DECRET 231/1991, de 28 d'octubre, sobre les intervencions arqueològiques.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les modificacions que estableix el Decret 138/1994.

La Llei 16/1985, de 25 de juny, de patrimoni històric per tal de protegir el patrimoni arqueològic, estableix que tota excavació o prospecció arqueològica ha de ser autoritzada expressament per l'administració competent.

Amb la finalitat de regular les intervencions que dins aquest àmbit es poden dur a terme en el territori de Catalunya i d'establir les condicions per al seu desenvolupament;

A proposta del conseller de Cultura, de conformitat amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Classes d'intervencions arqueològiques Les intervencions arqueològiques es classifiquen en:

  1. Excavacions: són excavacions arqueològiques les remocions en la superfície, en el subsòl o en medis subaquàtics que es realitzin amb la finalitat de descobrir i investigar tota classe de restes històriques o paleontològiques, com també components geològics que s'hi relacionin. S'inclouen en el concepte, a més de les excavacions en sentit estricte: Les cales i els sondeigs estratigràfics: remocions de terreny que s'orienten no a un estudi sistemàtic de les restes, sinó a una comprovació puntual de l'existència de vestigis històrics o paleontològics. Les intervencions que es portin a terme en immobles de caràcter històric, susceptibles de ser realitzades amb metodologia arqueològica.

  2. Prospeccions: són prospeccions arqueològiques les exploracions superficials o subaquàtiques, sense remoció de terreny i amb recollida o no de material arqueològic, dirigides a la localització, l'estudi, la investigació o l'examen de dades per a la detecció de vestigis històrics o paleontològics, amb aplicació o no de mitjans tècnics especialitzats. S'inclou en el concepte de prospecció la documentació gràfica de jaciments, la realització de calcs o qualsevol tipus de manipulació per a l'estudi directe de l'art rupestre o per a l'estudi d'altres representacions gràfiques i del seu context.

Article 2

Necessitat d'autorització Totes les intervencions arqueològiques descrites a l'article anterior han de ser expressament autoritzades pel Departament de Cultura.

Article 3

Persones que poden sol·licitar les autoritzacions Poden sol·licitar autorització per realitzar intervencions arqueològiques i paleontològiques:

  1. Les institucions científiques dedicades a la investigació arqueològica i paleontològica.

  2. Els particulars que posseeixin la titulació adequada i comptin amb el suport d'una institució de les que preveu l'apartat a). Es considera que una institució científica dóna suport a una intervenció arqueològica quan dóna suport tècnic a la intervenció i n'avala científicament els responsables.

Article 4

Presentació de les sol·licituds Les sol·licituds han de ser presentades pels responsables de les institucions en el supòsit de l'article 3.a) o pels directors de les intervencions, en el supòsit de l'article 3.b). Les sol·licituds s'han de formalitzar abans del 15 de juliol de l'any anterior a l'inici de l'excavació.

Article 5

Documentació A les sol·licituds, s'hi ha d'adjuntar:

  1. El projecte en què s'inscriu la intervenció.

  2. L'informe que inclogui la descripció del jaciment i que n'especifiqui la situació...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR