DECRET LLEI 5/2020, de 12 de març, de modificació de la Llei 29/2010, del 3 d'agost, de l'ús dels mitjans electrònics al sector públic de Catalunya.

Fecha de Entrada en Vigor13 de Marzo de 2020
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret-llei

El president de la Generalitat de Catalunya

L'article 67.6.a) de l'Estatut preveu que els decrets llei són promulgats, en nom del rei, pel president o presidenta de la Generalitat.

D'acord amb l'anterior, promulgo el següent

DECRET LLEI

Exposició de motius

La Llei 29/2010, del 3 d'agost, de l'ús dels mitjans electrònics al sector públic de Catalunya, dota al sector públic de Catalunya en general i a l'Administració de la Generalitat de Catalunya dels instruments jurídics necessaris per a l'ús dels mitjans electrònics en l'activitat ordinària i en la seva gestió interna, per tal que la prestació dels serveis als ciutadans, que s'ha de prestar sense solució de continuïtat, sigui en tot moment transparent, eficaç, eficient i de qualitat.

Des de la promulgació de la Llei 29/2010, del 3 d'agost, el Model català d'administració electrònica es troba en una fase d'implementació que permet, amb plena operativitat i amb les garanties necessàries, la celebració de les sessions dels òrgans col·legiats que integren l'Administració de la Generalitat de Catalunya a distància, mitjançant l'ús de mitjans electrònics.

El Govern és l'òrgan superior col·legiat que dirigeix l'acció política i l'Administració de la Generalitat. Com a òrgan col·legiat, les seves decisions són derivades de les seves regles de funcionament, que han de garantir l'adequada composició, el secret de les seves deliberacions, i un procés de debat i votació previ a l'adopció de les seves decisions. Aquest funcionament s'articula ordinàriament mitjançant sessions presencials, amb intercanvi d'exposició dels diferents punts de vista, prèviament a l'adopció de les decisions que han de quedar-ne recollides a l'acta. D'igual manera, el Consell Tècnic, com a òrgan de suport al Govern, és determinant per a l'adequada preparació dels assumptes de Govern.

El Govern de la Generalitat és igualment l'òrgan col·legiat superior de direcció i coordinació de protecció civil de Catalunya, assumint un paper rellevant per adoptar decisions davant situacions de greu risc col·lectiu, de catàstrofes i de calamitats públiques. Al mateix temps, la garantia del seu funcionament és igualment garantia del funcionament ordinari de les institucions de la Generalitat. Per aquesta raó, en casos de força major o per preservar valors superiors, s'ha de possibilitar que les sessions de Govern i del Consell Tècnic es puguin celebrar a distància, amb subjecció en tot cas a estrictes regles que garanteixin l'exercici de les funcions que els corresponen.

La situació de pandèmia que ha estat declarada per l'Organització Mundial de Salut en relació amb el corona virus causant del Covid 19 obliga, com a situació d'extraordinària i urgent necessitat, a introduir en l'ordenament jurídic una regulació específica que permeti que les reunions del Govern i del Consell Tècnic es puguin celebrar a distància, en situacions excepcionals que, preservant la no posada en risc de la salut de les persones, permetin que pugui funcionar ordinàriament.

Per tant, en ús de l'autorització que concedeix l'article 64 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, de conformitat amb l'article 38 de la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern;

A proposta de la consellera de la Presidència i del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article únic

S'addiciona una nova disposició addicional, la dotzena, a la Llei 29/2010, del 3 d'agost, de l'ús dels mitjans electrònics al sector públic de Catalunya, que queda redactada de la manera següent:

“Disposició addicional dotzena

Adaptació, de presencials a telemàtiques, de les sessions del Govern i del Consell Tècnic, en situacions de força major o de greu risc col·lectiu, catàstrofe i calamitats públiques.

  1. El Govern de la Generalitat pot constituir-se, convocar i celebrar sessions, adoptar acords i remetre actes a distància, quan concorrin situacions de força major o de greu risc col·lectiu, catàstrofe i calamitats públiques. A aquests efectes, la convocatòria de la sessió del Govern per part del president de la Generalitat haurà de motivar la concurrència o manteniment de la situació que justifica excepcionalment la celebració a distància.

  2. En les sessions que es celebrin a distància, les persones membres del Govern i el secretari del Govern poden trobar-se en diferents llocs dins del territori català, sempre que s'asseguri per mitjans electrònics, considerant també com els telefònics i audiovisuals, la identitat dels membres, i de les persones que els supleixin, el contingut de les seves manifestacions i el moment en què aquestes es produeixen, així com la interactivitat i intercomunicació entre ells en temps real i la disponibilitat dels mitjans durant la sessió.

  3. Els mitjans electrònics emprats han de garantir que no es produeixin interferències externes, la seguretat de les persones membres, el manteniment del quòrum de constitució, la llibertat en la participació en els debats i deliberacions, i el secret d'aquestes.

  4. El que disposen els apartats anteriors és igualment aplicable al Consell Tècnic, com a òrgan col·legiat de suport al Govern, corresponent la justificació de la celebració a distància al president de l'òrgan.”.

Disposició final

Aquest Decret Llei entra en vigor el mateix dia de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui aplicable aquest Decret llei cooperin en el seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui el facin complir.

Barcelona, 12 de març de 2020

Joaquim Torra i Pla

President de la Generalitat de Catalunya

Meritxell Budó Pla

Consellera de la Presidència

Jordi Puigneró i Ferrer

Conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR