DECRET 10/2002, de 8 de gener, d'aprovació dels Estatuts del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorInstitut Per a la Promoció i Formació Cooperatives
Rango de LeyDecret

DECRET

10/2002, de 8 de gener, d'aprovació dels Estatuts del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya.

L'aprovació de la Llei 24/1998, de 30 de desembre, de modificació de la Llei 14/1985, de 28 de juny, per la qual es regula el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya ha comportat la necessitat d'adaptar els estatuts d'aquesta entitat de dret públic a la nova Llei.

Des de l'aprovació de la Llei 24/1998, de 30 de desembre, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya ha portat a terme un procés de modificació dels seus Estatuts, fins ara regulats al Decret 93/1987, de 20 de febrer, d'aprovació dels estatuts del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya. Aquest procés ha culminat amb l'aprovació, a la XXIII Assemblea General ordinària del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya de 24 i 25 de març de 2001, del nou text dels estatuts d'aquesta entitat de dret públic.

D'acord amb el que estableix l'article 3 de la Llei 14/1985, de 28 de juny, modificat per la Llei 24/1998, de 30 de desembre; els articles 62 i següents de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat, i l'article 21 en relació amb l'article 3.2 de la Llei 4/1985, de 29 de març, reguladora de l'estatut de l'empresa pública catalana, a proposta del conseller en cap de la Generalitat de Catalunya i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article únic

Aprovar els Estatuts del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, que es publiquen com a annex del present Decret.

Disposició derogatòria

Es deroguen el Decret 93/1987, de 20 de febrer i el Decret 95/1987, de 20 de febrer.

Disposició final

El present Decret entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 8 de gener de 2002

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Artur Mas i Gavarró

Conseller en cap

Annex

Estatuts del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya aprovats per la XXIII Assemblea General ordinària de 24 i 25 de març de 2001

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Naturalesa

1.1 El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) és una entitat de dret públic amb personalitat jurídica pròpia i amb plena capacitat per complir les seves finalitats, que es regeix d'acord amb la Llei 14/1985, de 28 de juny, la Llei 24/1998, de 30 de desembre, i les disposicions que les despleguen, i d'acord amb aquests Estatuts i amb les normes de funcionament intern.

1.2 El CNJC i els seus membres es defineixen com a demòcrates, s'adhereixen a la Declaració Universal dels Drets Humans, i es comprometen a donar suport a les institucions nacionals de Catalunya, en el marc de la Constitució i de l'Estatut d'Autonomia.

1.3 El CNJC es relaciona amb l'Administració de la Generalitat de Catalunya per mitjà de la Secretaria General de la Joventut del Departament de la Presidència, a la qual pot demanar la informació que necessiti per funcionar adequadament.

Article 2

Funcions

Són funcions del CNJC:

  1. Promoure activitats dirigides a assegurar la participació de les persones joves en les decisions i les mesures que els afectin.

  2. Elaborar i promoure, per iniciativa pròpia o a petició d'altres, informes o estudis sobre matèries relacionades amb la joventut i els seus problemes.

  3. Fomentar en les persones joves l'associacionisme juvenil a fi que emprenguin en grup la solució de les qüestions que els afecten.

  4. Fer d'interlocutor entre la Generalitat i les organitzacions juvenils en tot el que afecta els i les joves.

  5. Participar en els òrgans consultius de l'Administració quan aquesta ho requereixi.

  6. Establir relacions amb altres organitzacions juvenils en tots els seus àmbits d'actuació.

  7. Promoure la cooperació juvenil internacional per fomentar les activitats que tendeixen a la consecució de la pau i per a qualsevol altra matèria relacionada amb la joventut i la seva problemàtica.

  8. Promoure la creació de consells de joventut d'àmbit territorial.

  9. Aquelles altres funcions que li siguin encomanades per l'Administració.

Article 3

Domicili

3.1 El domicili del CNJC s'estableix a Barcelona, avinguda Diagonal, 430, 1r pis.

3.2 El domicili pot ser modificat mitjançant acord de l'Assemblea General.

3.3 Les reunions estatutàries i no estatutàries del CNJC poden tenir lloc a qualsevol indret de Catalunya.

Article 4

Àmbit territorial

L'àmbit territorial del CNJC és el de Catalunya.

Capítol 2

Dels membres del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya

Article 5

Els membres

El CNJC estarà compost per entitats d'àmbit nacional que seran membres de ple dret o membres adherits, i per consells territorials de joventut que seran membres adherits.

Als efectes d'aquests Estatuts, s'entén que una entitat és d'àmbit nacional quan les seves actuacions tenen una incidència o una voluntat d'obertura al jovent de Catalunya o, quan el seu àmbit d'actuació s'estén per tot el territori nacional.

5.1 Podran ser membres de ple dret:

  1. Les entitats juvenils i les entitats formades per joves, amb base associativa, de participació social i funcionament democràtic.

  2. Les federacions o organismes coordinadors compostos per un mínim de tres moviments juvenils cap dels quals individualment no sigui membre del CNJC. Els moviments que la federació o organisme coordinador aglutina estan obligats a complir els mateixos requisits que s'exigeixen a aquells que s'incorporen al Consell individualment.

  3. Les seccions juvenils d'entitats professionals, acadèmiques, sindicals, polítiques i esportives, amb òrgans de decisió propis, que figurin com a tals seccions en els estatuts de les entitats respectives.

    Als efectes d'aquests Estatuts s'entén que les entitats juvenils, les seccions juvenils i les entitats formades per joves han de tenir, dins els òrgans de decisió, almenys les dues terceres parts dels seus membres menors de 35 anys.

    Les entitats membres de ple dret hauran de comptar amb un mínim de 300 afiliats.

    5.2 Podran ser entitats membres adherides:

  4. Les entitats prestadores de serveis a la joventut.

  5. Els consells locals i territorials de joventut.

  6. Aquelles entitats que no compleixen els mínims exigits per ser-ho de ple dret o que decideixin la seva participació en la qualitat d'entitat membre adherida.

    5.3 Totes les organitzacions i entitats compreses als apartats anteriors podran formar part del CNJC, d'acord amb el que determinen els presents Estatuts, sempre que ho sol·licitin per escrit i sempre que els seus estatuts, estructura i activitats no contradiguin els principis d'aquests Estatuts i de la Llei 14/1985, de 28 de juny, la Llei 24/1998, de 15 de desembre, i les disposicions que les despleguen.

    5.4 Per accedir a ser entitat membre del CNJC, la sol·licitud haurà d'anar avalada per set entitats membres, i s'haurà d'acreditar un mínim de dos anys des de la seva sol·licitud d'inscripció en el registre corresponent i que aquesta inscripció s'hagi fet efectiva.

Article 6

Els àmbits

L'àmbit és una classificació que permet agrupar les entitats membres de ple dret d'acord amb l'objecte de la seva actuació i té com a raó principal assegurar la igualtat d'oportunitats en el sufragi passiu.

6.1 Les normes de funcionament intern determinaran els àmbits que han d'existir atenent a la realitat associativa que tingui el Consell en cada moment.

6.2 El nombre d'àmbits existents no pot ser superior a nou.

Article 7

Documents necessaris per a la sol·licitud d'ingrés

7.1 Amb caràcter general, totes les entitats que sol·licitin l'ingrés al CNJC han de presentar:

  1. Sol·licitud d'ingrés com a membre, signada pel representant legal de l'entitat, a la qual s'adjuntarà el document que acrediti l'acord legalment adoptat de voler incorporar-se al Consell, i que fa constar l'acceptació dels Estatuts del Consell i el caràcter democràtic de l'estructura i el funcionament de l'entitat.

  2. Estatuts.

  3. Certificació del Registre corresponent on consti la inscripció de l'entitat.

  4. Memòria d'activitats de l'exercici anterior.

  5. Llista de membres de l'òrgan directiu.

7.2 Les entitats membres adherides han de presentar una memòria que justifiqui que la seva activitat va adreçada principalment als joves o que les qüestions sobre les quals treballa estan directament relacionades amb temàtiques de joventut. A més, les entitats definides per l'article 5, apartats 2.a) i 2.c) hauran de presentar una justificació del seu àmbit nacional.

Article 8

Règim d'admissions

8.1 El Secretariat és competent per estudiar i informar les sol·licituds d'admissió al Consell, emprant tots els mecanismes de comprovació que consideri convenients.

8.2 La sol·licitud d'admissió al Consell s'ha de presentar davant el Secretariat, amb un mínim de 40 dies d'antelació a la data de celebració de l'Assemblea General, juntament amb tots els documents exigits per la llei i per aquests Estatuts.

8.3 Una vegada estudiades i informades totes les sol·licituds de les entitats, el Secretariat proposarà a l'Assemblea la seva admissió, per a la qual es requereix la majoria dels vots presents per acordar-la.

8.4 La proposta que faci el Secretariat a l'Assemblea per a l'admissió de les entitats que ho sol·licitin, també haurà de contenir la tipologia d'entitat, que determina si és de ple dret o adherida i, en cas que sigui de ple dret, haurà d'assenyalar l'àmbit en el qual s'ha d'adscriure l'entitat, després d'haver escoltat l'entitat sol·licitant.

8.5 Les entitats membres del Consell podran presentar esmenes...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR