DECRET 163/1989, de 23 de juny, pel qual es regula la Inspecció d'Ensenyament.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Educacio
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les modificacions que estableixen els decrets 106/1990 i 205/1991.

L'article 15 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya reconeix a la Generalitat competències plenes en matèria d'educació. En conseqüència, li correspon la inspecció del sistema educatiu a Catalunya.

La Generalitat de Catalunya estableix per mitjà del present Decret -i en el marc de la Llei 30/1984, de 2 d'agost, de mesures per a la reforma de la funció pública, modificada per la Llei 23/1988, de 23 de juliol, la Llei orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l'educació, la Llei 17/1985, de 23 de juliol, de la funció pública de l'administració de la Generalitat de Catalunya, i la Llei 9/1986, de 10 de novembre, de cossos de funcionaris de la Generalitat de Catalunya- la regulació de la funció inspectora en el sistema educatiu no universitari i encomana aquesta funció a la Inspecció d'Ensenyament.

S'estableix com a objectiu essencial de la funció inspectora vetllar perquè els processos i resultats del sistema educatiu coincideixin amb els objectius establerts pel Departament d'Ensenyament, i es dissenya, alhora, una Inspecció flexible i oberta a les innovacions pedagògiques i administratives, que actua de manera descentralitzada, mantenint alhora la necessària actuació especialitzada.

L'exercici de les funcions d'inspecció confereix als inspectors un bon coneixement de la realitat educativa. Es preveu, per tant, que la Inspecció col·labori també en les tasques de planificació de l'ensenyament, per tal de contribuir a la configuració d'un sistema educatiu en què es fomenti la participació plena de tots els membres de la comunitat educativa.

En virtut d'això, a proposta del Conseller d'Ensenyament i amb l'acord previ del Consell Executiu,

Decreto:

Article 1

La Inspecció d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya constitueix l'òrgan del Departament d'Ensenyament al qual s'encomana l'assessorament, l'avaluació i el control dels centres docents i serveis educatius no universitaris que són dins l'àmbit de competències de la Generalitat, amb l'objectiu de contribuir a la millora permanent del sistema educatiu i de garantir el dret dels ciutadans a rebre una educació de qualitat.

Article 2

Funcions 2.1 D'acord amb l'objectiu anterior, són funcions de la Inspecció:

  1. Avaluar el rendiment educatiu dels centres docents, dels programes i serveis educatius i del professorat.

  2. Controlar que en els centres docents i als serveis educatius es compleixin adequadament les disposicions legals vigents que afecten el seu funcionament.

  3. Assessorar i orientar els centres docents i els serveis educatius en els aspectes legals, organitzatius, metodològics i pedagògics.

  4. Coordinar els centres docents i serveis educatius d'un mateix àmbit territorial.

  5. Col·laborar amb els altres òrgans i serveis del Departament d'Ensenyament en les tasques de planificació, de coordinació i de gestió dels recursos educatius.

  6. Participar en la detecció de necessitats de formació del professorat i en l'organització institucional de les corresponents activitats de perfeccionament. 2.2 Les funcions enumerades a l'apartat anterior s'exerciran per iniciativa pròpia, a instància de part interessada o per ordre de l'òrgan competent. En l'exercici d'aquestes funcions, els inspectors d'ensenyament podran:

  7. Visitar les diverses dependències dels centres docents i dels serveis educatius.

  8. Observar les classes i qualsevol altra activitat docent o acadèmica i comprovar, per mitjà dels instruments d'avaluació adients, el rendiment acadèmic dels alumnes.

  9. Tenir accés a la documentació acadèmica i administrativa dels centres docents i serveis educatius, com també a la documentació relacionada amb la utilització dels recursos públics.

  10. Obtenir informació dels diferents sectors de la comunitat educativa.

  11. Convocar i celebrar reunions amb membres dels diferents sectors de la comunitat educativa.

  12. Obtenir dels altres òrgans i serveis del Departament d'Ensenyament la informació necessària per exercir millor les seves funcions. 2.3 L'exercici de les funcions enumerades a l'apartat 2.1 del present article comporta:

  13. Realitzar els estudis tècnics que reflecteixin la situació del sistema educatiu i proposar als òrgans competents les accions pertinents per millorar-lo i adaptar-lo a l'evolució de la societat.

  14. Assessorar els diferents estaments de la comunitat educativa i promoure la difusió d'innovacions i l'intercanvi d'experiències.

  15. Proporcionar a centres, professors, programes i serveis educatius una valoració tècnica externa que els permeti contrastar i millorar el seu procés i rendiment.

  16. Efectuar el seguiment de l'aplicació i la incidència en els centres dels programes de pràctiques professionals dels estudiants.

  17. Fer de mitjancer en les situacions de disparitat de criteri o desacord que puguin portar a conflictes, elevant proposta de solució o de possibles alternatives.

  18. Requerir els centres i els serveis educatius que adeqüin les seves actuacions a la normativa vigent.

  19. Proposar als òrgans competents l'aplicació dels estímuls que distingeixin l'òptima activitat docent, o de les mesures correctores en aquells casos en què calgui esmenar deficiències que incideixin negativament en el funcionament dels centres i dels serveis educatius.

  20. Elaborar els informes que resultin de l'exercici de les funcions d'inspecció i els que siguin sol·licitats pels òrgans competents del Departament d'Ensenyament, com també estendre, en els casos que estigui establert, actes de conformitat o d'infracció.

  21. Formar part de les juntes, consells, comissions i tribunals que reglamentàriament es determini. 2.4 Les funcions que en aquest article s'atribueixen a la Inspecció s'exerciran sens perjudici de les que la Llei orgànica reguladora del dret a l'educació i disposicions que la despleguen atribueixen als òrgans de govern dels centres docents...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR