DECRET 29/2012, de 13 de març, del Reglament del Consell de Seguretat de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Interior
Rango de LeyDecret

L’article 164.1.a) de l’Estatut d’autonomia de Catalunya preveu que correspon a la Generalitat, en matèria de seguretat pública, la planificació i la regulació del sistema de seguretat pública de Catalunya i l’ordenació de les policies locals.

La Llei 4/2003, de 7 d’abril, d’ordenació del sistema de seguretat pública de Catalunya, va establir els principis inspiradors, la composició, l’estructura i el model de les relacions institucionals i amb la ciutadania del sistema coordinat i únic de seguretat pública de Catalunya. Més enllà de la necessària ordenació del sistema de seguretat pública en un context d’assumpció progressiva de responsabilitats per part de la Generalitat, la Llei pretén transcendir els referents tradicionals de la seguretat i l’ordre públic a favor d’un model que essencialment se sustenta, d’una banda, en la cooperació, col·laboració i lleialtat entre les administracions públiques, autoritats, cossos i serveis de seguretat amb responsabilitats a Catalunya i, de l’altra, en la implicació i la participació de la ciutadania i de la societat civil organitzada en les polítiques de seguretat.

La finalitat última de la Llei és l’assegurament dels drets i les llibertats de la ciutadania, la preservació de la convivència i el foment de la cohesió social i, per aconseguir-ho, aquesta assumeix principis inspiradors com són l’adequació del servei públic de seguretat a la demanda social o la proximitat, transparència i informació a la ciutadania. Per aquest motiu, la Llei preveu una sèrie de drets, mecanismes i òrgans de participació ciutadana, la manifestació més elevada dels quals és el Consell de Seguretat de Catalunya.

El Consell, d’acord amb l’article 6 de la Llei 4/2003, és l’òrgan consultiu i de participació superior a Catalunya en matèria de seguretat, sens perjudici de les funcions i de les competències dels òrgans que la legislació vigent estableix en els sectors de la seguretat pública i la policia, la protecció civil, la seguretat viària i la seguretat privada.

Pel que fa a la seva composició, el citat precepte preveu que el Consell és presidit pel/per la conseller/a del departament competent en matèria de seguretat pública i es compon, en els termes fixats pel seu Reglament, de representants de les entitats ciutadanes, de les administracions locals, de la Generalitat i, si així ho acorda l’Estat, de l’Administració de l’Estat i de la judicatura i la fiscalia. A més, el Consell ha de comptar amb la participació, en els termes fixats pel seu Reglament, de representants específics de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya, de la Comissió Catalana de Trànsit i Seguretat Viària, de la Comissió contra la Violència en Espectacles Esportius, del Consell Assessor d’Espectacles Públics i Activitats Recreatives, del Consell de Coordinació de la Seguretat Privada i de la Comissió de Control dels Dispositius de Videovigilància de Catalunya. El Consell de Seguretat de Catalunya s’adscriu al departament competent en matèria de seguretat pública, el qual li ha de prestar el suport tècnic que necessiti per al compliment de les funcions que té encomanades.

Finalment, l’apartat 6 de l’article esmentat, estableix que correspon al Govern aprovar per decret el reglament d’organització i funcionament del Consell de Seguretat de Catalunya. En conseqüència, el Govern va aprovar el Decret 262/2007, de 4 de desembre, del Reglament del Consell de Seguretat de Catalunya.

Ara, atesa l’experiència de funcionament del Consell des de l’entrada en vigor del citat Decret, es considera convenient aprovar un nou Reglament que substitueixi l’anterior amb l’objectiu d’ajustar les funcions del Consell a les que específicament li atribueix la Llei 4/2003 i de simplificar la configuració de la seva composició i el seu règim d’organització i funcionament.

Pel que fa a les funcions del Consell, aquestes es recullen d’acord amb el text de l’article 6 de la Llei 4/2003, que les defineix de manera detallada i que són conèixer, analitzar, estudiar i avaluar la situació de la seguretat a Catalunya a partir de les dades i estudis aportats pel departament competent en matèria de seguretat pública i promoure i proposar mesures de millora, a través d’informes, comissions d’estudi o grups de treball, per a ser presentades davant els organismes i administracions públiques competents en aquest àmbit.

En relació amb la composició, aquest (12.067.100) Reglament amplia el nombre de membres permanents del Consell respecte de la norma que ara es modifica i dóna estabilitat a la presència dels actors públics i privats més rellevants en matèria de seguretat. Així, sobre la base de les vocalies permanents previstes en el Decret 262/2007, s’afegeix al Consell com a vocals permanents a responsables polítics i autoritats dels serveis de seguretat pública i d’altres administracions públiques, a més de representants d’entitats i dels òrgans de participació ciutadana previstos en la Llei 4/2003, que amplien la diversitat de perspectives que necessàriament han de ser presents en un espai de consulta i participació d’aquesta naturalesa. A més, per tal d’incorporar les opinions i reflexions que exigeixi l’evolució sociopolítica, cultural i econòmica del país, es preveu la possibilitat de convidar al Consell, entre altres, a representants de la societat civil organitzada, institucions i administracions públiques o centres de recerca.

Finalment, amb l’objectiu de simplificar i facilitar la tasca del Consell, el Reglament preveu un règim d’organització i funcionament senzill que, assentat...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR