DECRET 190/1981, de 3 de juny, de reestructuració de la Junta de Museus de Catalunya.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyDecret

A la primeria de segle, l'origen de les col·leccions aplegades als museus barcelonins i la necessitat de coordinar i d'institucionalitzar els esforços dels organismes públics i ciutadans que col·laboraven a llur finançament, gestió i manteniment, generaren una entitat de participació mixta, per tal que n'assumís l'administració: la Junta de Museus de Barcelona, nascuda el 1907 sota el patronatge de la Diputació Provincial de Barcelona i l'Ajuntament de la ciutat.

L'actuació d'aquesta Junta, que racionalitzà i ordenà el contingut de les mostres dels museus barcelonins agrupant-les en grans conjunts i convertint-les en elements didàctics, fou molt creadora. La intervenció de la Generalitat, des del 1931, representà una potenciació de la tasca i la integrà en una planificació general dels museus de tot Catalunya.

Amb la desaparició de la Generalitat, la Junta de Museus quedà limitada a tasques d'assessorament i perdé la incidència real sobre els museus, malgrat l'esforç de molts dels qui hi participaven.

La restauració de la Generalitat de Catalunya, la vigència de l'Estatut d'Autonomia i la progressiva assumpció de les facultats que li incumbeixen obliguen ara a un replantejament que reculli les aspiracions dels estaments interessats en els museus de Catalunya i de la Junta, els drets de les Institucions que la integren i la responsabilitat de govern que la Generalitat cal que exerceixi. Només així s'assolirà el dinamisme i l'eficàcia indispensables per dur a terme una política coherent de museus, dins d'un programa general de política cultural i de protecció del patrimoni.

Per tant, vist l'article 9, punts 4 i 6, de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya;

Vistos els articles 13.b) i 23 del Reglament de Règim Interior de la Generalitat de Catalunya, de 18 de març de 1981;

Atès el que disposa l'article 11.c, del susdit Decret;

A proposta del Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació i d'acord amb el Consell Executiu,

Decreto:

Article primer

- La Junta de Museus, creada l'any 1907,

eficient durant trenta anys en la seva acció i reduïda ulteriorment en les seves funcions efectives, es reestructura en plenitud amb el nom de Junta de Museus de Catalunya, a iniciativa de la Generalitat de Catalunya i amb competència i abast sobre tot el seu territori.

Article segon

- La Junta de Museus de Catalunya té, a tots

els efectes, la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR