produeixi una modificació de la situació del centre que incideixi en el concert subscrit. Això no obstant, es podran subscriure concerts de durada inferior per adaptar-los al calendari general de renovació.

Article 5

Es podrà subscriure un únic concert per a diversos centres, sempre que aquests tinguin el mateix titular i que el concert se circumscrigui a un mateix nivell, etapa, cicle o grau educatiu.

Article 6

Les qüestions que sorgeixin en la interpretació i l'execució dels concerts, sens perjudici del que disposa l'article 61 de la Llei orgànica 8/1985, seran resoltes pel conseller d'Ensenyament, les resolucions del qual seran definitives en via administrativa i contra les quals es podrà interposar recurs contenciós administratiu d'acord amb la Llei 32/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú; amb comunicació prèvia al conseller d'Ensenyament.

Article 7

Els concerts educatius, una vegada formalitzats, s'inscriuran d'ofici al Registre de centres del Departament d'Ensenyament, en el qual s'anotaran, com a mínim, els punts següents:

  1. Data d'aprovació i de formalització del concert, amb indicació de les unitats o grups concertats, nivell, etapa, cicle o grau a què pertanyen i les altres característiques essencials.

  2. Extracte, si s'escau, dels elements que configuren el caràcter propi del centre.

  3. Modificacions dels concerts.

  4. Renovacions dels concerts.

  5. Incompliments de les obligacions derivades dels concerts educatius i els seus efectes.

  6. Data d'extinció dels concerts educatius i les seves causes.

TÍTOL 2 Del procediment per a la formalització de concerts educatius

Capítol 1 Centres autoritzats

Article 8

Els centres docents privats que desitgin acollir-se al règim de concerts a partir d'un determinat curs acadèmic podran sol·licitar-ho al Departament d'Ensenyament durant el mes de gener anterior al començament del curs esmentat, sempre que estiguin inclosos en un dels supòsits següents:

  1. Estar autoritzats amb anterioritat a l'entrada en vigor de la Llei orgànica 8/1985.

  2. Estar autoritzats amb posterioritat a la dita entrada en vigor i haver deixat transcórrer més de cinc anys des de la data en què foren autoritzats per a l'obertura sense accedir al règim de concerts.

Article 9

9.1 La sol·licitud per a la formalització dels respectius concerts educatius s'acompanyarà d'una memòria explicativa que, per tal de valorar adequadament la incidència dels aspectes a què es refereix l'article 48.3 de la Llei orgànica 8/1985, haurà de reflectir els punts següents: Necessitats d'escolarització satisfetes pel centre, amb especificació dels alumnes acollits al servei de transport escolar, si s'escau. Condicions sòcio-econòmiques de la població escolar atesa pel centre. Les característiques de les experiències pedagògiques realitzades al centre i la fonamentació del seu interès pel sistema educatiu i per la qualitat de l'ensenyament. Si és el cas, règim de funcionament del centre en cooperativa. 9.2 La memòria explicativa haurà de completar-se amb la documentació següent: Descripció dels nivells educatius oferts, alumnes, professorat, instal·lacions, programació d'activitats escolars complementàries, els costos d'aquestes activitats i el funcionament en general del centre. Projecte educatiu del centre i les activitats desenvolupades a favor de la renovació pedagògica i de la normalització lingüística. Serveis prestats pel centre en el camp educatiu i la seva trajectòria i implantació social. Oferta d'activitats extra-escolars i de serveis escolars i els seus costos. 9.3 El Departament d'Ensenyament podrà demanar altra documentació complementària de l'anterior referida a aspectes pedagògics, acadèmics o funcionals dels centres. 9.4 El Departament d'Ensenyament, a més de la informació facilitada pel centre, utilitzarà les dades de què disposa, per tal de valorar adequadament la situació escolar de la zona, la necessitat d'escolarització i la demanda social.

Article 10

10.1 La direcció general competent del Departament d'Ensenyament procedirà a l'estudi de les sol·licituds i de la documentació presentades i podrà sol·licitar informe a una comissió de participació en la qual seran representades les entitats associatives dels pares d'alumnes, dels titulars de centres, dels ajuntaments i dels sindicats d'ensenyament. Aquesta comissió, si escau, emetrà informe raonat, que serà no vinculant, en què podrà incorporar les propostes que, sobre les sol·licituds presentades, estimi convenients. 10.2 La direcció general competent formularà la proposta davant el conseller d'Ensenyament, el qual procedirà a l'aprovació o denegació dels concerts abans no s'hagi obert el període...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR