DECRET 360/2006, de 19 de setembre, de concessió de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

360/2006, de 19 de setembre, de concessió de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

La Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya va ser creada pel Decret 457/1981, de 18 de desembre, amb la finalitat de distingir aquelles persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.

A proposta del conseller de Cultura i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Atorgar la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya a les persones següents:

Francesc Abel i Fabre

Jesuïta, expert en bioètica. Per la seva trajectòria internacional rellevant en el desenvolupament dels estudis sobre ètica en el camp de la medicina, que promou el diàleg interdisciplinari entre la ciència i la religió. Aquesta tasca l'ha fet principalment a través de l'Institut Borja de Bioètica, que va fundar, i de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. També va ser fundador de Medicus Mundi.

Antònia Adroher i Pascual

Mestra i activista política. En reconeixement a la seva destacada trajectòria antifeixista que la va dur, de molt jove, a ser una de les fundadores del Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM) i, durant la Guerra Civil, a esdevenir la primera dona que va ser regidora de l'Ajuntament de Girona. El seu exili a Tolosa de Llenguadoc i després a París, on va fundar el Casal Català, completen el perfil d'una lluitadora que també ha destacat, amb el Premi Mestres 68, en la renovació de la pedagogia catalana.

Santiago Alcolea i Gil

Historiador de l'art. Per la seva tasca pedagògica a la Universitat de Barcelona i, molt especialment, els seus estudis sobre l'art català dels segles XVI a XIX. Destaquen igualment les seves contribucions a les sèries Ars Hispaniae i Historia del Arte de l'editorial Carroggio. Autor de monografies sobre grans figures de l'art espanyol, actualment presideix el Patronat de l'Institut Amatller d'Art Hispànic, al qual està estretament vinculat des de fa gairebé mig segle.

Tomàs Alcoverro i Muntané

Periodista. Per la seva destacada trajectòria com a corresponsal de guerra i com a expert en la problemàtica de l'Orient Mitjà. Vinculat des de fa molts anys al diari La Vanguardia, actualment és el degà dels corresponsals estrangers a Beirut, ciutat des d'on ha datat la gran majoria de les seves gairebé set mil cròniques. És un dels més reconeguts observadors europeus del món àrab.

Josep Maria Andreu i Forns

Poeta i lletrista. Per la seva obra poètica i per la valuosa aportació que ha fet a la cançó catalana, com a autor d'un gran nombre de lletres que han estat musicades per destacats compositors i interpretades per coneguts cantants. Ha fet versions en català d'un gran nombre de temes internacionals, la qual cosa també ha contribuït a normalitzar la nostra llengua en l'àmbit de la música.

Joan Argenté i Artigal

Advocat i poeta. Per la seva producció literària, tant pel que fa a la poesia com a les traduccions. L'alta qualitat de la seva obra poètica -en la qual destaca l'exploració a fons de la llengua catalana- va merèixer el Premi Joan Salvat-Papasseit el 1959 i el Carles Riba el 1975. El 1981 va guanyar el premi Josep M. de Sagarra de traducció teatral per La Balada del Gran Macabre, de Michel de Ghelderode. L'any 2001 va publicar el conjunt de la seva obra poètica.

Jaime Arias i Zimerman

Periodista. En reconeixement al prestigi de la seva trajectòria professional, vinculada singularment a La Vanguardia, diari en el qual ha ocupat diferents llocs de responsabilitat i en va ser subdirector. Actualment, n'és conseller de direcció i destacat columnista. És molt rellevant la seva contribució a la construcció europea i també el seu paper incisiu i lúcid com a testimoni del nostre temps.

Enrique Badosa Pedro

Poeta i periodista cultural. Per la qualitat de la seva obra, amb una poesia que destaca pel seu sentit irònic i com a mitjà de coneixement personal. I també per la seva contribució rellevant, com a traductor, a donar a conèixer la literatura catalana als lectors de l'àmbit hispànic. Són notables, en aquest sentit, les versions de la lírica medieval catalana i d'obres d'autors com Foix i Espriu.

Carmen Balcells Segalà

Agent literària. En reconeixement a la seva trajectòria valuosa i influent dins el sector, com a representant d'escriptors molt prestigiosos i, en el seu moment, de les grans figures del boom llatinoamericà. Per la seva feina extraordinària i apassionada a favor de la literatura i el seu treball incansable a favor dels autors i els seus drets, en una sàvia combinació d'intel·ligència i sensibilitat literària. L'any 2005 va ser investida doctora honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Anna Balletbò i Puig

Periodista i política. Pel conjunt de la seva trajectòria, tant pel que fa al treball en diversos mitjans de comunicació com a la seva tasca de diputada al Congrés durant sis legislatures. Cal destacar igualment la dedicació al feminisme i la lluita que ha dut a terme en pro pels drets humans, la qual cosa va dur-la a impulsar i presidir, des de Badalona, la Fundació Internacional Olof Palme.

Miguel Beato del Rosal

Metge i investigador. Per la seva destacada trajectòria en l'àmbit de la recerca. Com a director del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona ha coordinant un equip d'investigadors que estudia els processos de mutació de determinats tumors cancerígens. Catedràtic a la Universitat de Malburg (Alemanya), té un paper molt destacat en la lluita contra el càncer al nostre país i a nivell internacional.

Roser Bofill Portabella

Periodista. Per la seva dilatada trajectòria en el món del periodisme. Fou fundadora i directora -conjuntament amb qui fou el seu marit, Llorenç Gomis- de la revista El Ciervo i també directora, des de la seva fundació, de Foc Nou, publicacions que han fet una regular aportació al periodisme d'inspiració cristiana i progressista. Ha presidit l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català i, fins fa poc, l'Associació d'Amics del Montseny.

M. Antònia Canals i Tolosa

Mestra i llicenciada en Ciències Exactes. Per la seva trajectòria en l'àmbit de la formació de mestres i també com a autora de nombroses publicacions sobre l'ensenyament de les matemàtiques. El 1962 va fundar l'escola Ton i Guida al barri barcelonès del Verdum, inspirant-se en el mètode Montessori. Cal destacar que un centre de formació de mestres del Nepal du el seu nom.

Manuel Castellet i Solanas

Matemàtic. Per la seva valuosa trajectòria en l'àmbit universitari i per la seva contribució a la recerca amb la creació del Grup de Topologia Algebraica de Barcelona, adscrit a la Universitat Autònoma, de prestigi internacional. I també per la seva àmplia vinculació amb l'Institut d'Estudis Catalans, del qual -a més de la direcció del Centre de Recerca Matemàtica- fou president.

Manuel Castells Oliván

Sociòleg. Per la seva trajectòria internacional i pel conjunt d'una investigació radical i innovadora sobre la sociologia urbana i les noves tecnologies. Entre les seves obres cal destacar la monumental trilogia L'Era de la Informació. Catedràtic emèrit a la Universitat de Califòrnia-Berkeley, és membre de l'Acadèmia Europea i fundador del Consell Científic del Consell Europeu d'Investigació. Actualment és codirector del programa de recerca del Internet Interdisciplinary Institute (IN3), vinculat a la Universitat Oberta de Catalunya.

Jordi Cervelló i Garriga

Compositor. Per la qualitat de la seva producció, elaborada des d'una dedicació especial a la música per a corda. Des d'una estètica independent, ha cercat un equilibri entre la tradició històrica i la sensibilitat musical contemporània. També en reconeixement a la seva tasca pedagògica -dins la qual cal destacar el tractat Principis fonamentals sobre la tècnica general del violí- i la seva trajectòria com a crític.

Jean-François Coche

Llibreter i difusor a França de la llengua i la cultura catalanes. En reconeixement a la valuosa tasca que du a terme des de l'any 1977 quan...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR