DECRET 166/2005, de 26 de juliol, pel qual es regula el Comitè Consultiu de Bioètica de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

DECRET

166/2005, de 26 de juliol, pel qual es regula el Comitè Consultiu de Bioètica de Catalunya.

La Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya, que constitueix el marc general de regulació de totes les accions conduents a fer efectiu el dret constitucional a la protecció de la salut, incorporà el reconeixement formal, com a principis informadors dels serveis sanitaris, de la no-discriminació, el respecte a la dignitat de la persona i a la llibertat de l'individu, com també el respecte a la intimitat personal i la confidencialitat en el tractament de la informació.

La preocupació del legislador pel respecte als drets de les persones pacients o usuàries del sistema sanitari, així com la constatació que els criteris que ordenen algunes prioritats en l'assistència sanitària i el progrés en l'àmbit de la salut, sovint associat a la innovació tecnològica i al desenvolupament de la investigació, enfronten els professionals sanitaris a decisions difícils que afecten una diversitat de valors existents en una societat lliure i plural, palesaren la conveniència de potenciar la funció consultiva en el si de l'Administració sanitària en aspectes de bioètica.

La bioètica es basa en l'estudi sistemàtic de la conducta humana en els camps de les ciències biològiques i l'atenció de la salut. L'anàlisi d'aquesta conducta que es fa a partir de principis i valors morals, comporta una reflexió i discussió racional i metòdica que amplia els seus àmbits d'actuació a la prevenció de les patologies, a la recuperació de la salut i a la recerca.

El primer pas fou la regulació dels comitès ètics d'investigació clínica dels centres sanitaris, l'any 1992, a la qual va seguir, un any més tard l'aprovació de la normativa reguladora dels comitès d'ètica assistencial dels centres sanitaris.

Mitjançant l'Ordre del conseller de Salut de 20 de setembre de 1995 (DOGC núm. 2109, de 2.10.1995), es creà la Comissió Assessora de Bioètica amb l'objectiu de crear un espai de deliberació multidisciplinar, amb representació del món de l'assistència, tant de la medicina com de l'infermeria, de la gestió sanitària, de la recerca, del dret i de les humanitats, adequat a les necessitats actuals i investit de l'objectivitat necessària a fi d'orientar les opinions, les aptituds i les propostes. La regulació de la Comissió Assessora fou modificada mitjançant l'Ordre de 17 d'octubre de 2000 (DOGC núm. 3254, de 27.10.2000), i mitjançant l'Ordre de 29 de maig de 2001 (DOGC núm. 3406, d'11.6.2001), adoptà el nom de Comitè de Bioètica de Catalunya.

A més d'atendre consultes diverses i organitzar fòrums de debat ètic, han estat objecte d'estudi per part del Comitè de Bioètica de Catalunya, les guies sobre el consentiment informat, les voluntats anticipades, l'ingrés no voluntari, les teràpies no convencionals, i els continguts formatius en bioètica per als professionals sanitaris, la Carta de drets i deures dels malalts, i s'ha pronunciat sobre els aspectes ètics en el consell genètic de les persones amb demència, l'emmagatzematge i utilització de mostres biològiques i les consideracions ètiques entorn la informació sanitària.

La regulació normativa actual es completa amb el Conveni del Consell d'Europa per a la protecció dels drets humans i la dignitat de l'ésser humà respecte a les aplicacions de la biologia i la medicina (Conveni sobre els drets de l'home i la biomedicina), subscrit el dia 4 d'abril de 1997 i que entrà en vigor a l'Estat espanyol l'1 de gener de 2000; la Llei 21/2000, de 29 de desembre, sobre els drets d'informació concernent la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR