DECRET LLEI 2/2017, de 4 d'abril, pel qual es modifica l'entrada en vigor de l'impost sobre begudes ensucrades envasades i s'estableix una regla de determinació de la tarifa aplicable de l'impost sobre les estades en establiments turístics.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret-llei

El president de la Generalitat de Catalunya,

Sia notori a tots els ciutadans que el Govern ha aprovat i jo, en nom del Rei, i d'acord amb el que estableix l'article 67.6 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, promulgo el següent

DECRET LLEI

Preàmbul

Mitjançant la Llei 5/2017, del 28 de març, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic i de creació i regulació dels impostos sobre grans establiments comercials, sobre estades en establiments turístics, sobre elements radiotòxics, sobre begudes ensucrades envasades i sobre emissions de diòxid de carboni, s'ha creat l'impost sobre begudes ensucrades envasades, tot disposant la seva entrada en vigor el primer dia del trimestre següent a l'entrada en vigor de la Llei, per tant, amb efectes d'1 d'abril de 2017. La implantació del nou impost comporta la necessitat d'incorporar determinats canvis en els sistemes de cobrament i facturació de les empreses implicades, canvis que no es podien exigir fins que no ha estat aprovat l'impost definitivament. Per la qual cosa i per a la millor i efectiva aplicació del tribut esdevé necessari demorar la seva entrada en vigor fins a l'1 de maig de 2017.

Per altra banda, la modificació, en la mateixa Llei referida anteriorment, de la tarifa corresponent als habitatges d'ús turístic, que també ha entrat en vigor l'1 d'abril d'aquest any, no ha pogut incorporar-se en la facturació de les estades reservades i ja pagades amb anterioritat a aquesta data. Seguint el mateix criteri que es va aplicar quan es va crear l'impost –amb la Llei 5/2012, de 20 de març- que va determinar una entrada en vigor posposada per no afectar reserves ja contractades, convé ara excloure també de l'aplicació de la nova tarifa les reserves ja efectuades i pagades abans de l'1 d'abril de 2017. Amb aquesta finalitat, s'introdueix una modificació de l'article de la quota tributària.

Atesa la situació plantejada, i que les modificacions previstes requereixen una norma amb rang de llei i d'acord amb l'article 38 de la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern, aquest Govern, davant la necessitat extraordinària i urgent d'assolir una aplicació correcta dels tributs esmentats, pot dictar disposicions legislatives provisionals, sota la forma de decret llei, en els termes de l'article 64 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, el qual, tan bon punt hagi estat publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya , serà comunicat pel Govern al Parlament, perquè n'acordi la convalidació o la derogació.

La norma del decret llei és un recurs extraordinari del Govern i, per tant, se n'ha de fer un ús prudent i limitat a les situacions que realment mereixen la consideració d'urgents i convenients, raó per la qual la present disposició abasta només aquells supòsits en què l'entrada en vigor de la Llei 5/2017, de 28 de març, ha resultat precipitada en el sentit exposat anteriorment en cadascun dels dos tributs afectats.

A proposta del vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1 Relatiu a l'entrada en vigor de l'impost sobre begudes ensucrades envasades

Amb efectes de l'1 d'abril del 2017, es modifica la lletra a de la disposició final setena de la Llei 5/2017, del 28 de març, que passa a tenir el text següent:

“a) Els capítols V, VI i VII del títol I de la part primera, relatius a l'impost sobre grans establiments comercials; a l'impost sobre les estades en establiments turístics, i a l'impost sobre el risc mediambiental de la producció, manipulació i transport, custòdia i emissió d'elements radiotòxics, que entren en vigor el primer dia del trimestre següent a l'entrada en vigor d'aquesta Llei. El capítol VIII del títol I de la part primera relatiu a l'impost sobre les begudes ensucrades envasades entra en vigor l'1 de maig.”

Article 2 Determinació de la tarifa aplicable de l'impost sobre les estades en establiments turístics

Amb efectes de l'1 d'abril del 2017, s'afegeix un apartat 3 a l'article 34 de la Llei 5/2017, del 28 de març, amb el text següent:

“3. En el supòsit de reserva anticipada de l'allotjament, la tarifa aplicable és la vigent en el moment de fer la reserva sempre que se satisfaci en aquest moment l'import de la reserva i de l'impost.”

Disposició final

Aquest Decret llei entra en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquest Decret llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui el facin complir.

Barcelona, 4 d'abril de 2017

Carles Puigdemont i Casamajó

President de la Generalitat de Catalunya

Oriol Junqueras i Vies

Vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR